Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

17 Μαρτίου, 2018

ΣΟΥ ΚΛΈΒΟΥΝ ΤΟ ΜΥΑΛΌ -ΔΕΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ




Οι ψευδείς ειδήσεις διαδίδονται 6 φορές γρηγορότερα από τις πραγματικές

Οι ψευδείς ειδήσεις διαδίδονται έξι φορές πιο γρήγορα από τις πραγματικές, αποκάλυψε η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ για το φαινόμενο, από το Media Lab του Πανεπιστημίου ΜΙΤ και που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science». 
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Soroush Vosoughi, ανέλυσαν την πορεία της διάδοσης 126.000 πληροφοριών στο Twitter, από τρία εκατομμύρια χρήστες που τις προώθησαν πάνω από 4,5 εκατομμύρια φορές, μεταξύ 2006-2017. Τα tweets διαχωρίστηκαν σε αληθή και ψευδή, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από έξι ανεξάρτητους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων που εξέφρασαν συμφωνία 95 έως 98% για τις ταξινομήσεις, και σύγκριναν τη διάδοση της αληθινής και ψευδούς πληροφορίας.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οι ψευδείς ειδήσεις έχουν κατά 70% περισσότερες πιθανότητες να διαδοθούν από τις πραγματικές και αυτό συμβαίνει 6 φορές γρηγορότερα, κατέληξαν οι επιστήμονες
Το ψέμα εξαπλώνεται επίσης ταχύτερα από την αλήθεια και διαδίδεται σημαντικά μακρύτερα και ευρύτερα σε όλες τις κατηγορίες πληροφοριών. Τα αποτελέσματα ήταν εντονότερα κατα τρεις φορές για τις ψευδείς ειδήσεις με θέμα την πολιτική, παρά για τις ψεύτικες πληροφορίες σχετικά με την τρομοκρατία, τις φυσικές καταστροφές, την επιστήμη, τους αστικούς θρύλους ή τις οικονομικές πληροφορίες.
Η ψυχολογική αιτία γι’ αυτό είναι ότι οι ψευδείς ειδήσεις είναι πρωτότυπες και στους ανθρώπους αρέσει να διαδίδουν σε άλλους ασυνήθιστες ιστορίες, χωρίς να τους ενδιαφέρει αν είναι αληθινές. Οι ψευδείς ειδήσεις ενισχύουν τα αισθήματα φόβου, αηδίας και έκπληξης, ενώ οι αληθινές ειδήσεις είναι συνήθως βαρετές και συνηθισμένες.
Επιπλέον, ανακάλυψαν πως η εξάπλωση της ψευδούς πληροφορίας δεν οφείλεται τόσο στα bots (προγράμματα που εκτελούν αυτοματοποιημένες εργασίες μέσω του διαδικτύου), που υπολογίζονται σε 48 εκατομμύρια στο titter και 60 εκατ. στο facebook, αλλά στους χρήστες γιατί έχουν την τάση να κοινοποιούν ανακριβείς ειδήσεις, για τους λόγους που ήδη αναφέρθηκαν.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα science.sciencemag.org,
και εδώ ένας χρήσιμος οδηγός συχνών ερωτήσεων από το MIT media.mit.edu

Ο Μιχάλης Μπλέτσας, διευθυντής πληροφορικής στο Media Lab του MIT, δήλωσε στα ΕΗ:
«Τα αποτελέσματα της έρευνας του εργαστηρίου κοινωνικών μηχανών (LSM) του ΜΙΤ Media Lab, δείχνει ξεκάθαρα την ανάγκη για ριζικό επανασχεδιασμό της μετάδοσης ειδήσεων μέσω των κοινωνικών δικτύων και του διαδικτύου γενικότερα. Το τεράστιο μέγεθος των κυρίαρχων διαδικτυακών εταιριών σε συνδυασμό με το επιχειρηματικό τους μοντέλο που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην διαφήμιση περιπλέκει ιδιαίτερα τα πράγματα. Εκείνο που γίνεται ξεκάθαρο πάντως είναι ότι όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε άμεσα σκεπτόμενοι διπλά και τριπλά το κάθε “retweet” ή “share” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.»

Θοδωρής Δανιηλίδης
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.


Viva La Revolucion:
Μάθαινε απ' τους Κομμουνιστές - Εμπιστεύσου τους.
Πάλεψε Παντού για την Αλήθεια - Κατάργησε την Βαρβαρότητα.


