Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

21 Σεπτεμβρίου, 2019

κ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΛΑΡΗΔΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ !!



Υπογράφουμε ενάντια στη Συμφωνία !
Κάθε υπογραφή κι ένα «καρφί» στο μάτι των ιμπεριαλιστών
Μήνυμα εναντίωσης στην ανανέωση της 
επικίνδυνης Συμφωνίας για τις βάσεις.
Όπως αναφέρει το κείμενο, «διατρανώνουμε τη θέλησή μας για συνέχιση της πάλης ενάντια στις βάσεις και τα πυρηνικά. 
Απαιτούμε: 
Να μην ανανεωθεί, να καταγγελθεί η ελληνοαμερικανική
 "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας". 
Να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. 
Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».
«Να φύγουνε», «να μην έχουν άλλες ευκαιρίες παραμονής στη χώρα», «φτάνει πια», σκωπτικά για τα όσα ακούγονται από δημάρχους και περιφερειάρχες για τα οικονομικά οφέλη από την παραμονή των βάσεων, λέμε τη θρυλική ατάκα για «τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα».
Κάθε υπογραφή κι ένα «καρφί» στο μάτι των ιμπεριαλιστών. .
Η συλλογή υπογραφών μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση:
Πατήστε πάνω στα μπλέ γράμματα για να διαβάσετε το  άρθρο: https://eedye.gr/local_committees/petition-against-greek-usa-agreement/




Διαβάστε περισσότερα: 

Κλιμάκωση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης ενάντια στη Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ















Στην κατάμεστη αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, τα συνδικάτα και οι μαζικοί φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη, κατέληξαν στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα του κινήματος και σε ένα πλαίσιο αγωνιστικών αντιιμπεριαλιστικών πρωτοβουλιών, οι οποίες θα κλιμακώνονται ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στις αρχές Οκτώβρη στην Αθήνα, αλλά θα συνεχιστούν και μετά.


Αποφασίστηκε η έναρξη καμπάνιας συλλογής υπογραφών (χειρόγραφα και ηλεκτρονικά), με στόχο το κείμενο να φτάσει σε χώρους δουλειάς, σχολεία, αμφιθέατρα, γειτονιές.


Την Τετάρτη 2 Οκτώβρη θα οργανωθεί μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στη ΣΑΑΣ, στις 7.00 μ.μ. στο πάρκο Ελευθερίας και πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν εργατικά συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), οργανώσεις συνταξιούχων και αντιστασιακών, εκπαιδευτικοί, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, άνθρωποι από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού και Επιτροπές Ειρήνης της Αττικής.


Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το δεύτερο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας – ΗΠΑ που θα γίνει στην Αθήνα παρουσία και του ίδιου του Αμερικανού ΥΠΕΞ, στο πλαίσιο του οποίου προωθείται η ενίσχυση της ΣΑΑΣ για τις βάσεις και τα πυρηνικά που πρωτοϋπογράφτηκε το 1990. Στην προετοιμασία της νέας συμφωνίας, είχε καθοριστική συμβολή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον (Οκτώβρης 2017), με την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου (Δεκέμβρης 2018).
Σε συνθήκες «εύφλεκτου» ανταγωνισμού


Η διαπραγμάτευση για την ανανέωση της ΣΑΑΣ γίνεται σε περίοδο έντονης επιθετικότητας του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού και της ΕΕ, οξύτατων ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα, με αιχμή τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, δρόμων, τον έλεγχο αγορών, σημείωσε στην εισήγηση η ΓΓ της ΕΕΔΥΕ, Ελπίδα Παντελάκη, υπογραμμίζοντας την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης ακόμη και σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και το ενδεχόμενο νέας διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης.


