Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

29 Μαρτίου, 2018

ΗΡΘΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑΤΙΚΟ -ΕΓΣΣΕ- ΑΠ' ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΤΟΥΣ ΣΑΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΓΣΕΕ-ΣΕΒ:

---Έτοιμη η Γίδα--- 
*Καλή Όρεξη* 

Στα μουλωχτά, ΓΣΕΕ και μεγαλοεργοδοσία ανανέωσαν τη συμφωνία που διατηρεί τον άθλιο κατώτατο μισθό
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
Επικύρωσαν ξανά το αίσχος του κατώτερου μισθού των 586 και 511 ευρώ
Με βάση την ΠΥΣ 6/2012 που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση και διατήρησε όλα αυτά τα χρόνια η σημερινή
Στα μουλωχτά, πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ επικύρωσε για άλλη μια χρονιά το αίσχος του κατώτερου μισθού των 586 ευρώ μεικτά (για εργαζόμενους άνω των 25 ετών) και των 511 ευρώ (για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών), υπογράφοντας ξανά μαζί με τις εργοδοτικές ενώσεις «Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» με βάση τα όσα απαράδεκτα προβλέπει για τους μισθούς η ΠΥΣ 6/2012.

Η «νομιμοποίηση» του πετσοκομμένου κατώτατου μισθού κατά 22% και 32% σε σχέση με την ΕΓΣΣΕ του 2012, όπως αυτή νομοθετήθηκε κατ' εντολή του κεφαλαίου από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και διατηρείται στο ακέραιο από τη σημερινή, αποτελεί πάγια πρακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, επιβεβαιώνοντας το ρόλο της απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων για ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους. 
Ειδικά φέτος, όπως κατήγγειλε το ΠΑΜΕ μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, κατά την οποία η ηγεσία της ΓΣΕΕ πιάστηκε «με τη γίδα στην πλάτη», η στάση της αυτή αποτελεί μια ανοιχτή υπονόμευση των σημαντικών μαχών που δίνουν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα σε μια σειρά κλάδων και χώρων διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς.
Παράλληλα με τη νομιμοποίηση των αντεργατικών ανατροπών, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, μαζί με τις εργοδοτικές οργανώσεις δεσμεύτηκαν να αναλάβουν πρωτοβουλία για «να αναζωογονήσουν τον κοινωνικό διάλογο». Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συστήσουν κοινές τεχνικές ομάδες μελέτης για την προώθηση της σύστασης Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης, δηλαδή να προωθήσουν μια μορφή ιδιωτικής ασφάλισης που διακαώς επιδιώκει ο ΣΕΒ. Στην ίδια λογική, η ΓΣΕΕ συμφώνησε από κοινού με τους «εταίρους» να αναζητήσουν πόρους για τη «χρηματοδότηση της επαγγελματικής ενδοεπιχειρησιακής και διεπιχειρησιακής κατάρτισης των εργαζομένων», για λογαριασμό πάντα των επιχειρήσεων.
«Με το βλέμμα στο μέλλον»... της αντεργατικής επίθεσης
Τη νέα της υπογραφή κάτω από την πιο βάρβαρη νομοθεσία σε βάρος των εργαζομένων ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, για άλλη μια φορά επιχείρησε να την δικαιολογήσει επικαλούμενος «τη νομοθετική απαγόρευση για διαπραγμάτευση οιουδήποτε οικονομικού όρου», ενώ προκλητικά ισχυρίστηκε ότι «η ΓΣΕΕ στάθηκε γι' άλλη μια φορά στο ύψος της ευθύνης και του καθήκοντος που οι εργαζόμενοι της έχουν αναθέσει (...) Με την υπογραφή της στη νέα ΕΓΣΣΕ κράτησε ζωντανό το θεσμό, διασώζοντας προηγούμενες συλλογικές ρυθμίσεις και θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων».
Με μια κουβέντα, η πλειοψηφία κρύφτηκε πίσω από τα μνημόνια και τη «νομοθετική απαγόρευση», για να συγκαλύψει το ρόλο της στη διάδοση της ηττοπάθειας, του συμβιβασμού στις εργατικές συνειδήσεις.
Την πραγματική διάσταση της υπογραφής της ΕΓΣΣΕ έδωσε ο Θ. Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της εργασίας και της παραγωγής και σεβασμό στο θεσμικό μας ρόλο, υπογράψαμε την ΕΓΣΣΕ του 2018. Ο βαθύς και συνεχής κοινωνικός διάλογος μεταξύ επιχειρήσεων, εργαζομένων και κράτους καλλιεργεί το έδαφος για τις αναγκαίες συναινέσεις, σε όλες τις χώρες που ευημερούν και προοδεύουν. Αυτό είναι το στοίχημα και για τη χώρα μας που, από τον Αύγουστο του 2018, ελπίζουμε να επανέλθει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα (...) Λάθη του παρελθόντος που έπληξαν την ανταγωνιστικότητα της χώρας πρέπει να αποφευχθούν». 
Με δυο λόγια, για τον ΣΕΒ, η συγκεκριμένη ΕΓΣΣΕ αποτελεί πρόκριμα για το μέλλον, ενώ «λάθη» που πρέπει να αποφευχθούν στην πραγματικότητα θεωρεί - όπως και η κυβέρνηση άλλωστε - τους μισθούς και τα εργατικά δικαιώματα που πετσοκόφτηκαν τα τελευταία χρόνια.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, ξεκαθάρισε πως «η διατήρηση της ΕΓΣΣΕ δεν σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2018, ούτε επιβαρύνει με κάτι επιπλέον τον εργοδότη από αυτά που πληρώνει σήμερα»...