*************************************************************************


















*********************************************************
Η μέρα που η Ελληνοφρένεια τρόλαρε ανελέητα τα Συριζοτρόλ

Ένα αθώο τρολάρισμα του τσολιά, για την Ελληνοφρένεια και την ΕΡΤ, κατέληξε σε ένα απολαυστικό πολιτικό στριπτίζ των Συριζοτρόλ του διαδικτύου, που εξέθεταν τους εαυτούς τους χωρίς αύριο.
Κατιούσα 17-03-2018
Δεν περνάμε ούτε έξω από την ΕΡΤήταν ο τίτλος μιας συνέντευξης που είχε δώσει ο Θύμιος Καλαμούκης, μετά τη διακοπή της τηλεοπτικής τους εκπομπής από τον ALPHA, δείχνοντας πως δε σκοπεύουν να γίνουν το άλλοθι της κυβέρνησης και της κρατικής τηλεόρασης. Και ξαφνικά…Ένα τιτίβισμα του Αποστόλη, στον προσωπικό λογαριασμό του τσολιά, φάνηκε να τα αλλάζει όλα.

Apostolis Barmpagiannis Official@tsoliasOfficial
Αγαπητοί ακροατές,τηλεθεατές, followers και λοιποί, σας ενημερώνω επισήμως πριν το μάθετε από άλλου, μόλις αποδεχθήκαμε την πρόταση της ΕΡΤ. Περισσότερες λεπτομέρειες αύριο. #tsolias #ellinofreneia
8:46 μ.μ. - 16 Μαρ 2018


Έριξε νερό στο μύλο του τρολαρίσματος και ο Σπ. Γραμμένος, που αυτό το διάστημα κάνει εμφανίσεις μαζί με τον τσολιά, με ένα απαντητικό τουί, όπου τον αποχαιρετούσε.

Σπύρος γραμμένος@spirosgrammenos
Κάνε ό,τι θες.
Είχαμε μια ωραία συνεργασία…
Καλή συνέχεια στην καριέρα σου.

9:03 μ.μ. - 16 Μαρ 2018

Πάει, το γύρισαν κι αυτοί” σκέφτηκαν κάποιοι. 
Κάποια site έσπευσαν να αναπαραγάγουν την είδηση. 
Και κάποιοι φρόντισαν να πέσουν σαν όρνια στην καλοστημένη παγίδα, σαν έτοιμοι από καιρό, σαν ψωραλέοι, σαν που ταιριάζει σε έμμισθα παπαγαλάκια -πολλών ευρώ ή μερικών λεπτών του ευρώ. 
Φρόντισαν να πέσουν με τα μούτρα κι έστησαν ένα μικρό πάρτι, σα να μην υπάρχει αύριο.













































Το αύριο όμως έφτασε. 
Και γελούσε με της νύχτας και των συριζοτρόλ τα καμώματα, με τον Αποστόλη να αποκαλύπτει την αλήθεια και να διασκεδάζει με τα αντανακλαστικά των τουιτεράδων.

Apostolis Barmpagiannis Official@tsoliasOfficial
Τα αντανακλαστικά του τουιτερ βλέπω άριστα! Έτοιμοι να πατήσουμε κάτω τον οχθρό! Αύριο στις 19.30 καλεσμένος στο Πρώτο Πρόγραμμα για την παράσταση στο Κρεμλίνο στις 24/3. @Ellinofreneia


Κάποιοι στο ενδιάμεσο είχαν φροντίσει να σβήσουν τα σχόλιά τους, για να μην εκτεθούν. Κάποιοι άλλοι είχαν ίσως εσωτερική ενημέρωση από την ΕΡΤ και την γλίτωσαν. Και κάποιοι άλλοι είχαν ως υπερασπιστική τους γραμμή πως -εκτός από αυτούς- την πάτησαν και κάποιες ιστοσελίδες.




Σε γενικές γραμμές, παντως, ήταν ένα απολαυστικό πολιτικό στριπτίζ για Συριζοτρόλ και “ανεπίσημους” οπαδούς της κυβέρνησης. Ήταν η μέρα που η Ελληνοφρένεια και ο τσολιάς συγκεκριμένα τρόλαρε ανελέητα το στρατό των συριζοτρόλ. Τους το χρωστούσε άλλωστε. 
Πάντα τέτοια…