«Η κυβέρνηση γίνεται σημαιοφόρος των επιδιώξεων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε η γγ της ΕΕΔΥΕ και τόνισε ότι «Η χώρα μας έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς, γίνεται μαγνήτης επιθέσεων σε περίπτωση γενικευμένης σύγκρουσης. Συμμετέχει ενεργά σε 12 στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό, παίρνει μέρος στην Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, τη γνωστή Pesco της ΕΕ , που είναι κύτταρο του ευρωστρατού. Παράλληλα, αναβαθμίζονται οι σχέσεις με το Ισραήλ, που διατηρεί την κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη….


Μπορούμε να πούμε ότι τα ΑμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια στην περιοχή, ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία και την Κίνα στη Μ. Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τον Περσικό Κόλπο, στην Αν. Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, η απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία και η διατάραξη των σχέσεων ΗΠΑ- Τουρκίας, δυναμώνουν τα ιμπεριαλιστικά παζάρια και έχουν θέσει στην ημερήσια διάταξη την πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των αποκαλούμενων από τις ΗΠΑ «Κρατών Ανάσχεσης» – πιστών συμμάχων, όπως πχ το Ισραήλ, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ελλάδα και αυτή η εξέλιξη αποτυπώνεται και στη «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας»».


Η Συμφωνία αυτή, συνέχισε η Ελπ. Παντελάκη, «θα τροφοδοτήσει προσαρμογές σε όλες τις πτυχές της εξωτερικής πολιτικής, θα συμπαρασύρει τις ένοπλες δυνάμεις σε μεγαλύτερη πρόσδεση στις ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές αποστολές, όπως δείχνει ήδη η κατ’ αρχήν συμφωνία της κυβέρνησης της ΝΔ για την αποστολή πολεμικού πλοίου ή αεροσκάφους στην πολυεθνική δύναμη που συγκροτούν οι ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο κατά του Ιράν». (Δείτε παραπάνω την εισήγηση και διαβάστε την παρακάτω).
Το εργατικό – λαϊκό κίνημα να τεθεί σε συναγερμό!


Το λόγο αμέσως μετά πήραν εκπρόσωποι των μαζικών φορέων και των συνδικάτων.


Ο Νίκος Μαυροκέφαλος μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και του ΔΣ του ΕΚΑ χαρακτήρισε τη συμφωνία επικίνδυνη για όλο το λαό καθώς οι επιχειρηματικοί όμιλοι και ιμπεριαλιστές οξύνουν την εκμετάλλευση και τη βαρβαρότητα και σημείωσε την ανάγκη να ενημερωθεί η εργατική τάξη της χώρας.


Ο Νίκος Παπαναστάσης εκ μέρους της ΚΕΘΑ, σημείωσε ότι ο στρατηγικός διάλογος με τις ΗΠΑ αφορά και στη τρομοκρατία, την ενέργεια, την παιδεία και πολλούς άλλους τομείς. Αναφέρθηκε στο μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα που έχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για όποιον το χρησιμοποιεί, στο παζάρι Τουρκίας – ΗΠΑ που οξύνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή και υπογράμμισε ότι η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στα αμερικανονατοϊκά σχέδια αδυνατίζει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας.


Εκ μέρους της ΟΓΕ η Μαρία Φιλανταράκη, μίλησε για τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, τους πρόσφυγες που ξεριζώνονται από τον τόπο τους και στοιβάζονται στα hot spot.


Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας η Εύα Μελά αναφέρθηκε σε πρόσφατη απόφαση του ΔΣ για μεγάλη διαδικτυακή εικαστική έκθεση Σκίτσου και Αφίσας με σχετικό περιεχόμενο και με στόχο η καλύτερη αφίσα να τυπωθεί και να σταλεί σε φορείς και σωματεία σ’ όλη τη χώρα, όπως και στη συνδρομή του Επιμελητηρίου στην προετοιμασία των εκδηλώσεων σε συνεργασία με ηθοποιούς και μουσικούς.


Η Δέσποινα Μάρκου πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ δήλωσε ότι θα συμμετέχουν στη συλλογή υπογραφών, στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις και ότι θα ενημερώσει τα μέλη και τους φίλους της οργάνωσης για το περιεχόμενο της συμφωνίας.


