Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

25 Απριλίου, 2019

Ο 'ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ' ΤΟΥ ΤΖΑΝΤΕ, ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ 15 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜ. "ΗΜΕΡΑΣ" !!











Φ. Κόκλας στην «Ημέρα» |«Δίνουμε τον αγώνα μας, με μοναδικό γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα»


ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
9 ΕΚΔΟΣΕΙΣ – 9 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ – 15 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Διάλογος και δημοκρατία
Ο κύβος ερρίφθη… Τι απαντούν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι
Συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα, ο διάλογος με τους υποψήφιους Δημάρχους, μέσα από το κοινό ερωτηματολόγιο της εφημερίδας μας. Πρόκειται για εννέα ειδικές εκδόσεις – συνεντεύξεις με δεκαπέντε ερωτήσεις που ως στόχο έχουν να ενημερώσουν τους αναγνώστες μας με ακρίβεια και αντικειμενικότητα για το πρόγραμμα των συνδυασμών, τις θέσεις και τις προτάσεις τους λίγες εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες. Το ερωτηματολόγιο έχει σταλεί σε όλους τους υποψηφίους, για να δοθούν οι απαντήσεις, πριν ξεκινήσουν οι δημοσιεύσεις, ώστε κανείς να μην γνωρίζει τι απάντησε ο αντίπαλος.
Οι υποψήφιοι «ανοίγουν τα χαρτιά τους» και οι συμπολίτες μας καλούνται να αξιολογήσουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους και να αντιληφθούν ποιος δίνει τις πιο έξυπνες απαντήσεις. Άλλοι έχουν τη δική τους ιστορία στην αυτοδιοίκηση και άλλοι μπαίνουν σε αυτή τη μάχη για πρώτη φορά. Όλοι, όμως, (Γιάννης Αγαλιανός, Νικήτας Αρετάκης, Γιώργος Αρμένης , Διονύσης Γάσπαρος, Αντώνης Κασσιμάτης, Φώτης Κόκλας, Χαράλαμπος Λιβέρης, Αναστάσιος Μαρίνος και Χρήστος Πάστρας) απαντούν στις ίδιες ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με την προσωπικότητά τους, τις ηγετικές τους ικανότητες, τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος και την εφαρμογή της απλής αναλογικής.
Με αλφαβητική σειρά επιθέτου, ήδη έχουν δημοσιευτεί οι απαντήσεις των Γιάννη Αγαλιανού, Νικήτα Αρετάκη, Γιώργου Αρμένη, Διονύση Γάσπαρου, Αντώνη Κασσιμάτη και σήμερα, δημοσιεύουμε τη συνέντευξη του επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», Φώτη Κόκλα.
Σημ. Στο φύλλο της Τρίτης, οι απαντήσεις του Χαράλαμπου Λιβέρη.
Φώτης Κόκλας

Υποψήφιος Δήμαρχος, επικεφαλής συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση»

«Δίνουμε τον αγώνα μας ανιδιοτελώς, με μοναδικό γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα»

-Τι σας ξεχωρίζει ως χαρισματική προσωπικότητα; Ποια προσωπική ή επαγγελματική επιτυχία στη ζωή σας, σας χαρακτηρίζει;
Θεωρώ πως όλοι οι άνθρωποι είναι χαρισματικοί και έχουν ιδιαίτερες ικανότητες αρκεί να βρεθούν στο κατάλληλο κοινωνικό, οικονομικό και οικογενειακό περιβάλλον, ώστε να τις αναδείξουν. Επειδή από παιδί είχα την τιμή να είμαι μέλος της ΚΝΕ συμμετέχοντας ενεργά στο κίνημα, αλλά και αθλητής της ΑΓΕΖ (μπάσκετ), έχω μάθει να λειτουργώ και να αγωνίζομαι για τις ανάγκες του συνόλου. Δεν θέλω να αναφερθώ σε επιτυχίες, μόνο σε σημαντικούς σταθμούς της ζωής μου. Αυτοί είναι:
-Η ενασχόληση μου με τον αθλητισμό.
