Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

05 Οκτωβρίου, 2017

Το αποκούμπι Σας στη Ζάκυνθο:

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Πλούσια δράση και πρωτοβουλίες οργάνωσης για το ζήτημα των πυρκαγιών
Οι εθελοντικές ομάδες που συγκρότησε το Εργατικό Κέντρο συμμετείχαν στην κατάσβεση στη μεγάλη φωτιά του Αγαλά, καθώς και στην περιφρούρηση στο δάσος του Κάστρου
Οι εθελοντικές ομάδες που συγκρότησε το Εργατικό Κέντρο συμμετείχαν στην κατάσβεση στη μεγάλη φωτιά του Αγαλά, καθώς και στην περιφρούρηση στο δάσος του Κάστρου

Οι 102 πυρκαγιές που ξέσπασαν φέτος στο νησί της Ζακύνθου, από τον Απρίλη μέχρι και το Σεπτέμβρη, κυρίως στις περιοχές Βολίμα, Αναφωνήτρια, Μαριές, Ορθονιές, Σκοπό, Αγαλά, Κοιλιωμένο, αποτελείωσαν ό,τι είχε διασωθεί από τις πυρκαγιές των προηγούμενων χρόνων.
Αποτελούν ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της ζωής και της υγείας του λαού, σε βάρος της αγροτικής παραγωγής και του περιβάλλοντος, καθώς άφησαν πίσω τους νέες μεγάλες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις, με πάνω από 40.000 στρέμματα καμένα δάση, καλλιέργειες, περίπου 3.000 ελαιόδεντρα, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, περίπου 15 στάβλους, ένα σπίτι και μια ταβέρνα.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πυροσβεστών κι εθελοντών, που στην κυριολεξία έμπαιναν μέσα στη φωτιά, αναδείχθηκαν με τραγικό τρόπο τόσο οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζουν τις περικοπές σε προσωπικό, υλικά μέσα και κονδύλια για πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών,αφήνοντας παντελώς απροστάτευτα δάση, υποδομές, λαϊκές κατοικίες και περιουσίες, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές.
Αντίστοιχα, δεν υπάρχει ούτε από την Περιφέρεια και το δήμο συγκροτημένο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών, με κατασκευή και διάνοιξη δασικών δρόμων, ύπαρξη δικτύου κρουνών (στην περιοχή των Βολιμών η ανατροφοδότηση γίνεται από μια υδροφόρα), κατασκευή αντιπυρικών ζωνών.
Στα παραπάνω προστέθηκε η παραπέρα αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου, με τη μετακίνηση πυροσβεστών στο αεροδρόμιο της «Fraport», χωρίς να καλυφθούν ποτέ τα κενά...
Το Εργατικό Κέντρο ανέδειξε έγκαιρα το τεράστιο πρόβλημα
Ηδη από τις αρχές του καλοκαιριού, αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου(ΕΚΖ), με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Γιώργο Κωνσταντίνου,επισκέφτηκε τον διοικητή της Πυροσβεστικής Ζακύνθου, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Υπηρεσία στη Ζάκυνθο.
Στη συζήτηση αναδείχθηκαν οι ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό, οχήματα, εξοπλισμό κ.λπ. Τονίστηκε ότι όλη αυτή η υπεράνθρωπη προσπάθεια γίνεται με παλιό και ελλιπή εξοπλισμό, ενώ υπάρχει μείωση δαπανών ειδών συντήρησης, ιματισμού, υπόδησης. Επιπλέον, ο φετινός προϋπολογισμός παρουσιάζει μείωση των δαπανών για υπερωρίες, νυχτερινή υπηρεσία, εργασία αργιών και εξαιρέσιμων για πενταετείς και εποχικούς, ενώ οι πυροσβέστες δεν υπάγονται στα βαρέα.
Μετά τη συνάντηση, το ΕΚΖ έβγαλε ανακοίνωση που απαιτούσε την άμεση στελέχωση και εξοπλισμό της Πυροσβεστικής στη Ζάκυνθο.
Στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στις πυρκαγιές
Οταν ξεκίνησαν οι πρώτες πυρκαγιές τον Αύγουστο (μέσα σε τρεις μέρες εκδηλώθηκαν 15 πυρκαγιές!), το Εργατικό Κέντρο κάλεσε τα σωματεία του νησιού, τους εργαζόμενους, να συγκροτήσουν εθελοντικές ομάδες προκειμένου να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και στην περιφρούρηση των δασών.
Αξίζει να αναφερθεί το ενδιαφέρον που εκφράστηκε από εργαζόμενους του νησιού αμέσως μόλις είδαν το κάλεσμα στο διαδίκτυο. Επικοινώνησαν με το ΕΚΖ και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στην εθελοντική προσπάθεια. Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην εθελοντική ομάδα βοήθησαν στη μάχη της κατάσβεσης στη μεγάλη φωτιά του Αγαλά, από την οποία κινδύνευε το χωριό. Κουβάλησαν λάστιχα της Πυροσβεστικής, έσβηναν και οι ίδιοι κάποιες φορές με τη μάνικα, μαζί με τους πυροσβέστες και τους κάτοικους του χωριού. Μια δεύτερη εθελοντική ομάδα του ΕΚΖ πήγε για περιφρούρηση στο δάσος του Κάστρου, το οποίο βρίσκεται πάνω από την πόλη της Ζακύνθου και θεωρείται από τα πιο κρίσιμα σημεία, ακριβώς επειδή είναι πάνω από την πόλη, σε κατοικημένη περιοχή, ενώ σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος σε επικείμενη βροχόπτωση να πλημμυρίσει η πόλη από νερά και λάσπες που θα κατεβούν ορμητικά.
Από την αρχή και μέχρι να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές, συνεχώς το αυτοκίνητο του ΕΚΖ πήγαινε στα πυροσβεστικά κλιμάκια και προσέφερε νερό στους πυροσβέστες, συζητούσε μαζί τους για την εξέλιξη της κατάστασης, για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι. Χαρακτηριστικές για το πώς «αντιμετωπίζει» το αστικό κράτος την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος είναι, για παράδειγμα, οι αναφορές πυροσβεστών που σημείωναν: «Εμείς έχουμε έρθει από την Καλαμάτα, δεν έχουμε σταματήσει καθόλου αυτές τις μέρες γιατί μας είχαν πάει και στα Κύθηρα πριν έρθουμε εδώ. Πολύ τρέξιμο, αλλά το χειρότερο είναι που όταν μπήκαμε στο καράβι με τους συναδέλφους μας για να έρθουμε στη Ζάκυνθο, μας κατέβασαν κάτω για να βγάλουμε εισιτήρια, με αποτέλεσμα να χάσουμε το καράβι και να καθυστερήσουμε 3 ώρες για το επόμενο»!
Συσκέψεις και πρωτοβουλία για τη συγκρότηση επιτροπών των πληγέντων
Αμέσως μετά τις μεγάλες πυρκαγιές σε Μαριές και Αναφωνήτρια, το Εργατικό Κέντρο πήρε πρωτοβουλία και κάλεσε σε σύσκεψη προκειμένου να συγκροτηθούν επιτροπές σε Αναφωνήτρια και Κοιλιωμένο.
Στις συσκέψεις μίλησε ο πρόεδρος του ΕΚΖ, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα συγκρότησης επιτροπών για να μπορέσουν οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών να οργανωθούν και να απαιτήσουν την άμεση αποζημίωση από τις καταστροφές που υπέστησαν από τις πυρκαγιές, την άμεση δημιουργία αντιπυρικών και αντιπλημμυρικών έργων.
Και στις δύο συζητήσεις, η οργή των κατοίκων ήταν μεγάλη τόσο για τις τοπικές αρχές (δήμο, Περιφέρεια), όσο και για την κυβέρνηση, που άφησαν τους κατοίκους στο έλεος της φωτιάς και η όλη προσπάθεια ουσιαστικά έγινε με τις φιλότιμες προσπάθειες των πυροσβεστών και των κατοίκων, με τα δικά τους μέσα: Τρακτέρ, ραντιστικά, χωματουργικά μηχανήματα.