Η Χρυσάνθη Κόκκου πρόεδρος του ΦΣ Αρχιτεκτονικής και εκπροσωπώντας το ΜΑΣ μίλησε για την έρευνα στα πανεπιστήμια που είναι υποταγμένη στην «πολεμική μηχανή» του ΝΑΤΟ αλλά και για την προσπάθεια «ξεπλύματος» του ΝΑΤΟ στη συνείδηση της νεολαίας. Αναφέρθηκε επίσης σε κινητοποιήσεις που έκανε το ΜΑΣ στο ΕΜΠ για να μπλοκάρει νατοϊκά ερευνητικά προγράμματα.


Ο Βαγγέλης Φιλέρης εκ μέρους της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) είπε ότι οι γονείς δεν θέλουν τα παιδιά τους να πολεμήσουν για αμερικανικά, ρωσικά, ευρωπαϊκά ή κινεζικά μονοπώλια. Θέλουν να ζήσουν και να αγωνιστούν για τα δικά τους συμφέροντα. Μίλησε για την υποχρηματοδότηση στα σχολεία την ώρα που δαπανώνται πολλά δις ευρώ για εξοπλισμούς και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσουν στη διοργάνωση αντιπολεμικών εκδηλώσεων μαζί με την ΕΕΔΥΕ στα σχολεία όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.


Ο Γιάννης Διακόνης εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων στάθηκε στα αμέτρητα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων αλλά και στην άλλη όψη της ίδιας βαρβαρότητας, στην υγεία, τα ειδικά σχολεία, στα κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας απέναντι σε ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες.
















































Η εισήγηση της Ελπίδας Παντελάκη


«Εκ μέρους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας στη σημερινή σύσκεψη. Ευχαριστούμε τα εργατικά συνδικάτα, τους Φοιτητικούς Συλλόγους, την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, την ΟΓΕ, την ΚΕΘΑ, την ΕΕΔΔΑ, τις οργανώσεις συνταξιούχων, αντιστασιακών, τους συμμετέχοντες από το χώρο των εκπαιδευτικών, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, από το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, τους αγωνιστές των Επιτροπών Ειρήνης Αττικής.


Η σύσκεψή μας πραγματοποιείται σε μια συγκυρία πολύ σημαντική για τα εργατικά – λαϊκά στρώματα. Η κυβερνητική εναλλαγή μετά τις εκλογές δεν αλλάζει το χαρακτήρα της ασκούμενης πολιτικής. Η ΝΔ, βαδίζοντας στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ, κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα. Η πολιτική τους γεννά τη λαϊκή αγανάκτηση. Αυτή φοβούνται. Απ’ αυτή τη σκοπιά καταγγέλλουμε το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, που επιδιώκει να θέσει εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων και τη δυνατότητά τους να δρουν. Καταγγέλλουμε τις αντιδραστικές αλλαγές που επιδιώκονται στο συνδικαλιστικό νόμο. Γι’ αυτό δηλώνουμε ότι συμμετέχουμε μαζικά – μαχητικά στα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα και εδώ στην Αττική αύριο (Τρίτη 17/9) στα Προπύλαια και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την επιτυχία της απεργίας στις 24 Σεπτέμβρη.


Σήμερα, στόχος μας είναι να συζητήσουμε και να διαμορφώσουμε σχέδιο δράσης που θα συμβάλει σε ένα πλατύ άνοιγμα και ουσιαστική ενημέρωση, σε μαζική κινητοποίηση λαϊκών δυνάμεων και νεολαίας, ώστε να αναπτυχθεί η πάλη ενάντια στην ανανέωση – ενίσχυση – επέκταση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις και τα πυρηνικά, της συμφωνίας για την «Αμοιβαία Αμυντική Συνεργασία», όπως έχει καταγραφεί, που προωθείται από την κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ που ήδη έχει ξεκινήσει και θα επιταχυνθεί τις επόμενες μέρες.


