Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

27 Δεκεμβρίου, 2018

ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ:


«Εχουμε φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα. Μια ομάδα που έμαθε να συνδυάζεται, να δίνει πάσες, να παίζει καλή άμυνα, προστατεύοντας τα συμφέροντα της κάθε χώρας ξεχωριστά, αλλά και της περιοχής, γιατί είναι κοινά συμφέροντα», δήλωσε μετά το πέρας της τετραμερούς ο Αλ. Τσίπρας,μιλώντας για την ανάπτυξη «μιας νέας γεωπολιτικής δυναμικής για την περιοχή των Βαλκανίων».
Στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η Ελλάδα αναλαμβάνει ευρύτερους ρόλους στην περιοχή, μεταφέροντας και τα απαραίτητα «μηνύματα» στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, ειδικά σε χώρες όπως η Σερβία, που έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με τη Ρωσία. 
Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο υπερασπίστηκε τη διεύρυνση της ΕΕ με τα κράτη των Βαλκανίων που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί, λέγοντας ότι «η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ θα είναι μια από τις σημαντικές προτεραιότητες της ρουμανικής προεδρίας. Και ασφαλώς για άλλη μια φορά υπογραμμίσαμε την αξία, τη σημασία που έχει η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ για το μέλλον της περιοχής».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να διαμηνύσει εμμέσως πλην σαφώς στη Σερβία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και να προχωρήσει σε διευθετήσεις αντίστοιχες της συμφωνίας των Πρεσπών προκειμένου να διευκολύνει τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, λέγοντας ότι όλες οι χώρες της Βαλκανικής πρέπει «να βασίσουν το όραμά τους για την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ» και «στην ανάγκη συμμόρφωσης με αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης σημείωναν πως η Ελλάδα αποτελεί «κέντρο βάρους» για τους σχεδιασμούς τους στο τόξο που εκτείνεται από την Πολωνία μέχρι τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων και των Βαλκανίων. 
Γι' αυτό και η τετραμερής αυτή αντιμετωπίζεται από τις ΗΠΑ περίπου ως «συμπληρωματική» της αντίστοιχης με την Κύπρο και το Ισραήλ.
 Σ' αυτό το πνεύμα και αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου, ο πρωθυπουργός ξεχώρισε τις μπίζνες στις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, στην Ενέργεια και στις υποδομές. 
Επιγραμματικά ανέφερε τη σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Καβάλας - Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς - Βάρνας - Ρούσε και τη σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Βελιγραδίου και από εκεί στη Βουδαπέστη. 
Επίσης τον αγωγό IGB, που θα μεταφέρει αέριο και θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη - την οποία οι ΗΠΑ ξεχωρίζουν στο σχεδιασμό τους - με τη Βουλγαρία, ενώ «μπορεί αργότερα να συνδεθεί με τη Σερβία» όπως είπε. 
Ξεχώρισε επίσης τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας, λέγοντας ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει «το μεγάλο λιμάνι όλης της Βαλκανικής».
Στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος
Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε και στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, όπου μετά τις ανέξοδες αναφορές στην «αδελφοσύνη» και την «αλληλεγγύη» ανάμεσα στους λαούς των Βαλκανίων, βάζοντας στο «μίξερ» ακόμα και το «όραμα του Ρήγα Φεραίου», μπήκε στο ...ψητό, υπερασπιζόμενος τη συμφωνία των Πρεσπών, που αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο για να πατήσουν καλύτερα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην περιοχή. 
Υποστήριξε ότι η συμφωνία «δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα και τη Σερβία να έρθουν πιο κοντά», και μην ξεχνώντας τις «αποστολές» που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επανέλαβε για δεύτερη φορά το κάλεσμα προς τη Σερβία να πράξει τα δέοντα, όσα δηλαδή υπαγορεύουν οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί. 
Ενθαρρύνοντας τη Σερβία να συνεχίσει τις προσπάθειές της για να επιλύσει «κρίσιμα και δύσκολα εθνικά θέματα», τόνισε με νόημα ότι «όσο λοιπόν κι εσείς θα αγωνίζεστε για το δίκαιο, να ξέρετε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα δίπλα σας».

