Η υπουργός Εργασίας είπε ότι η πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ για λογαριασμό 513 συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι μια «πολιτική πρόταση» που «έχει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας». Δείχνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει τη βούληση να αλλάξει τα δεδομένα της εργασιακής ζούγκλας, απέφυγε να απαντήσει αν θα καταργηθεί η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που μείωσε δραματικά τον κατώτερο μισθό, ούτε φυσικά για την επαναφορά τους στα 751 ευρώ. 
Δεν ανέφερε τίποτα για την κατάργηση των ενώσεων προσώπων, των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Ήταν εμφανής η προσπάθεια να κρυφτεί η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πίσω από τα όσα αντεργατικά έχουν πράξει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια και ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύσει και προστατεύει τους εργαζόμενους.

Ωστόσο, επί των ημερών του κυριαρχούν οι επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις εργασίας, μειώθηκε ο μέσος μισθός και ψηφίστηκε νόμος που βάζει εμπόδια στην απεργία, όπως έδειξε ο απεργιακός αγώνας των εργαζόμενων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά με τις καταδικαστικές αποφάσεις.

Χαρακτηριστική των επιδιώξεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος Γρηγόρη Στογιανίδη, που στην κριτική του ΚΚΕ ότι η κυβέρνηση έκανε ιδιοκτησία της το νόμο Βρούτση για τον κατώτερο μισθό, ανέφερε ότι ο νόμος αυτός δεν χρειάζεται κατάργηση, αλλά «θέλει ρύθμιση».


«Καυγάς» για το λιγότερο κακό

Σαν ευκαιρία για «καυγά» για το ποιος έκανε το λιγότερο κακό στους εργαζόμενους εξέλαβαν την Επίκαιρη Επερώτηση του ΚΚΕ οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων, απορρίπτοντας ωστόσο διά της σιωπής την πρόταση νόμου των 513 συνδικαλιστικών οργανώσεων για την επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ δείχνοντας ότι είναι στην ίδια μεριά με το κεφάλαιο.

Μετά την υπουργό Εργασίας, που κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την εργασιακή ζούγκλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης ισχυρίστηκε ότι αν ολοκλήρωνε τη θητεία της η κυβέρνηση Σαμαρά θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για τους εργαζόμενους, ενώ ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου. 
Τα επιχειρήματα της Έφης Ατχτσιόγλου ανακύκλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Θανάσης Ηλιόπουλος έναντι της ΝΔ, αλλά δεν είπε κουβέντα για την πρόταση νόμου του ΚΚΕ! 
Ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι δήλωσε ότι εκείνο που πρωτεύει είναι η προσέλκυση επενδύσεων. 
Από την ναζιστική Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Παναγιώταρος ζήτησε προστασία των ελληνικών επιχειρήσεων με μείωση των φόρων και των εισφορών, αποδεικνύοντας ότι είναι τσιράκια του κεφαλαίου, αφού αυτό είναι αίτημα του ΣΕΒ.

Κατά τη δευτερολογία της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου συνέχισε τον «καυγά» με τη ΝΔ, ενώ για δεύτερη φορά απέφυγε να τοποθετηθεί αν θα καταργηθούν οι ενώσεις προσώπων, οι επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις, ο διαχωρισμός του κατώτατου μισθού με βάση την ηλικία και σειρά άλλων αιτημάτων που έθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.


Παρασκευή 08/06/2018 
 Τότε, το ΚΚΕ άμεσα είχε ζητήσει να συζητηθεί, όμως η κυβέρνηση αρνείτο να τη θέσει προς συζήτηση στη Βουλή εδώ και δύο χρόνια!
Θυμίζουμε ότι η πρόταση νόμου των συνδικαλιστικών οργανώσεων προβλέπει την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων που περιέχονται στους νόμους που ψηφίστηκαν από τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια με τα τρία μνημόνια.

Η αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου κάνει εκτενή αναφορά με συγκεκριμένα στοιχεία στην επιδείνωση της θέσης της εργατικής τάξης τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων. 
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται για τη σημερινή κατάσταση στους χώρους δουλειάς, αποτέλεσμα όλων των αντεργατικών νόμων:

-- Γενικεύεται η απλήρωτη εργασία, αφού υπογράφονται ακόμη και συμβάσεις όπου μέρος του μισθού θα αποδίδεται μέσω κουπονιών σούπερ μάρκετ.

-- Η μείωση των μισθών οδήγησε σε μείωση των υπερωριών, των προσαυξήσεων στις υπερεργασίες. Οδήγησε στην απλήρωτη υπερωρία, με τον εργαζόμενο να λαμβάνει αντί αμοιβής ρεπό, που στην πλειοψηφία ούτε αυτά δίνονται.

-- Ταυτόχρονα, αυξήθηκε από δύο μήνες σε ένα χρόνο δουλειάς το δικαίωμα αποζημίωσης λόγω απόλυσης, με αποτέλεσμα οι εργοδότες να αξιοποιούν με τέτοιον τρόπο την υπογραφή συμβάσεων με τους εργαζόμενους, ώστε να διασφαλίζουν ότι δεν θα τους δώσουν ποτέ αποζημίωση.

-- Η συρρίκνωση του κατώτερου μισθού μείωσε και το επίδομα ανεργίας, που είναι αυτόματα συνδεδεμένο μαζί του. Η μείωση αυτή φτάνει στο 21%!

-- Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, η μείωση του αφορολόγητου ορίου, η αύξηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ στο 24%, είναι παράγοντες που μειώνουν μισθούς, το λαϊκό εισόδημα, που περιορίζουν την όποια μικρή δυνατότητα να καλύψουν βασικές ανάγκες.

Στα 13 άρθρα που συνθέτουν την πρόταση νόμου των Συνδικάτων, περιλαμβάνονται η πλήρης διασφάλιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η υποχρεωτικότητά τους, η αρχή της ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τους εργαζόμενους. Αποκαθίσταται ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ και καταργείται η απαράδεκτη διάκριση για τα νέα παιδιά που μπαίνουν στη δουλειά. Αποκαθίστανται τα δώρα και τα επιδόματα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους. Οι όροι των κλαδικών Συμβάσεων επανέρχονται στα επίπεδα πριν το 2012, ως βάση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Καταργούνται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης κ.ά.

Σε χωριστό παράρτημα που συνοδεύει την Επίκαιρη Επερώτηση, η οποία υπογράφεται από όλους τους βουλευτές του ΚΚΕ, κατατέθηκαν ονομαστικά οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Σωματεία που υπογράφουν την πρόταση νόμου.
Η άρνηση της κυβέρνησης δείχνει και τις προθέσεις της

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ,καταλήγοντας στην Επίκαιρη Επερώτηση, τονίζει τα εξής:
«Σημειώνουμε και πάλι ότι παρότι κοντεύουν δύο σχεδόν χρόνια από την κατάθεσή της, η κυβέρνηση αρνείται αυθαίρετα και κατά παράβαση του κανονισμού να φέρει για συζήτηση την παραπάνω πρόταση νόμου.

Η άρνησή της αυτή δείχνει τις προθέσεις της να συνεχίσει και να κλιμακώσει την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων και προωθώντας τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, που στοχεύουν στην ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που προωθούνται σε όλες τις χώρες - μέλη της, είτε βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίων είτε όχι.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι αλλαγές που προωθούνται στην Κοινωνική Ασφάλιση, με τις μειώσεις των συντάξεων και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Επερωτάται η κυβέρνηση πώς τοποθετείται για τις παραπάνω διεκδικήσεις των 513 Σωματείων».