Έχουμε τις δυνάμεις και μπορούμε να συνδυάσουμε τον αγώνα κατά της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους με τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, κατά της επίθεσης για την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος και το χειροπόδαρο δέσιμο των συνδικάτων, την κατάργηση του ασύλου στα Πανεπιστήμια, να διεκδικήσουμε τα εργατικά – λαϊκά αιτήματα με κριτήριο τις σημερινές σύγχρονες ανάγκες.


Σε ποιες συνθήκες επιχειρείται η ανανέωση, επέκταση και ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις και τα πυρηνικά;


Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την επιθετικότητα του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού και της ΕΕ, την όξυνση των ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα, με τη συμμετοχή δεκάδων κρατών, με αιχμή τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων, τον έλεγχο των αγορών.


Στην κλιμάκωση των ανταγωνισμών επιδρά η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας σε σειρά μεγάλων και άλλων καπιταλιστικών κρατών που έχει προκαλέσει ανησυχία στα επιτελεία του συστήματος για νέα συγχρονισμένη διεθνή καπιταλιστική κρίση.


Στον ανταγωνισμό επιδρά επίσης η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη “Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς” (ΙΝF), το κυνήγι των εξοπλισμών, η διάταξη των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων και οι αποφάσεις για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα που αποφασίστηκε ήδη από το 2016 στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.


Στο περιβάλλον αυτό συνεχίζεται ο πόλεμος στη Συρία και τη Λιβύη, πληθαίνουν οι θερμές εστίες. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στον Περσικό Κόλπο και τα Βαλκάνια είναι πολύ ανησυχητική. Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων κλιμακώνεται η επιθετικότητα της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο με αμφισβήτηση των συνόρων, παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, όπως δείχνουν και οι γεωτρήσεις των τουρκικών πλωτών γεωτρύπανων «Πορθητής» και «Γιαβούζ» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.


Την ίδια ώρα οξύνεται το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, δυναμώνει η καταστολή κατά των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, διατηρείται η άθλια κατάσταση στα hot spots στα νησιά και στα λεγόμενα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας, αρνείται την προώθηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους και επιμένει στην εφαρμογή της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.


Η κυβέρνηση γίνεται σημαιοφόρος των επιδιώξεων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα μας έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς, γίνεται μαγνήτης επιθέσεων σε περίπτωση γενικευμένης σύγκρουσης. Συμμετέχει ενεργά σε 12 στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό, παίρνει μέρος στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, τη γνωστή Pesco της ΕΕ, που είναι κύτταρο του Ευρωστρατού. Παράλληλα, αναβαθμίζονται οι σχέσεις με το Ισραήλ, που διατηρεί την κατοχή στα Παλαιστινιακά Εδάφη, φτάνει μέχρι του σημείου να προωθεί την προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη που είναι το 30% της Δυτικής Όχθης, δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό.


Μπορούμε να πούμε ότι τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία και την Κίνα στη Μ. Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στον Περσικό Κόλπο, στην Αν. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, η απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία και η διατάραξη των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας δυναμώνουν τα ιμπεριαλιστικά παζάρια και έχουν θέσει στην ημερήσια διάταξη την πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των αποκαλούμενων από τις ΗΠΑ «κρατών ανάσχεσης» – πιστών συμμάχων, όπως π.χ. το Ισραήλ, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ελλάδα και αυτή η εξέλιξη αποτυπώνεται και στη «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας».


Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,


Η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» με τις ΗΠΑ αρχικά υπογράφηκε τον Ιούλη του 1990 από την κυβέρνηση της ΝΔ και ανανεώνεται κάθε χρόνο από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις. Δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στους Αμερικανούς για τη βάση της Σούδας – που θεωρείται αμερικανική- και με την ανανέωσή της σχεδιάζεται να γίνει πολυετής και να επεκταθεί, συμπεριλαμβάνοντας μαζί με τη Σούδα, τις βάσεις στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο, στην Αλεξανδρούπολη, στο Άκτιο, τη βάση αποθήκευσης πυρηνικών στον Άραξο.