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Χοντραίνει η κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας για Κοσσυφοπέδιο και ΠΓΔΜ
Τη δημιουργία τακτικού στρατού αποφάσισε η κοσσοβάρικη κυβέρνηση, με τη Ρωσία να εκφράζει «ανησυχίες»
Τη δημιουργία τακτικού στρατού αποφάσισε η κοσσοβάρικη κυβέρνηση, με τη Ρωσία να εκφράζει «ανησυχίες»
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--
Εντείνονται οι διεργασίες στα Δυτικά Βαλκάνια με φόντο τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ με τη Ρωσία
Στο επίκεντρο παραμένουν οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, με τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας με απώτερο στόχο την επίτευξη μίας διμερούς (νομικά δεσμευτικής) συμφωνίας «ομαλοποίησης σχέσεων», στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή.
Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς, μιλώντας στις 21/12 στο τηλεοπτικό δίκτυο «PRVA TV» υποστήριξε πως 
οι ΗΠΑ θέλουν να επιτευχθεί μία συμφωνία ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα «με πρότυπο εκείνη που υπέγραψαν Αίγυπτος και Ισραήλ το 1978». 
Είπε μάλιστα πως οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να διοργανώσουν την υπογραφή μίας τέτοιας συμφωνίας, παρότι κεντρικό μεσολαβητικό ρόλο για την επίτευξή της παίζουν εδώ και χρόνια υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι. 
Εκτίμησε ωστόσο (έπειτα και από τις πρόσφατες κινήσεις της κοσσοβάρικης κυβέρνησης για δημιουργία τακτικού στρατού στο προτεκτοράτο) πως «δεν θα βρεθεί γρήγορα λύση»
Αναφερόμενος στην επιστολή που απέστειλε στις 14/12 ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στους ομολόγους του Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, προκειμένου να τους ενθαρρύνει να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη διμερούς συμφωνίας, ο Ντάσιτς την αξιολόγησε ως «θετική». 
Υποστήριξε ακόμη ότι συνιστά «ράπισμα» για όσους καθυστερούν το διάλογο και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση Τραμπ προκάλεσε εξελίξεις που είχαν «ως αποτέλεσμα να μη θεωρείται πλέον το Κοσσυφοπέδιο τετελεσμένη υπόθεση».
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της ΕΕ, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επιστολή Τραμπ στους ηγέτες Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου χαιρετίζοντας με νόημα «το ενδιαφέρον των ΗΠΑ» για τη διαδικασία συνομιλιών με στόχο την ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας. 
Θεώρησε την επιστολή Τραμπ «ένδειξη ενθάρρυνσης» και «ισχυρής υποστήριξης στη διαδικασία για διάλογο υπό την αιγίδα της ΕΕ», υπαινισσόμενη εμμέσως το ενδιαφέρον των Ευρωενωσιακών αξιωματούχων να διατηρήσουν το «πάνω χέρι» στα επικείμενα παζάρια Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών και να έχουν τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις ώστε να «σπρώξουν» περαιτέρω τα συμφέροντά τους στην περιοχή έναντι διαφόρων ανταγωνιστών...
Το ίδιο διάστημα, στην Πρίστινα, ανώτερα στελέχη της διαπραγματευτικής ομάδας του Κοσσυφοπεδίου (όπως ο Σπεντ Αχμέτι και ο Φατμίρ Λιμάτζ) ανέλαβαν να ενημερώσουν τους πρέσβεις του λεγόμενου κουιντέτου για τα Δυτικά Βαλκάνια (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) σε σχέση με το 30σέλιδο νομοσχέδιο για τον «διάλογο με τη Σερβία» που προωθεί ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου, Ράμους Χαραντινάι, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την υλοποίηση παλιότερων σεναρίων για «ανταλλαγές εδαφών» μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας τα οποία είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι. 
Η κυβέρνηση Χαραντινάι προωθεί το εν λόγω νομοσχέδιο για ψήφιση από το 120μελές Κοινοβούλιο του προτεκτοράτου, μετά τις 15 Γενάρη, ώστε να ψηφιστεί έως τα μέσα Φλεβάρη.