απόKonstantinos Mpourxas
***
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΟΤΕ
Κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της εργοδοσίας
Καταγγελία από την ΕΣΚ ΟΤΕ
Τις πλειοψηφίες - (Δ)ΑΚΕ και ΣΥΝΕΝΑ (ΠΑΣΚΕ) - στην Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ ΟΤΕ) και τη διοίκηση του σωματείου της «Cosmote» για την υπογραφή τους σε επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις οι οποίες υπηρετούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας, σε βάρος των αναγκών των εργαζομένων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΚ ΟΤΕ.
Να σημειωθεί ότι η ΕΣΚ ζήτησε οι εν λόγω συμβάσεις να τεθούν στην κρίση των ίδιων των εργαζομένων, ώστε να αποφασίσουν συλλογικά, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις.
 Η πρόταση απορρίφθηκε από τις πλειοψηφίες.
Η ΕΣΚ επισημαίνει ότι η ΣΣΕ που υπογράφηκε από την πλειοψηφία της ΟΜΕ, όπως και οι προηγούμενες ΣΣΕ, του 2012 και του 2015, «υλοποιεί τη στόχευση για διεύρυνση των διαχωρισμών, ουσιαστικό πάγωμα των μισθών, κατάργηση δικαιωμάτων, διαφοροποίηση στις όποιες εναπομείνασες παροχές, στρώσιμο του εδάφους για την όλο και μεγαλύτερη διασύνδεση μισθού - παραγωγικότητας».
Αναλύοντας τους όρους των εν λόγω ΣΣΕ, η ΕΣΚ σημειώνει μεταξύ άλλων: Αφήνουν εκτός περίπου 5.500 εργαζόμενους(2.000 από «Cosmote», «E-Value», «ΟΤΕplus» και «Γερμανός» και περίπου 3.500 «ενοικιαζόμενους» από τρίτες εταιρείες). Για όσους έχουν προσληφθεί μετά το 2015, είτε προβλέπεται μια πολύ μικρή αύξηση (2% για το 2018 και 3% για το 2019, που αφορά περίπου 1.000 εργαζόμενους), η οποία θα εξανεμιστεί από την επικείμενη αύξηση της φορολογίας, είτε δεν θα υπάρξει καμία αύξηση. Για τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί πριν το 2015 παραμένει το 7ωρο και η μείωση από 11% γίνεται 10%. Αντίστοιχα, στην «Cosmote» η ονομαστική μείωση από 5% γίνεται 4% το 2018 και 3,5% το 2019. Η πραγματική μείωση θα είναι μεγαλύτερη, βέβαια, λόγω της αύξησης της φορολογίας.
Τα κουπόνια σίτισης θα είναι ύψους 240 ευρώ για όσους προσλήφθηκαν μετά το 2015, ενώ για όσους έχουν μεικτές αποδοχές λιγότερες των 1.300 ευρώ το μήνα θα είναι ύψους 260 ευρώ επιπλέον. Για τα κουπόνια αυτά η εργοδοσία όχι μόνο δεν πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές αλλά φοροαπαλλάσσεται, αφού, με βάση το νόμο, κουπόνια μέχρι 6 ευρώ τη μέρα ανά εργαζόμενο φοροεκπίπτουν...
Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό της εργοδοσίας και της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας ότι η ΣΣΕ τάχα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, η ΕΣΚ επισημαίνει: «Οπως αναφέρεται και σε αυτήν τη Σύμβαση, απαγορεύεται στη διοίκηση του ΟΤΕ να κάνει απολύσεις και να επιβάλει εκ περιτροπής εργασία για οικονομοτεχνικούς λόγους. Αρα, δεν απαγορεύεται στον ΟΤΕ να κάνει απολύσεις μέσω του άρθρου 13, του πειθαρχικού ή λόγω αξιολόγησης, όπως έχει ήδη γίνει πολλές φορές την περασμένη τριετία».
Η ΕΣΚ καταλήγει αναφέροντας πως παρά την υπογραφή των ΣΣΕ, «ήδη κάποιες Τοπικές Διοικούσες της ΠΕΤ - ΟΤΕ (Δωδεκανήσων, Κυκλάδων, Ρεθύμνου) έχουν πάρει συλλογικές αποφάσεις (...) με τις οποίες καταγγέλλουν τη Σύμβαση και το πώς αυτή υπογράφηκε. 
Καλούμε σε λήψη αποφάσεων μέσα από μαζικές διαδικασίες σε κάθε χώρο δουλειάς, ώστε να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων.Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για μία ενιαία ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ, γιατί αποτελεί δίκαιο, αναγκαίο και καθολικό αίτημα των εργαζομένων».