Στην προετοιμασία της νέας συμφωνίας έχει καθοριστική συμβολή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο με την επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση με τον Τραμπ (Οκτώβρης 2017), όσο και με την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Κατρούγκαλου (Δεκέμβρης 2018), κατά την οποία άνοιξε ο αποκαλούμενος Στρατηγικός Διάλογος που συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και για το λόγο αυτό, όπως γράφτηκε στον Τύπο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο θα επισκεφτεί την Αθήνα τον Οκτώβρη.


Η Συμφωνία αυτή θα τροφοδοτήσει προσαρμογές σε όλες τις πτυχές της εξωτερικής πολιτικής, θα συμπαρασύρει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε μεγαλύτερη πρόσδεση στις αμερικανοΝΑΤΟικές αποστολές κι αυτό φαίνεται ήδη από την κατ’ αρχήν συμφωνία της κυβέρνησης της ΝΔ για την αποστολή πολεμικού πλοίου ή αεροσκάφους στην πολυεθνική δύναμη που συγκροτούν οι ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο κατά του Ιράν και τη συμμόρφωση με τις αμερικανικές συστάσεις στη διαχείριση του προβλήματος με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο.


Ο κορμός της συμφωνίας είναι η βάση της Σούδας, η οποία έχει εκπληρώσει πολύ σημαντικό επιχειρησιακό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Συρίας.


Η αεροπορική βάση της Σούδας αποτελεί τον πυρήνα της αμερικανικής παρουσίας και διέπεται από ειδικό καθεστώς, που έχει ενισχυθεί μέσω τεχνικών συμφωνιών και απορρήτων μνημονίων συνεργασίας. Στηρίζει τον εφοδιασμό και τις λειτουργίες των πτήσεων των αμερικανικών αεροσκαφών σε σύνδεση με τα αεροπλανοφόρα και τον στόλο που κινείται στη Μεσόγειο.


Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την προβλήτα στο Μαράθι και τις συνολικές εγκαταστάσεις στον κόλπο της Σούδας, το Κρηπίδωμα Κ-14, που έχει την ικανότητα υποδοχής αμερικανικών αεροπλανοφόρων, διαθέτει αποθήκη πυρομαχικών του ΝΑΤΟ και αγωγό καυσίμων που τροφοδοτεί την αεροπορική βάση της Σούδας, επισκευαστικές μονάδες κ.ά.


Η βάση της Σούδας διαθέτει υψηλού επιπέδου σύστημα τηλεπικοινωνιών και δίκτυα παρακολούθησης των κινήσεων του ρωσικού στόλου και γενικότερα τη στρατιωτική κίνηση στην περιοχή. Διαθέτει «Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής» (ΚΕΝΑΠ) και στην ευρύτερη περιοχή λειτουργεί Πεδίο Βολής για δοκιμές και εκπαίδευση σε πυραύλους, στο οποίο έχουν πρόσβαση ΝΑΤΟικές δυνάμεις.


Στην αεροπορική βάση της Λάρισας σταθμεύουν τα DRONES «MQ-9 Reaper», μεγάλης εμβέλειας.


Η βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας χρησιμοποιείται για τη στάθμευση και εκπαίδευση ελικοπτέρων «Apache» και «Black Hawk».


Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επιδιώκεται να αξιοποιηθεί για την προσέγγιση αμερικανικών πλοίων και να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές για τη μεταφορά ΝΑΤΟικών στρατευμάτων προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, στο πλαίσιο της περικύκλωσης της Ρωσίας. Ενώ έχει διακινηθεί η πληροφορία για τη δημιουργία μεγάλης εμβέλειας συστήματος παρακολούθησης της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας κ.ά.


