Αναπαραγωγή από:SPASMENOPARATHYRO
Με πέντε γραμμές άρθρο, μια ξέμπαρκη φωτογραφία, μερικά συντονισμένα ποστ και την πλήρη ανοχή της δικαστικής εξουσίας.
Σήμερα είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε τη σπάνια στιγμή στην ιντερνετική φύση, όπου ένα hoax δημιουργείται και αναμεταδίδεται. Πιο συγκεκριμένα διαβάζουμε προχτές το «αποκαλυπτικότατο» άρθρο στο taxalia.blogspot.gr που μας ενημερώνει πως: «Στην Ειδομένη ,”αλληλέγγυα” Σουηδέζα κάνει σεξ με προσφυγές για να μην βιάζουν…»
Βλέπουμε ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή, οχτώ γραμμές για μια «γνωστή» Σουηδέζα, μαζί με keywords όπως «αλληλέγγυοι» και «MKO», καθώς και γλαφυρές λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με βαθιές γνώσεις γύρω από τις σεξουαλικές συνήθειες των Αφγανών, όπως και σχόλια για «ΤΟ ΚΟΡΜΙ».
Φυσικά όχι «ΤΟ ΚΟΡΜΙ» που φαίνεται στη φωτογραφία από κάτω, μιας και η εικονιζόμενη κοπέλα έχει φωτογραφηθεί σε ποδοσφαιρικό αγώνα της Σουηδίας και η εικόνα μάλλον αλιεύτηκε από εδω:
Μέσα σε δύο ώρες το έχει πάρει ο stoxos.gr αυτούσιο και το έχει αναδημοσιεύσει.
Την άλλη μέρα το παίρνει το voicenews.gr και το αναδημοσιεύει βγάζοντας τα λιγότερο κραυγαλέα κομμάτια του άρθρου που έχουν να κάνουν με τα «πεντάευρα των Αφγανών», όπως επίσης παραλείπει και την πηγή του άρθρου, μάλλον για να γίνει πιο πιστευτό.
Το voicenews.gr δεν είναι και κανένα τελευταίο blog. Αφενός έχει 30.000 followers στο facebook και αφετέρου είναι στην 22η θέση του ελληνικού ίντερνετ
Μέσα σε λίγες ώρες, διάφορα blogs και sites, αρχίζουν την αυτολεξεί αναπαραγωγή, προκαλώντας εντύπωση με την απουσία πηγής στα post τους, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε αν το κάνουν από αθέμιτο «επαγγελματικό ανταγωνισμό», ή απλά για να μη φαίνεται εύκολα ποια είναι η πηγή αυτής της «είδησης».
Και κάπως έτσι φτάνουμε σήμερα στο νέο γύρο αναδημοσιεύσεων, από το skeftomasteellhnika.com
Για να φτάσει και στο makeleio.gr του Χίου:
Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το hoax της ημέρας.
Αυτό που υποθέτουμε πως θα γίνει, είναι το ακούσουμε σήμερα ή αύριο και στην εκπομπή του Μπογδάνου.
Και άσχετα από τις διαψεύσεις και τις καταρρίψεις που θα ακολουθήσουν, στο δημόσιο λόγο θα μείνει αυτή η «είδηση» σαν πραγματικότητα στα χείλη μερικών.
Και αυτός ο νόμος:«Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 – 20.000) ευρώ.»
προφανώς δε θα χρησιμοποιηθεί ποτέ για να προστατευτεί κάποιος αδύναμος από ρατσιστικές επιθέσεις.
Αποτελεί πια μια κραυγαλέα περίπτωση νόμου, που υπάρχει για να επιβάλει ποινές μόνο όπου βολεύει και όχι όπου παραβιάζεται.
*hoax:προφέρεται χόουξ είναι στα αγγλικά η απάτη, αλλά στο Internet συνήθως περιγράφουμε ως hoax μια φήμη που κυκλοφορεί και περιγράφει κάτι που δεν ευσταθεί.