Χαρακτηριστική ήταν η καταγγελία κατοίκου της Αναφωνήτριας, που είπε ότι «είχαμε περικυκλωθεί από τις φωτιές, ήρθε το πυροσβεστικό να γεμίσει στον κρουνό του χωριού και δεν είχε νερό επειδή το νερό πήγαινε σε μεγάλο ξενοδοχείο της περιοχής»...
Την αγανάκτησή του για την αντιμετώπιση από το κράτος εξέφρασε, παίρνοντας το λόγο, και ένας βοσκός από την Αναφωνήτρια, του οποίου καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις και οι ζωοτροφές και τώρα, ενώ δεν του επιτρέπουν να πάει τα ζώα του να βοσκήσουν, επειδή θα περάσουν μέσα από τα καμένα, δεν φροντίζουν να του παρέχουν τις απαιτούμενες ζωοτροφές...
Αλλος κάτοικος, που κάηκε το σπίτι του, με απόγνωση έλεγε: «Ζητάω μία λύση για να μπορέσω να ζήσω με την οικογένειά μου κάπου, να εγκατασταθούμε, όλο υποσχέσεις ακούμε αλλά δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα».
Μετά από τις ενέργειες του ΕΚΖ και των σωματείων του νησιού για την αντιμετώπιση τον πυρκαγιών, κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα στήριξης των κατοίκων που επλήγησαν από τις φωτιές, με άμεση αποζημίωσή τους. Το ψήφισμα κατατέθηκε από την «Λαϊκή Συσπείρωση» και ψηφίστηκε ομόφωνα. Στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Αναφωνήτριας πήρε το λόγο, περιέγραψε την κατάσταση καθ' όλη τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς, αναφέροντας ότι ο μόνος φορέας που ήταν εκεί και βοήθησε ουσιαστικά στο έργο της κατάσβεσης ήταν το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.
Το επόμενο διάστημα το ΕΚΖ θα προχωρήσει σε συσκέψεις και σε άλλα χωριά, με σκοπό να φτιαχτεί μια ενιαία επιτροπή για όλη τη Ζάκυνθο, η οποία από καλύτερη θέση θα παρακολουθεί και θα ενημερώνει για την εξέλιξη του θέματος, κυρίως για τις αποζημιώσεις, αλλά και για τα έργα.
Το πλαίσιο αιτημάτων που διαμορφώθηκε στις συσκέψεις
Στο πλαίσιο που διαμορφώθηκε μετά τις δύο συσκέψεις, προβάλλονται μεταξύ άλλων τα εξής αιτήματα:
  • Κάθε κομμάτι καμένου δάσους να κηρυχθεί αναδασωτέο, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αλλαγές στη χρήση γης. Να σταματήσουν οι εκποιήσεις δημόσιων εκτάσεων, ιδιαίτερα σε δασικές περιοχές και σε ορεινούς όγκους.
  • Να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Υπενθυμίζονται οι μεγάλες πλημμύρες που αντιμετώπισε το νησί το χειμώνα με έναν νεκρό. Παρότι η Ζάκυνθος ήταν για ένα εξάμηνο σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ελάχιστα έργα έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού είναι και ελάχιστη η χρηματοδότηση.
  • Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες από το κράτος, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων που θέτουν ο ΕΛΓΑ και η ΚΑΠ.
  • Αμεση εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την ολοκληρωμένη προετοιμασία των μηχανισμών δασοπυρόσβεσης του κράτους που έχουν μετατεθεί στις περιφέρειες.
  • Αμεση κάλυψη των οργανικών κενών των Δασικών και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Μονιμοποίηση των πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών.
  • Συγκρότηση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για ουσιαστική βελτίωση της προστασίας των δασών, με έμφαση στην πρόληψη, την ανάπτυξη και τη διαχείριση του δασικού πλούτου προς όφελος του λαού.
  • Διάνοιξη δασικών οδών και αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση των υποδομών πυρόσβεσης, ενίσχυση των δυνάμεων υποδομής και μηχανικών μέσων πυροπροστασίας (επίγειας και εναέριας).
  • Τακτική ενημέρωση των κατοίκων και εκπαίδευση με ενημερωτικά προγράμματα για τον προβλεπόμενο σχεδιασμό της πυροπροστασίας.
Aπ' τον Ριζοσπάστη