-Η ένταξη μου στην ΚΝΕ και αργότερα στο ΚΚΕ.
-Η εισαγωγή και η αποφοίτηση μου από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
-Η επαγγελματική δραστηριοποίηση μου, στο τόπο όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, με την σύσταση Λογιστικού Γραφείου, τον Ιούνη του 2014 μαζί με τον συνεργάτη και παιδικό μου φίλο, Άκη Κάρτσακα.
-Και τέλος η δημιουργία της δικιάς μου οικογένειας, με το γάμο μου, με τη Μαρίζα Σταμίρη.
-Ποια ήταν η πρώτη σας πολιτική πράξη;
Η πρώτη πολιτική πράξη που θυμάμαι ήταν η συμμετοχή μου στις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις, με Υπουργό Παιδείας, τον κύριο Αρσένη, που φωνάζαμε τότε το σύνθημα “Κάτσε καλά Γεράσιμε”.
-Ποια ήταν η κορυφαία στιγμή της κοινωνικής προσφοράς σας;
Θεωρώ πως κορυφαία στιγμή κοινωνικής προσφοράς είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη στην κοινωνία μας, ιδιαίτερα σε έκτακτες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα, στις πυρκαγιές που είχαμε στο νησί μας, το καλοκαίρι 2017 και η συμμετοχή μου στην ομάδα βοήθειας και κατάσβεσης του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου.
-Η εξωστρέφεια σας χαρακτηρίζει εμπράκτως και πώς;
Για μένα το καλύτερο μάθημα από την ενεργή συμμετοχή μου στο κίνημα, είναι να γνωρίζω τα προβλήματα των συνανθρώπων μας και να παλεύω μαζί τους. Νομίζω πως όταν αγωνίζεσαι σταθερά, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις για τις λαϊκές ανάγκες, από την απόλυση ή την απληρωσιά ενός εργαζομένου μέχρι και για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, θεωρείσαι εξωστρεφής.
-Πιστεύετε ότι οι παίκτες κάνουν την ομάδα ή ο προπονητής;
Πιστεύω πως και οι παίχτες και ο προπονητής κάνουν την ομάδα, ο καθένας με το δικό του ρόλο, αλλά όλοι, κάτω από ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Έτσι, και στο Δήμο Ζακύνθου, όλοι χρειάζονται και είναι απαραίτητοι και η Δημοτική Αρχή, αλλά και οι εργαζόμενοι, ο καθένας με το δικό του ρόλο, κάτω όμως και από το σωστό σχεδιασμό, υπηρετώντας τις λαϊκές ανάγκες.
-Τι σημαίνει για εσάς «ζακυνθινός πολιτισμός»; Ποιες εμπειρίες και συμμετοχές είχατε από παιδί;
Ζακυνθινός πολιτισμός για μένα είναι:
α) οι μεγάλοι ποιητές και πεζογράφοι του νησιού μας, όπως ο Σολομός, ο Κάλβος, ο Φώσκολος, ο Ξενόπουλος κ.α., που ήταν δίπλα στο λαό και πολύ μπροστά από την εποχή τους,
β) το Ρεμπελιό των Ποπολάρων και μάλιστα, με επαναστατικά χαρακτηριστικά,
γ) η Ζακυνθινή διάλεκτος που την έμαθα κοντά στη νόνα μου, οι καντάδες και οι αρέκιες μας, το λαϊκό μας θέατρο με τις “Ομιλίες”, οι παραδοσιακοί χοροί του νησιού μας,
δ) όλα τα ιδιαίτερα ήθη και έθιμα του νησιού μας, από την κουλούρα, το μπρόκολο και το αυγολέμονο των Χριστουγεννιάτικων εορτών έως το Ζακυνθινό Καρναβάλι, τα πανηγύρια μας, κ.α.
ε) η φιλοξενία, η αρχοντιά και το ιδιαίτερο χιούμορ των απλών ανθρώπων του νησιού μας.
