«Προς το παρόν, βρίσκονται σε μια πισίνα όπου τους έχουν εξασφαλιστεί παρόμοιες συνθήκες διαβίωσης και εάν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν να παραμείνουν εκεί, θα μεταφερθούν σε μια πισίνα με θαλάσσιο νερό σε ένα ξενοδοχείο» επισήμανε στο ACN ο υπεύθυνος του δελφινάριου του Κάγιο Γκιγιέρμο, Γκονζάλο Καρέρο Εσκομπάρ.
cuba2
Οι εκπαιδευτές τους και ένας κτηνίατρος συνόδευσαν τα θαλάσσια θηλαστικά για παν ενδεχόμενο, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ισχυροί άνεμοι που συνοδεύουν τον κυκλώνα Ίρμα –ο οποίος έχει αποδυναμωθεί σε κατηγορία 4 παραμένει ωστόσο επικίνδυνος– άρχισαν να πλήττουν σήμερα την ανατολική Κούβα, την ώρα που οι κουβανικές αρχές αναμένουν τα φαινόμενα να ενταθούν στη νήσο αργότερα σήμερα.
cuba3
Η πρώτη κοινότητα όπου έγιναν αισθητές οι επιπτώσεις του κυκλώνα τα ξημερώματα είναι η Μπαρακόα, ένα τουριστικό θέρετρο στα ανατολικά της χώρας που καταστράφηκε πέρυσι από τον κυκλώνα Μάθιου. Ο Τόνι Μάτος, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου προστασίας, έκανε λόγο, μιλώντας σε κρατικά ΜΜΕ, για ανέμους που φθάνουν τα 60 χιλιόμετρα την ώρα και «μέτριας έκτασης πλημμύρες» από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.
cuba4
Όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, το μάτι του κυκλώνα δεν αναμένεται να προσεγγίσει επικίνδυνα τις ανατολικές ακτές της νήσου, όμως η Ίρμα θα πλήξει τα βόρειες ακτές από την Παρασκευή το βράδυ.
cuba10
Στις 17.00 ώρα Ελλάδας, ο κυκλώνας βρισκόταν σε απόσταση 115 χιλιομέτρων από τις βορειοανατολικές ακτές της νήσου, σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές. Κύματα ύψους 5 μέτρων καταγράφθηκαν στην περιοχή Πούντα Λουκρέσια (βορειοανατολικά).
cuba5
Συνολικά 200.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε σπίτια συγγενών ή σε καταφύγια των αρχών, ιδίως στις επαρχίες Καμαγουέι και Σιέγο ντε Αβίλα, στα κεντρικά της χώρας, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίστηκε στα δεδομένα που έλαβε από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.
cuba6
Στις τουριστικές περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο, ιδίως τις νήσους “Κάγιος” στο βόρειο/βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, σχεδόν 10.000 ξένοι επισκέπτες και πολλές χιλιάδες Κουβανοί τουρίστες απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Τουρισμού.
cuba8
Πηγή φωτό: Granma
Δείτε στον "ανεπτυγμένο" απέναντι κόσμο της 
"ελευθερίας":