Οι ίδιες αυτές, οι πολύ σοβαρές εξελίξεις επιβάλλουν να διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις και να απευθυνθούμε πολύμορφα, μαζικά στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους νέους και τις νέες και να αναδείξουμε αποφασιστικά ότι η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» με τις ΗΠΑ είναι πολύ επικίνδυνη για το λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Η ανανέωσή της ενισχύει το καθεστώς της εμπλοκής της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Γι’ αυτό και αποκτά ιδιαίτερη σημασία η δημιουργία ισχυρού μαζικού κινήματος και η ανάπτυξη αγώνων για να διεκδικήσουμε:


Όχι στις Βάσεις και τα πυρηνικά
Να μην ανανεωθεί, να καταγγελθεί η ελληνοαμερικανική «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας».
Να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.
Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.


Ο «Στρατηγικός Διάλογος» εκτός από τις βάσεις περιλαμβάνει το Εμπόριο, την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό κ.ά. και πρέπει να έχουμε κατά νου πως ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ, που περνοδιαβαίνει σε όλη τη χώρα, οι μηχανισμοί της πρεσβείας, η σημερινή κυβέρνηση, όπως έκανε και η προηγούμενη, συνολικά το μπλοκ των ευρωατλαντικών δυνάμεων δουλεύουν συστηματικά για να αμβλυνθούν τα αντιαμερικανικά αισθήματα του λαού και της νεολαίας.


Στην κατεύθυνση αυτή δυναμώνει η προπαγανδιστική προσπάθεια με ημερίδες, ακόμη και τηλεοπτικά σποτ που προβάλλουν τα «οφέλη» και τις «ευκαιρίες» από τη συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας, η παρέμβαση στο κομμάτι της έρευνας στα Πανεπιστήμια για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ κ.ά., στοχεύοντας στις λαϊκές συνειδήσεις και έχουμε υποχρέωση να αντιταχθούμε αποφασιστικά σε αυτές τις προκλήσεις.


Η υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας θα συνοδευτεί από μπαράζ εκβιαστικών διλημμάτων και ένταση της κυβερνητικής προπαγάνδας, θα προβληθούν τα περί «αναγκαιότητας» ενίσχυσης των σχέσεων της χώρας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως αντιστάθμισμα της επιθετικότητας της Τουρκίας και για την αποφυγή πολέμου.


Στην πράξη έχει αποδειχθεί πως η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και οι υψηλού επιπέδου σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν αποτελούν παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας. Η αλήθεια είναι πως βάζουν το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους. Υπάρχει πλούσια ιστορική πείρα που αποδεικνύει το βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού.
Η Ελλάδα εντάχθηκε ταυτόχρονα με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ το 1952. Σε όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν, η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης όχι μόνο δεν ανακόπηκε, αλλά αντίθετα κλιμακώθηκε κάτω από την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, αλλά το αντιλαμβάνεται ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.
Η εγκατάσταση απ’ άκρη σ’ άκρη στη χώρα μας ευρωατλαντικών βάσεων, στρατηγείων και υποδομών έχει αποδειχθεί ότι δεν υπηρετεί την ασφάλεια της χώρας μας, αλλά τις ιμπεριαλιστικές στοχεύσεις και σχεδιασμούς στην περιοχή, βάζοντας το λαό μας στο μάτι του κυκλώνα σε περίπτωση σύγκρουσης. Δεν είναι τυχαίο που ο Πούτιν προειδοποίησε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι θα στραφούν κατά χωρών που φιλοξενούν αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις.
ΗΠΑ, ΝΑΤΟ έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι φέρνουν τεράστιες ευθύνες για τη στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα, για το πραξικόπημα στην Κύπρο το 1974 και την τουρκική εισβολή, για τη διαιώνιση της κατοχής στο νησί, αλλά και για τα νέα διχοτομικά σχέδια που προωθούν στο όνομα της δήθεν επίλυσης του Κυπριακού, με οδυνηρές συνέπειες για τον κυπριακό λαό. Το διχοτομικό «σχέδιο Ανάν», που απέρριψε ο κυπριακός λαός το 2004, προωθήθηκε με ευθύνη της ΕΕ.
ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι αποτελούν μηχανισμούς καταστολής και επιβολής των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων με στρατιωτικές επεμβάσεις, όπως στην Κορέα και την Ινδοκίνα, συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με δεκάδες πολεμικές εστίες – Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία, χώρες της Αφρικής, Ουκρανία κ.α.
Την ώρα που στη χώρα μας η αντιλαϊκή πολιτική καταδικάζει το λαό μας στην ανεργία και στη φτώχεια, χρυσοπληρώνουμε τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και η Ελλάδα έρχεται στη 2η θέση των στρατιωτικών δαπανών, μετά τις ΗΠΑ, ξοδεύοντας το 2,4% του ΑΕΠ της, δηλαδή 4,36 δισ. ευρώ το χρόνο.
Στην πράξη καταρρίπτονται τα προσχήματα όλων των κυβερνήσεων σχετικά με «ανταλλάγματα» και αντισταθμιστικά οφέλη από την ύπαρξη των ευρωατλαντικών βάσεων και στρατηγείων. Η αγορά οπλικών συστημάτων και η παραχώρηση εξοπλισμού από τα αμερικανικά «πλεονάσματα», που σε πολλές περιπτώσεις ήταν παρωχημένος, δεν οδήγησαν π.χ. σε εξοπλιστική ισορροπία με την Τουρκία. Αντίθετα, αυτό λειτούργησε ως στοιχείο του φαύλου κύκλου, του κυνηγητού των εξοπλισμών, που έχει πληρώσει και πληρώνει ακριβά ο λαός.
Οι «τοπικές οικονομίες» όχι μόνο δεν ενισχύθηκαν, όπως ισχυρίζονται απολογητές του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού (δήμαρχοι, περιφερειάρχες κ.ά.), ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι εγκατεστημένες στρατιωτικές βάσεις, αλλά μπήκαν ακόμα βαθύτερα στη δίνη περισσότερων απειλών.