Από παιδί συμμετείχα στον χορευτικό Σύλλογο “Υακίνθη” και μάθαινα να παίζω μαντολίνο στο Σύλλογο Σαρακινάδου.
-Ποιος θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εμπνεύσετε μια ανήσυχη και καχύποπτη πλέον κοινωνία… με αποστροφή στους πολιτικούς;
Η κοινωνία μας καλά κάνει και είναι καχύποπτη και ανήσυχη, γιατί γνωρίζει ότι πολλοί από αυτούς που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνάνε, άλλα λένε προεκλογικά και άλλα κάνουν ή έχουν εμπλακεί σε οικονομικά σκάνδαλα και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο. Εμείς δίνουμε τον αγώνα μας ανιδιοτελώς, με βάση τις θέσεις μας, που έχουν ως μοναδικό γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα. Ξεχωρίζουμε και προσπαθούμε να εμπνεύσουμε με το παράδειγμα των εκλεγμένων μας συμβούλων στο νησί, καθώς και με τα παραδείγματα των 5 Δήμων της χώρας μας, που είναι σήμερα Δημοτική Αρχή η «Λαϊκή Συσπείρωση», με πιο κοντινό παράδειγμα του Δήμαρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, και τις κατακτήσεις που έχουν γίνει εκεί για τον Πατραϊκό λαό.
-Πείτε μας ένα τουλάχιστον έργο που θα υλοποιήσετε και θέλετε να συνδεθεί με το όνομά σας;
Οι ανάγκες του λαού του νησιού μας και η βελτίωση της καθημερινότητας του δεν μπορούν να “χωρέσουν” σε ένα και μόνο έργο. Δεν επιθυμώ να συνδεθεί το όνομα μου με κάποιο συγκεκριμένο έργο. Προτεραιότητα για εμάς είναι να διεκδικούμε: δουλειά για όλους τους Ζακυνθινούς με δικαιώματα, να ζήσουν τα παιδιά μας καλύτερα με σύγχρονες υποδομές, να τους δώσουμε διεξόδους στον αθλητισμό και στον πολιτισμό, ώστε να έχουν αντιστάσεις σε κάθε μορφή εξάρτησης, να νιώθουν ασφαλείς στον τόπο τους και να έχουμε δωρεάν ΠΑΙΔΕΙΑ και ΥΓΕΙΑ.
-Με την απλή αναλογική, την επόμενη μέρα δεν θα έχετε πλειοψηφία στο συμβούλιο. Πώς θα τη δημιουργήσετε «χάριν αποφάσεων»;
Οι θέσεις που έχουμε είναι σωστές, γιατί υπηρετούν τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας του ζακυνθινού λαού. Θέλουμε την ενεργή στήριξή του στην υλοποίηση των θέσεων αυτών, κόντρα στο ισχυρό αντιλαϊκό πλαίσιο νόμων που υπάρχει σήμερα. Και αυτό είναι το στοιχείο που μπορεί να δώσει άλλη δυναμική. Από ‘κει και πέρα, ο καθένας θα κρίνεται για τη στάση που θα κρατήσει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
-Τι φταίει που πάντα λείπουν υποδομές στο νησί;
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις υποδομές του νησιού μας είναι λαϊκά προβλήματα που τα συναντάμε σε όλη την Ελλάδα και είναι η επίσημη πολιτική της ΕΕ. Αυτό που φταίει είναι ότι “όποια πέτρα και αν σηκώσουμε” θα δούμε ότι ικανοποιούνται τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα εις βάρος των λαϊκών αναγκών. Ας πάρουμε για παράδειγμα την τουριστική ανάπτυξη στο νησί μας. Την ίδια στιγμή που αυγαταίνουν τα κέρδη των μεγάλων ξενοδόχων, των μεγάλων ομίλων σούπερ μάρκετ κ.α., οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας. Οι αυτοαπασχολούμενοι του νησιού μας ασφυκτιούν και γίνεται τεράστια ζημιά στο περιβάλλον (θάλασσες, σκουπίδια). Αυτή η ανάπτυξη είναι για λίγους και εκλεκτούς, γι’ αυτό και οι υποδομές γίνονται όταν είναι να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα συμφέροντα. Τέλος, φταίει η πολιτική στόχευση που υπάρχει, να υποβαθμίζεται και να υποχρηματοδοτείται ότι δημόσιο έχει απομείνει, και να έρχεται ο “καλός ο ιδιώτης”.