Ο Πούτιν στο Βελιγράδι, η Μέρκελ στην Αθήνα
Με φόντο τις παραπάνω διεργασίες αλλά και το ζωηρό ενδιαφέρον της Ρωσίας για διατήρηση των γεωπολιτικών συμφερόντων της στα Δυτικά Βαλκάνια, μέσω της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων με τη Σερβία, ανακοινώθηκε από τη σερβική ηγεσία πως ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα επισκεφθεί το Βελιγράδι στις 17 Γενάρη.
Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε πως είναι έτοιμος να συζητήσει «ανοικτά όλα τα θέματα» διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με τον Ρώσο ομόλογό του, «συμπεριλαμβανομένης της επιστολής Τραμπ» για το διάλογο με το Κοσσυφοπέδιο, την οποία χαρακτήρισε «λογική», δεδομένης της αναγνώρισης της «ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου από τις ΗΠΑ.
Για το ίδιο θέμα είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στην Σερβία, Αλεξάντερ Τσεπούριν, ο οποίος σε συνέντευξή του στο περιοδικό CoRD επισημαίνει: 
«Η Ρωσία θα υποστηρίξει όποια απόφαση θεωρεί αποδεκτή η Σερβία. Αν το Βελιγράδι είναι ικανοποιημένο με την αποσύνδεση με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου δεν υπάρχει λόγος η Ρωσία να έχει αντιρρήσεις. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να είναι προϊόν εκβιασμού, αλλά βασισμένο στην απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναφέρεται ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι εδαφική επικράτεια της Σερβίας. Δεύτερον, εφόσον παρθεί τέτοια απόφαση πρέπει να συνοδεύεται από νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Στις αντιδράσεις της Ρωσίας για την κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων περιλαμβάνεται και το ζήτημα της διαφωνίας στη συμφωνία των Πρεσπών που ισχυροποιεί την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή. 
Το ρωσικό ΥΠΕΞ απάντησε με αυστηρό τόνο στις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Σάλιβαν, στις 18 Δεκέμβρη, σημειώνοντας με έμφαση:
 «Με την αναπόδεικτη αντιρωσική ρητορική της η Ουάσιγκτον προσπαθεί να δικαιολογήσει την ασυγχώρητη παρέμβασή της στις εσωτερικές υποθέσεις της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας", να νομιμοποιήσει την ανεπαρκή συμφωνία των Πρεσπών και να οδηγήσει μια ακόμη χώρα της περιοχής των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, ενάντια στη βούληση των πολιτών της, όπως συνέβη και με το Μαυροβούνιο το 2017».
Καλεί ακόμα τον Αμερικανό αξιωματούχο να επανέλθει στην πραγματικότητα που, όπως υποστηρίζει το υπουργείο, είναι η βούληση των πολιτών της ΠΓΔΜ όπως αυτή αναδείχθηκε από το «αποτυχημένο» δημοψήφισμα στις 30 Σεπτέμβρη.
Αντιδράσεις σχετικά με τα όσα προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για το σύμφωνο της Βουλγαρίας με την ΠΓΔΜ, που είχε υπογραφεί νωρίτερα, εκφράστηκαν τις προηγούμενες μέρες και από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρ. Ράντεφ, που είπε ότι
 «η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία για τις σχέσεις καλής γειτονίας με την ΠΓΔΜ χωρίς να συζητήσει με την Ελλάδα και χωρίς εσωτερική συναίνεση είναι ανεξήγητη. Ως Πρόεδρος της Βουλγαρίας δεν συμφωνώ με το όνομα "Βόρεια Μακεδονία". Δεν υπάρχει τέτοια χώρα. Αυτό το όνομα δεν μπορεί να ισχύσει. Και δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι υπάρχει "μακεδονική γλώσσα". Αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα στις 10 - 11 Γενάρη. 
Η ημερομηνία της επίσκεψης δεν θεωρείται άσχετη με το γεγονός ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τις μέρες εκείνες αναμένεται η συμφωνία των Πρεσπών να περάσει από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ και σειρά να πάρει η ελληνική Βουλή.