Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΓΙΑ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ-ΖΩΗ !!«ΟΧΙ» ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ


Το «παρών» στον χώρο της χθεσινής συγκέντρωσης πολιτών που συνόδευσε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, στην Κεφαλονιά, έδωσε η Αλεξάνδρα Μπαλού.

Η υποψήφια περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» εξέφρασε την κατηγορηματική θέση της παράταξης στο θέμα αυτό, τασσόμενη υπέρ της ανάπτυξης οργανωμένου λαϊκού κινήματος για να μη μετατραπεί το Ιόνιο Πέλαγος σε προτεκτοράτο των πετρελαϊκών ομίλων.

Ο απερχόμενος περιφερειάρχης και η πλειοψηφία του, παρά και την απαίτηση των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θ. Γουλή και Γ. Κορφιάτη να συζητηθεί το θέμα, αρνήθηκαν, παραπέμποντας τη συζήτησή του σε... ειδική συνεδρίαση μετά τις εκλογές!

Η λαϊκή αντίδραση εκδηλώθηκε έντονα και σήμερα, κατά τη δεύτερη μέρα της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου (φωτο kefalonitikanea.gr).

Μιλώντας την Παρασκευή στην Κεφαλονιά, εν όψει και της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων Νήσων, η Αλεξάνδρα Μπαλού είχε τονίσει την αντίθεση του συνδυασμού στις εξορύξεις, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Όχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς, που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν τεράστια παραδείγματα για τις πιθανότητες μιας περιβαλλοντικής καταστροφής, αλλά και γιατί ο ορυκτός πλούτος, με τη σύμβαση που υπέγραψαν, παραδίδεται ολόκληρος στα ντόπια και ξένα μονοπώλια...».Είπε για τον νυν περιφερειάρχη:

«Είναι πρόκληση αυτοί όλοι που μέχρι πρότινος διαφωνούσαν, με πρώτο και… αρχηγό τον κ. Γαλιατσάτο, ότι δεν πρέπει να γίνει η εξόρυξη, ότι δεν πρέπει να πουληθεί ο δημόσιος πλούτος της χώρας, σήμερα όλοι υπερήφανοι να υπογράφουν την εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου! Ο λόγος είναι η ενίσχυση των επιχειρηματικών συμφερόντων και κλάδων εκεί που εκείνοι θέλουν να επενδύσουν για να κερδοφορήσουν».

Και πρόσθεσε:

«Γιατί η περιοχή μας είναι από τις πιο σεισμογενείς περιοχές. Ακόμη και αν όλοι οι όροι τηρούνταν, μπορεί και θα έπρεπε σε αυτή την περιοχή να μην γινόταν αυτή η εξόρυξη, γιατί η περιοχή θα κινδύνευε από επιδράσεις και συνέπειες λόγω της σεισμικότητας».

Κατέληξε με τα λόγια:

«Η πώληση της περιουσίας του λαού δεν θα σημάνει τίποτα για την τσέπη μας. Ούτε το πετρέλαιο θα φθηνύνει ούτε τίποτα!».https://ionia-alexandra-balou.gr/με-τους-πολιτες/item/203-«όχι»-στις-εξορύξεις-πετρελαίου-στο-ιόνιο?fbclid=IwAR3TK8vXB9h6J4eR3S_eVe_06fwhwwLkkKQal5HncYJbZIl5dmWU-jwPZ1Q#.XLNtXMw4BEw.facebook

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΜΠΑΛΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ:

-- Τους τελευταίους μήνες φουντώνει η συζήτηση γύρω από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, τους οποίους εποφθαλμιούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Πώς τοποθετούνται η περιφερειακή αρχή Ιονίων Νήσων και οι άλλοι συνδυασμοί;
-- Στρώνουν το χαλί να περάσουν, παραπλανώντας το λαό! Αυτό κάνουν, στην πραγματικότητα, άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο ανοιχτά, δηλώνοντας ακόμη και «εκ προοιμίου» θετικοί στη ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του Ιονίου, υπό τον τίτλο «Παραχωρήσεις θαλάσσιων οικοπέδων». Ειδικότερα, η απερχόμενη περιφερειακή αρχή, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο απεμπόλησε τις προηγούμενες δεσμεύσεις της, όχι μόνο απαρνήθηκε αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά έχει εξελιχθεί και σε «ντίλερ» πετρελαϊκών ομίλων, διαφημίζοντας «χορηγίες» τους! Οι άλλοι συνδυασμοί (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), την ίδια στιγμή, υποβαθμίζουν το θέμα ή αναφέρονται σε όρους γενικούς και αόριστους, απολύτως βολικούς στις πετρελαϊκές κοινοπραξίες, προσπαθώντας να διασκεδάσουν τις εύλογες ανησυχίες των πολιτών.

Ωστόσο, πρόκειται για τεράστιο, κεφαλαιώδες ζήτημα, το οποίο προσπαθούν να καλύψουν μέσα από το γνωστό παραμύθι ότι ο κάθε συνδυασμός έχει διασφαλίσει καλύτερους όρους προστασίας του περιβάλλοντος. Το λεγόμενο «Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο», που εισηγούνται οι υποστηρικτές αυτού του είδους της «ανάπτυξης» για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις, είναι στάχτη στα μάτια του λαού. Ολοι μαζί, προτάσσοντας τα κάλπικα συνθήματα της «δίκαιης ανάπτυξης», του ανταποδοτικού οφέλους των τοπικών κοινωνιών, καθώς και τη φενάκη της σταθερότητας και της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, λειτουργούν με μοιρασμένους ρόλους για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου και την ανάγκη του να συμμετάσχει στη νέα φάση της ενεργειακής μοιρασιάς. Προωθούν τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας και άλλων δυνάμεων. Ο τσακωμός τους είναι για το ποια συμφέροντα, ποιον όμιλο, ποιας χώρας θα εξυπηρετήσουν.
Περισσότερο, όμως, η έντονη και «ποιοτική» σεισμικότητα της περιοχής πρέπει να κάνει από μόνη της απαγορευτική τη διαδικασία εξόρυξης.