-Πείτε μας πέντε ενέργειες που θα «ξεκολλήσουν» τη Ζάκυνθο πανελλαδικά και παγκοσμίως.
Το νησί μας δεσμεύεται με όλα τα μνημόνια διαρκείας που έχουν ψηφιστεί. Έτσι, αναγκαίο είναι να κατανοηθεί ότι χρειάζεται σύγκρουση με αυτή την πολιτική, και αλλαγή των συσχετισμών παντού προς όφελος του λαού. Για να “ξεκολλήσει” η Ζάκυνθος όμως είναι απαραίτητο να δυναμώσει ο οργανωμένος και συλλογικός αγώνας “από τα κάτω”. Οι πρώτες 5 ενέργειες μας θα είναι:
1)Ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του Δήμου, με αναγνώριση της προσφοράς όλων των εργαζομένων και συχνή επαφή μαζί τους.
2)Συχνή συζήτηση για κάθε ζήτημα με συνελεύσεις εργαζομένων και επιτροπές των χωριών.
3)Προτεραιότητα στις υποδομές, το νησί και οι θάλασσες να είναι καθαρά, δρόμοι συντηρημένοι, έτσι ώστε οι Ζακυνθινοί αλλά και οι επισκέπτες μας να νοιώθουν και να είναι ασφαλείς.
4)Μείωση των ανταποδοτικών τελών στη λαϊκή οικογένεια.
5)Αύξηση τελών στους µεγάλους επιχειρηµατικούς οµίλους.
-Πείτε μας τις πρώτες δέκα ενέργειές σας που θα σηματοδοτήσουν άμεση αλλαγή στο δήμο.
Οι επόμενες 5 ενέργειες της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζακύνθου ως Δημοτικής Αρχής είναι:
6)Παύση των κατασχέσεων των τραπεζικών λογαριασμών των λαϊκών νοικοκυριών
7)Εκπόνηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης πχ μετά από μεγάλο σεισμό.
8)Έλεγχος όλων των κτιρίων των σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών.
9)Συντήρηση και έλεγχος αθλητικών εγκαταστάσεων του νησιού.
10) Έλεγχος και συντήρηση όλων των παιδικών χαρών και των ανοιχτών γηπέδων, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικά.
-Ποιο το σχέδιό σας για την καλύτερη λειτουργία του διοικητικού προσωπικού;
Το σχέδιο μας, όπως προαναφέρθηκε, για την καλύτερη λειτουργία του διοικητικού προσωπικού είναι η συχνή επαφή της Δημοτικής αρχής με όλους τους εργαζόμενους, για να λύνονται τα όποια ζητήματα προκύπτουν, αλλά και η αναγνώριση της προσφοράς τους. Για εμάς κανείς δεν περισσεύει, όλοι χρειάζονται, ειδικά όταν δουν ότι το έργο που θα κάνει η Δημοτική Αρχή, με πρώτη δύναμη τη «Λαϊκή Συσπείρωση», θα μείνει σε αυτούς και τα παιδιά τους, θα εργάζονται με περισσότερο ζήλο και αυταπάρνηση.
-Το δήμο θα τον διοικήσουν επαγγελματίες διοικητικοί και τεχνοκράτες ή ερασιτέχνες πολιτικοί;
Το Δήμο χρειάζονται να τον διοικήσουν άνθρωποι που έχουν όρεξη να υπηρετήσουν τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, τους φτωχούς αγρότες, και τους ανέργους, δηλαδή τους ανθρώπους που αποτελούν την ψυχή του νησιού μας, άνθρωποι που θα τάσσονται ξεκάθαρα με τις λαϊκές ανάγκες, και θα υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα.
