Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

04 Φεβρουαρίου, 2025

ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ #ΣΕΙΣΜΟ_ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗΣ_ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ_ΣΤΗ_ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ





Ένα αποκαλυπτικό ντοκουμέντο, που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση γνώριζε εδώ και μήνες για την αύξηση της σεισμοηφαιστειακής δραστηριότητας στη Σαντορίνη, φέρνει στη δημοσιότητα ο «Ριζοσπάστης».

Συγκεκριμένα, στις 2 Γενάρη 2025 το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) αποστέλλει εμπιστευτικό έγγραφο στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, και άλλους αρμόδιους φορείς, με το οποίο ενημέρωνε «για την ύπαρξη ιδιαίτερης σεισμοηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή του ηφαιστείου της καλδέρας της Σαντορίνης, η οποία είναι παρόμοια με αυτή της σεισμοηφαιστειακής έξαρσης του 2011 - 2012, δηλαδή δεν εντάσσεται στο συνηθισμένο επίπεδο της (πολύ χαμηλής) δραστηριότητας υποβάθρου του ηφαιστείου».

Σύμφωνα με το εμπιστευτικό έγγραφο, τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση από τον περασμένο Σεπτέμβρη αποδείκνυαν ότι δεν υπήρχε αντίστοιχη δραστηριότητα στη Σαντορίνη από τα μέσα του 2012 μέχρι και το καλοκαίρι του 2024 και ότι δεν μπορούσε να υπάρχει «καμία αξιόπιστη εκτίμηση για τη διάρκεια, την εξέλιξη και την κατάληξη», δηλαδή αν θα υπάρξει ή όχι κάποια ηφαιστειακή έκρηξη!

Και επισήμαιναν: «Τα δίκτυα παρακολούθησης του ΙΜΠΗΣ και των συνεργαζόμενων φορέων έχουν εντοπίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2024 μία ανώμαλη σεισμική δραστηριότητα στο κεντρικό ρήγμα της Καμένης. Η ανάλυση των γεωδαιτικών δεδομένων επιβεβαιώνει ότι η δραστηριότητα αυτή συνοδεύεται από έντονη παραμόρφωση, που ξεκίνησε λίγο νωρίτερα (τέλη Ιουνίου 2024). Η δραστηριότητα αυτή είναι σχεδόν ίδια με την έξαρση του 2011 - 2012, όπου περίπου 20.000.000 κυβικά μέτρα μάγματος ανέβηκαν σε βάθος 4 χιλιομέτρων βόρεια της Νέας Καμένης, ακριβώς στο σημείο που έχει δειχθεί ότι έχουμε τον πόρο γένεσης των πιο σημαντικών ηφαιστειακών εκρήξεων της Σαντορίνης».

Παρά τα σημαντικά ευρήματα, προκαλεί πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι η ίδια η επιτροπή επικαλείται τον ...κίνδυνο να διαρρεύσουν τα στοιχεία και να γίνει ζημιά στον ...τουρισμό. Στο έγγραφό της σημείωνε χαρακτηριστικά: «Είναι θέμα χρόνου η τρέχουσα σεισμοηφαιστειακή κρίση να περιέλθει σε γνώση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας (...) Η εμπειρία από την κρίση του 2011 - 2012 δείχνει ότι απαιτείται κατάλληλη διαχείριση της ενημέρωσης, ώστε να περιοριστούν φαινόμενα που θα είχαν δυσμενείς επιπτώσεις στη Σαντορίνη και στην Ελλάδα (π.χ. στον τουρισμό)».

Και στη συνέχεια: «Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι πληροφορίες αυτές θα είναι σύντομα σε γνώση των αρχών Πολιτικής Προστασίας (και των σχετικών φορέων) χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και άλλων χωρών (π.χ. Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ, κ.λπ.) που έχουν έντονο ενδιαφέρον σε θέματα γεωκινδύνων που ενδεχομένως επηρεάζουν τους πολίτες τους (...) Για παράδειγμα, στην κρίση του 2011 - 2012 αποφεύχθηκε (με δυσκολία και μετά από συντονισμένες ενέργειες του ΙΜΠΗΣ) η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας της Βρετανικής Κοινοπολιτείας για την σύσταση μη επίσκεψης τουριστών τους στη Σαντορίνη.

(...) Είναι εμφανές ότι απαιτούνται ενέργειες τόσο σε τοπικό επίπεδο (Σαντορίνη), όσο και σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής εξουσίας, ώστε να οργανωθεί καλύτερα τόσο η επιστημονική παρακολούθηση, όσο και η επιχειρησιακή - επικοινωνιακή διαχείριση του φαινομένου»...



Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη», 4 Φλεβάρη 2025