Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

18 Δεκεμβρίου, 2018

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ -KANTE ΣΎΓΚΡΙΣΗ Μ' ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΎΣΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΑΣ !!

Τον καιρό που εδώ και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες, υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες άστεγοι κι ακόμα περισσότερες οικογένειες που κατοικούσαν στα παραπήγματα των εργατικών συνοικιών, μέσα στις λάσπες, χωρίς νερό και τουαλέτες, χωρίς σχολεία και συνθήκες υγιεινής.

Ένα πολύ "φορεμένο" στις μέρες μας "επιχείρημα" ενάντια στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, είναι αυτό που αναφέρεται στις "γκρίζες, μουντές και άχαρες εργατικές πολυκατοικίες" που ακόμα βλέπουμε στις χώρες εκείνες που επιχείρησαν να οικοδομήσουν το σοσιαλισμό.
 Το ακούς από ξεναγούς, από φίλους, από συνταξιδιώτες, από καλοπροαίρετους ή μη. Θα το ακούσετε κατά κόρον ειδικά αν πάτε κάποια οργανωμένη εκδρομή.
Η μισή αλήθεια είναι ότι ΣΗΜΕΡΑ ούτε εγώ θα ήθελα να ζω μέσα σ’ αυτές τις πολυκατοικίες του 1950 ή 60. 
Η άλλη μισή είναι ότι ούτε στις πολυκατοικίες που χτίστηκαν το 1960 ή το 1970 στην Αχαρνών ή στην Κάτω Κηφισιά θα ήθελα να ζω σήμερα.
Πρέπει όμως να αναρωτιέται κανείς "Πότε χτίστηκαν αυτά τα "block" ; Πώς χτίστηκαν ; Και γιατί χτίστηκαν ;".
Χτίστηκαν τη δεκαετία του 1950 που οι χώρες αυτές μόλις έβγαιναν από τον πόλεμο τσακισμένες. 
Που είχαν να αναστηλώσουν παλάτια, κάστρα, μέγαρα, μουσεία, σχολεία, νοσοκομεία για να εξυπηρετούν ΟΛΟ το λαό. 
Αλλά και ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ και ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ, που όχι μόνο δεν τις "γκρέμιζαν οι κομμουνιστές", αλλά τις επισκεύαζαν και τις αποκαθιστούσαν. 
Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν ακόμα σε άριστη κατάσταση. Τότε που είχαν να χτίσουν την οικονομία τους και τη βιομηχανία τους από την αρχή.
Τότε λοιπόν, ταυτόχρονα είχαν να χτίσουν αυτές τις πολυκατοικίες για να στεγάσουν ΟΛΟ τον λαό τους, σε ελάχιστο χρόνο. 
Στην Τσεχία π.χ. το πρόγραμμα στέγασης όλων των πολιτών (και των Τσιγγάνων) ολοκληρώθηκε σε 3 μόλις χρόνια. 
Κι έπρεπε να δίνουν στον καθένα διαμέρισμα ανάλογο με το μέγεθος της οικογένειάς του. Αλλά και να βρίσκονται μέσα σε πόλεις με σύγχρονη ρυμοτομία, ευρύχωρες λεωφόρους, χώρους πράσινου, πάρκα, συγκοινωνίες κλπ. 
Κι όχι μόνο να τον στεγάσουν, αλλά να του δώσουν και ΔΩΡΕΑΝ νερό, ρεύμα, θέρμανση, τηλέφωνο, συνθήκες υγιεινής, παιδεία, δημοτικές υπηρεσίες, πολιτισμό, αθλητισμό κλπ. 
Τότε λοιπόν, αυτές οι πολυκατοικίες δεν ήταν ούτε γκρίζες, ούτε παλιομοδίτικες. 
Ήταν σύγχρονες κι απολύτως αναγκαίες για το λαό. Κάποιες από αυτές μάλιστα υπήρξαν και αρχιτεκτονικά θαύματα ή δημιούργησαν νέες τάσεις στην παγκόσμια αρχιτεκτονική.
Πότε γίνονταν αυτά ; 
Τον καιρό που στην Ελλάδα ο "εθνάρχης" έδινε "γη και ύδωρ" στους εργολάβους, για να φτιάχνουν διαμερίσματα - κλουβιά, καταπατώντας κι εξαφανίζοντας κάθε δημόσιο πάρκο ή χώρο πράσινου. 
Διαμερίσματα που πουλιόταν στον κοσμάκη πανάκριβα, για νάρθει να γιγαντωθεί η Αθήνα, δίνοντας φτηνή εργατική δύναμη στους βιομήχανους και ερημώνοντας την επαρχία και τα χωριά. 
Τον καιρό που εδώ και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες, υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες άστεγοι κι ακόμα περισσότερες οικογένειες που κατοικούσαν στα παραπήγματα των εργατικών συνοικιών, μέσα στις λάσπες, χωρίς νερό και τουαλέτες, χωρίς σχολεία και συνθήκες υγιεινής. 
Που υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες που μετανάστευαν κι έφευγαν από τη χώρα γιατί δεν είχαν δουλειά και δεν μπορούσαν να ζήσουν σ’ αυτήν.
Κάντε λοιπόν, με αυτό τον τρόπο, τη σύγκριση των "πολυκατοικιών" του σοσιαλισμού και των κατοικιών του καπιταλισμού. Άντε ντε ;
Βέβαια σήμερα αυτές οι πολυκατοικίες του σοσιαλισμού παραμένουνε κατοικημένα κουφάρια κι ίσως να είναι, μετά από 50, 60 ή και 70 χρόνια, έως και επικίνδυνες. 
Αλλά ... 30 χρόνια τώρα που έχουν πιά καπιταλισμό, γιατί δεν τις ξανάχτισαν, δεν τις αντικατέστησαν, δεν τις επισκεύασαν ή έστω δεν τις έβαψαν ;
Όπως έλεγε κι η ξεναγός μας στην Τσεχία (αφού πρώτα είχε πει το γνωστό παραμύθι) : 
"Τώρα τις βάφουν με έντονα χρώματα και είναι μια χαρά". Δηλαδή ακόμα και σήμερα, μ’ ένα … βάψιμο, οι σοσιαλιστικές πολυκατοικίες γίνονται πάλι "καλές" και "σύγχρονες" ; Δηλαδή ακόμα και σήμερα το στεγαστικό πρόβλημα στις χώρες αυτές το λύνει ο ... σοσιαλισμός ; Ή απλώς ... ποιος νοιάζεται πιά σήμερα για το που κατοικούν και ζουν οι εργάτες ;
Κ