-Θα καταθέτατε το μισθό του δημάρχου σε κοινωφελή σκοπό; Αν ναι, σε ποιον; 
Εμείς είμαστε αντίθετοι στην πολιτική που εφαρμόζεται, που εξαθλιώνει και στέλνει κόσμο στη φτώχεια και ύστερα τους πετάει «ψίχουλα» για ελεημοσύνη. Είναι γνωστό ότι τα στελέχη του ΚΚΕ καταθέτουν το μισθό και τις αποζημιώσεις από τα αξιώματα τους στο Κόμμα για να μπορεί να παλεύει για την υπόθεση του λαού από καλύτερες θέσεις.

Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ...



Το  Viva La Revolucion Αποκαλύπτει: ..τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» σημειώνεται συνεχής αύξησή τους από το 2014 και μετά, τα 76 θανατηφόρα που καταγράφονται το 2017 είναι ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών εργατών από το 2011.


-ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΣΕΠΕ ΓΙΑ ΤΟ 2017
Νέα αντεργατικά «ρεκόρ» σε «ευελιξία» και εργατικά «ατυχήματα»
Από κινητοποίηση εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για τα αλλεπάλληλα εργατικά «ατυχήματα»

Κόντρα στη νέα προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «αναστήσει» την απάτη περί του... «ταξικού προσήμου» και της «ενίσχυσης της θέσης των εργαζομένων» που έφερε τάχα η διακυβέρνησή του από το 2015, τα ίδια τα επίσημα στοιχεία των κρατικών φορέων έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που βιώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι: Τη συνεχή ένταση της εκμετάλλευσης, τη διαρκή επιδείνωση της θέσης τους από την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.
Τα παραπάνω αποτυπώθηκαν ανάγλυφα ξανά πριν από λίγες μέρες, με τη δημοσιοποίηση της Εκθεσης Πεπραγμένων 2017 του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ, υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, αρμόδιο για τον έλεγχο τήρησης των μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία και των συνθηκών εργασίας). Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2017 ήταν έτος «ρεκόρ» ως προς την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων», των θέσεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, της εργασίας ανηλίκων, ενώ μειώθηκαν κι άλλο οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.
Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά το ίδιο το ΣΕΠΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει στον ίδιο αντεργατικό δρόμο με τους προκατόχους της: Το Σώμα εξακολουθεί να υποφέρει από μεγάλες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό. Η κυβέρνηση ενισχύει τον προσανατολισμό του, στους ελέγχους που ασκεί, στη «συμφιλίωση» μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, μετατοπίζοντας, τελικά, την εργοδοτική ευθύνη στις πλάτες των εργαζομένων. Ξεζουμίζει τους ελάχιστους εργαζόμενους στο ΣΕΠΕ, μόνο και μόνο για να εμφανίσουν μια εικόνα ότι κάνουν ελέγχους για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας...
Ρεκόρ μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, το 2017 σημειώθηκε ξανά άνοδος της απασχόλησης (οι νέες προσλήψεις εμφανίζονται υπερδιπλάσιες των νέων προσλήψεων το 2009, στο ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης), η άνοδος αυτή ωστόσο συνοδεύεται από το τσάκισμα συνολικά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, από την επικράτηση των «ευέλικτων» μορφών εργασίας, στο έδαφος της αντεργατικής νομοθεσίας της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για τις νέες συμβάσεις απασχόλησης. Σύμφωνα με την Εκθεση, στο σύνολο των νέων συμβάσεων:
  • Το 2009 οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης ήταν 746.911 και αποτελούσαν το 79% των νέων συμβάσεων.
  • Το 2017 οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης ήταν 1.083.418 και αποτελούσαν μόλις το 45% των νέων συμβάσεων.