Αγαπητοί συναγωνιστές, αγαπητοί φίλοι,


Το εργατικό – λαϊκό κίνημα είναι ανάγκη να τεθεί σε συναγερμό, να κινητοποιηθεί ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία που γεννά νέους τεράστιους κινδύνους για το λαό μας, αλλά και για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Να φτάσει παντού η ενημέρωση για το περιεχόμενο της συμφωνίας.


Στη σημερινή μας σύσκεψη να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών για το επόμενο διάστημα, που θα κλιμακώνεται ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Πομπέο, στην Αθήνα.


Προχωράμε σε καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία. Να φτάσει το κείμενο των υπογραφών, σε χώρους δουλειάς, σε σχολεία, σε αμφιθέατρα, λαϊκές γειτονιές, με κινητοποίηση των φορέων του λαϊκού κινήματος. Η συλλογή υπογραφών θα γίνεται τόσο χειρόγραφα, όσο και ηλεκτρονικά με ευθύνη κάθε φορέα, αλλά και μεμονωμένου ατόμου που στηρίζει την προσπάθεια αυτή.


Οργανώνουμε μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στη συμφωνία, στο Πάρκο Ελευθερίας, την Τετάρτη 2 του Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Βγάζουμε ανακοίνωση και αφίσα για πλατιά διαφώτιση και προπαγάνδα.


Προχωράμε σε συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα, ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία από συνδικάτα και μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος. Από αυτό το βήμα κάνουμε μια πρόταση που θεωρούμε ότι καλύπτει ένα ευρύ φάσμα του κινήματος. Φυσικά, κάθε συμβολή από σωματείο, μαζικό φορέα, καλλιτέχνη κλπ., θα αξιοποιηθεί, τη θέλουμε, επιζητούμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή και κινητοποίηση.


Με ευθύνη της Επιτροπής και πάνω στο πλαίσιο που προτείνεται και έχει αποτυπωθεί στην πρόσκληση και στη σημερινή εισήγηση και στη συζήτηση που θα ακολουθήσει και θα καταλήξουμε, να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν αγωνιστικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες».


https://eedye.gr/local_committees/κλιμάκωση-της-αντιιμπεριαλιστικής-π/