Απ' τα σχόλια :
Σχόλια



  • John Outis Σωστά και χιλιοειπομένα. ..
    2


  • Χαρουλα Σκεφτικη Πολυ σωστα!!!!Και η Τασκενδη σε 5 χρονια χτιστηκε μετα και απο μεγαλο σεισμο!!!
    2


  • Thanasis Mast Παντως , τα σταλινικα σπιτια , σημερα στη ρωσια και οχι μονο ειναι ακριβοτερα στην πωληση τους, γιατι ειναι ψηλοταβανα, και μεγαλα, και τα υλικα τους ειναι πλεον πανακριβα. Επισης τα μπλογκς ειχαν μεγαλους χωρους, και το γνωριζω απο ιδιαν πειρα…Δείτε περισσότερα
    5



  • ενα τυπικο σαλονι σοβιετικου σπιτιου...που ειχα νοικιασει. Το σπιτι ειναι απλο, και δεν εχει μεσα τιποτα ιδιαιτερα σπουδαιο, γιατι πηγαινε για εμπορικη εκμεταλλευση παρα μονο τα απαραιτητα. (Ενοικιαση)

  • Thanasis Mast κουζινα!


    3


  • Thanasis Mast χωλ...


    3

  • Thanasis Mast κρεβατοκαμαρα!


    3

  • Thanasis Mast τα οποία μπλογκς, ηταν μεσα σε ενα δικο τους παρκο, με χωρο για παρκινγ, συνηθως μια μικρη παιδικη χαρα και προσωπικες αποθηκες για τον καθενα!Τα μπλογκς και οι χωροι σταθμευσης των αυτοκινητων ηταν εκτος του κεντρικου δρομου, και εμπαινες με τ…Δείτε περισσότερα


    4


  • Manos Doukas Thanasis Mast ... εσύ έπρεπε να γράψεις γι αυτό το θέμα κι όχι εγώ. Γιατί δε γράφεις κάτι μ' όλα αυτά που ξέρεις ;
    1


  • Dora Parissis Στο Κρεμλινο ειναι 40 εκκλησιες με αμυθιτο πλούτο. Ο Γκόρκη γύριζε στην επανάσταση και καθοδηγούσε τους εργάτες για να υα διαφυλάξουν. Η Μόδχα είχε κεντρική θέρμαση για όλη τη πόλη και αυτές οι πολικ ατοικίες είχαν 28βαθμούς μέσα. Δεν την αντέχαμε τόση ζέστη
    Ο θείος μου σε δυάρι θέρμαση, ηλεκτρικό, γκαζ και ότι άλλο κινόχριστο 11 ρούβλια το μήνα.
    6

  • Valantis Gounaris

    👏




  • Dimitra Karanasiou Οι τεράστιες ανάγκες της στέγασης του λαού μετά τον πόλεμο, η μεταφορά των ανθρώπων από τις παράγκες και τα υπόγεια οδήγησε στην τεράστια ανάπτυξη της κατασκευαστικής βιομηχανίας στην ΕΣΣΔ με πρότυπο την καθετοποίηση της παραγωγής και την τυποποίηση τωΔείτε περισσότερα

    *******************************************************
    ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ: 

  • Kostas Triantis Εγώ γεννήθηκα και έζησα έως 10 χρονών σε αυτήν την καλύβα 

  • και πήγενα στο σχολείο 5 χιλ.χωρίς παπούτσια την εποχή που λέγαν ''ψωμί ελιά και Κώτσιο-Βασιλιά .!! Παρακαλώ κάντε την σύγκριση .!!
***
Paris Mantos:
ΣΑΓΙΑΔΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 

 Κατοικίες στην Ελλάδα του 50...τέσσερις οικογένειες σαυτα τα κτήρια... τουαλέτα δεν υπήρχε,, 
Οσοι μπήκαν σε αυτά τότε ήταν τυχεροί, οι υπόλοιποι είχαν καλύβες με καλάμια