Ως προς τις νέες συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης ισχύουν τα εξής:
  • Το 2009 ήταν 198.227 και αποτελούσαν το 21% των νέων συμβάσεων.
  • Το 2017 ήταν 1.316.980 (ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2009) και αποτελούσαν το 55% των νέων συμβάσεων!
Να σημειωθεί μάλιστα ότι οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης δεν αντιστοιχούν και σε θέσεις μόνιμης εργασίας. Αντιθέτως, η αύξηση των αριθμού των νέων συμβάσεων (κάθε μορφής) είναι ένας ακόμα δείκτης που δείχνει τη μεγάλη ανακύκλωση του εργατικού δυναμικού, το διαρκές πέρασμα από την εργασία στην ανεργία. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», σε κάθε 100 προσλήψεις αντιστοιχούν περίπου 95 απολύσεις.
Εξίσου σημαντικό είναι το στοιχείο των μετατροπών συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής και εκ περιτροπής, που το 2017 έφθασαν τις 59.605.
Τα περισσότερα εργατικά «ατυχήματα» από το 2000
Το 2017 καταγράφονται 7.357 εργατικά «ατυχήματα», ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2000, πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΣΕΠΕ.
Να σημειωθεί μάλιστα ότι από το 2012 μέχρι το 2017 υπάρχει συνεχής αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων».
Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» σημειώνεται συνεχής αύξησή τους από το 2014 και μετά, ενώ τα 76 θανατηφόρα που καταγράφονται το 2017 είναι ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών εργατών από το 2011.
Επιχειρώντας να κουκουλώσει τα παραπάνω, η κυβέρνηση καταφεύγει σε μία ακόμα αθλιότητα: Στην Εκθεση Πεπραγμένων διαχωρίζει με επιμονή τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» σε παθολογικά και μη, υπονοώντας προφανώς ότι ορισμένα από αυτά δεν έχουν άμεση σχέση με το χώρο εργασίας.
Ωστόσο, ακόμα και οι θάνατοι εργατών που οφείλονται σε παθολογικά αίτια τις περισσότερες φορές έχουν άμεση σχέση με τις άθλιες συνθήκες εργασίας και ζωής, με το τεράστιο άγχος και την ανασφάλεια που γεννούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, ο οποίες όπως είδαμε αυξάνονται συνεχώς, με το κυνήγι για το μεροκάματο, τη συνεχή μετάβαση μεταξύ εργασίας και ανεργίας, τους μισθούς - ψίχουλα, την εντατικοποίηση της εργασίας, την ουσιαστική ανυπαρξία Πρόληψης κ.ο.κ.
Η αθλιότητα αυτή της κυβέρνησης εκφράζεται με το συμπέρασμα στην Εκθεση Πεπραγμένων: «Η αύξηση αυτή, της τάξης του 24% εντός της διετίας (σ.σ. 2015 - 2017), δεν αντανακλάται στην αντίστοιχη πορεία των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, η οποία εμφανίζει στασιμότητα. Συγκεκριμένα, τα θανατηφόρα ατυχήματα μη παθολογικής αιτιολογίας ανήλθαν σε 34, έναντι 33 και 34 που συνέβησαν κατά τα έτη 2016 και 2015 αντίστοιχα»! Και παρακάτω: «Η μεταβολή όμως (σ.σ. των θανατηφόρων) κατά την τριετία οφείλεται στην αύξηση των δηλωθέντων ατυχημάτων παθολογικής αιτιολογίας και όχι των υπολοίπων, όπως έχει αναφερθεί και παραπάνω».
«Ρεκόρ» και στην εργασία ανηλίκων
Μια ακόμα θλιβερή «πρωτιά» προσθέτει το γεγονός ότι το 2017 θεωρήθηκαν 7.647 βιβλιάρια ανηλίκων (άνω των 15 ετών), έναντι 2.780 θεωρήσεων το 2005 και 562 θεωρήσεων το 2012!
Από το σύνολο των ανηλίκων, τα 4.028 είναι αγόρια και τα 3.619 κορίτσια.
Το 2005 είχαν γίνει 5 μηνύσεις και είχαν επιβληθεί 29 πρόστιμα για παράνομη απασχόληση ανηλίκων, το 2012 έγιναν 4 μηνύσεις και επιβλήθηκαν 16 πρόστιμα. Το 2017 δεν έγινε καμία μήνυση, ενώ επιβλήθηκαν 12 πρόστιμα...
Ελεγχοι - «βιτρίνα» και ελάχιστο προσωπικό
Οσο για τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ), το 2017 σημειώθηκε ξανά μείωσή τους, καταγράφοντας νέο αρνητικό ρεκόρ.
Μάλιστα, από το 2013 και μετά υπάρχει συνεχής μείωση των ελέγχων και επανελέγχων, φθάνοντας τους 21.423 το 2017, ο μικρότερος αριθμός από το 2001.
Από την άλλη, καταγράφεται αύξηση στους ελέγχους που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, χωρίς όμως αυτή να ανταποκρίνεται στην αύξηση της απασχόλησης και στην ένταση της εργοδοτικής ασυδοσίας. Το 2017 έγιναν 30.492 έλεγχοι και επανέλεγχοι, περισσότεροι από τα έτη 2015 και 2016 αλλά λιγότεροι από τα προηγούμενα.
Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των ελέγχων τόσο για τα μέτρα ΥΑΕ όσο και για τις εργασιακές σχέσεις είναι σταγόνα στον ωκεανό.
Χαρακτηριστικά, το 2017 το ΣΕΠΕ πραγματοποίησε μόλις 14.000 ελέγχους για ΥΑΕ (δεν περιλαμβάνονται οι επανέλεγχοι και οι έλεγχοι που προκαλούνται από καταγγελίες και εργατικά «ατυχήματα»). 
Με δεδομένο ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων επιχειρήσεων είναι 236.500, απαιτούνται 17 χρόνια για να γίνουν έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις!
 Για τις εργασιακές σχέσεις πραγματοποιήθηκαν 30.000 έλεγχοι, που σημαίνει ότι για να ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις απαιτούνται 8 χρόνια!
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός του προσωπικού που στελεχώνει τις Επιθεωρήσεις Εργασίας συνεχίζει να είναι εξαιρετικά μικρός. Το 2017 υπηρετούσαν μόλις 373 επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων και 245 επιθεωρητές για την ΥΑΕ!
Οργανο ταξικής «συμφιλίωσης»
Παραποιώντας την πραγματικότητα αυτή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ταυτίσει τον προσανατολισμό του ΣΕΠΕ με τους εργαζόμενους σε αυτό.
Στη συνέχεια αποθεώνει την ταξική συνεργασία, δείχνοντας ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος του ΣΕΠΕ: «Είναι σαφές ότι ο αγώνας και η αγωνία των Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων (σ.σ. το σωστό θα ήταν: Η αγωνία της κυβέρνησης) συμβαδίζουν με τον αγώνα και την αγωνία των επιχειρήσεων, που προσπαθούν να κρατηθούν στην αγορά και φυσικά των εργαζομένων που αισθάνονται ανασφάλεια ως προς την εργασιακή τους σχέση και τα δικαιώματά τους. Η Επιθεώρηση Εργασίας φιλοδοξεί - και προς αυτό το στόχο εργάζεται αδιάκοπα - να αποτελέσει εκείνη τη σταθερά που θα εξισορροπεί τις καταστάσεις σε έναν μεταβαλλόμενο εργασιακό χάρτη, δρώντας προληπτικά και προστατευτικά προς όφελος των εργαζομένων και της υγιούς αγοράς εργασίας».
Αυτό είναι λοιπόν το ζητούμενο της κυβέρνησης, να συμφιλιωθεί ο εργαζόμενος με τον εκμεταλλευτή του, στον οποίο το αστικό κράτος δίνει όλα τα εργαλεία για να εντείνει την εκμετάλλευση...