-- Πώς απαντά η «Λαϊκή Συσπείρωση» στις παραπάνω τοποθετήσεις και τι αναδεικνύει στο λαό;
-- Η θέση μας απέναντι σ' αυτά τα σχέδια καθορίζεται από τη θέση ότι ο ορυκτός πλούτος και γενικότερα οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας πρέπει να είναι λαϊκή περιουσία και η αξιοποίησή τους πρέπει να γίνει μόνο προς όφελος του λαού. Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία μπορεί να δώσει λύση στις λαϊκές ανάγκες και να εξασφαλίσει το ισοζύγιο των ενεργειακών αναγκών με συνδυασμένο τρόπο ώστε να προστατεύσει κυριολεκτικά το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να αποκλείονται οι εξορύξεις σε επικίνδυνες σεισμογενείς και ευαίσθητες περιοχές όπως το Ιόνιο. Αναδεικνύουμε επίσης ότι:
Οι εξορύξεις δεν αφορούν το λαό και τις ανάγκες του, γιατί αυτή η εκμετάλλευση γίνεται για τα κέρδη συγκεκριμένων ενεργειακών κολοσσών. Δεν θα μειώσουν την ενεργειακή φτώχεια που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά ούτε θα εξασφαλίσουν φτηνή Ενέργεια και άλλα οφέλη από τα «έσοδα» του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης. Αντίθετα, οι φόροι και το κόστος των καυσίμων θα παραμείνουν, ενώ το πενιχρό ποσοστό προς την Τοπική Διοίκηση θα αποτελέσει το άλλοθι για περαιτέρω περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης.

Θα κλαπεί οριστικά και θα χαθεί αμετάκλητα για τις επόμενες γενιές ένα πολύτιμο ενεργειακό απόθεμα, για να κερδίσουν μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι.
Οι «μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων» είναι κενό γράμμα αφού δεν υπάρχουν ήδη για την υφιστάμενη κατάσταση αναφορές για το φορτίο της διαρροής τοξικών αποβλήτων καθώς και των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας στο Ιόνιο, ενώ δεν αποκλείεται και η εκδήλωση ατυχήματος μεγάλης έκτασης, με μακροπρόθεσμες συνέπειες. Μάλιστα, τα εργατικά δικαιώματα και οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στις εξορύξεις είναι κανόνας αφού ποτέ δεν θα πάψει το κεφάλαιο να επιδιώκει όλο και φθηνότερη εργατική δύναμη.
Εμείς λέμε ότι μπορούμε και πρέπει να υψώσουμε ένα μεγάλο μέτωπο αντίστασης.
Δεν γίνεται να εμπιστευτούμε τη διαχείριση αυτού του τόσο σοβαρού θέματος σε εκείνους που είναι με την πλευρά των πετρελαϊκών ομίλων, σχεδόν ως τοποτηρητές των συμφερόντων τους. Με οσφυοκαμψίες κανείς λαός δεν πήγε μπροστά! Εμείς θα δώσουμε τη μάχη μαζί με το λαό για να μη μετατραπεί το Ιόνιο σε προτεκτοράτο των πετρελαϊκών κολοσσών και ο λαός των Ιονίων θύμα των ανταγωνισμών τους.
Η πρωτιά της παράταξης και η ανάδειξή της σε περιφερειακή Αρχή στα Ιόνια νησιά, εφόσον αυτό επιλέξει ο λαός, θα σημάνει δράσεις και αγώνα για την επικράτηση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, λύσεων σ' αυτά που βασανίζουν τον λαό μας.

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Γιώργος Κωνσταντίνου, τραπεζοϋπάλληλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ζακύνθου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ιονίων Νήσων.

Στο πλευρό μας, πρόσθεσε, βρίσκονται ευρύτερες δυνάμεις πολιτών, πέραν αυτών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων πρώην στελεχών άλλων παρατάξεων.

Έχουμε και τη δύναμη και τη γνώση, υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στο brand name που πρεσβεύει ο συνδυασμός μας για τα Ιόνια νησιά μας, μνημονεύοντας ανάμεσα στα άλλα την πνευματική παρακαταθήκη των μεγάλων Επτανησίων λογοτεχνών, το κίνημα των Ριζοσπαστών και τις κοινωνικές εξεγέρσεις στα νησιά μας για τα κοινωνικά δικαιώματα.

Ακολουθεί ηχητικό με απόσπασμα της συνέντευξης του Γιώργου Κωνσταντίνου:
Ακολουθεί ηχητικό με απόσπασμα της συνέντευξης του Γιώργου Κωνσταντίνου:
ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανένδοτος αγώνας για την Υγεία
Κοινή δήλωση της Αλεξάνδρας Μπαλού και των υποψηφίων δημάρχων της…«Όχι» στις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο
Το «παρών» στον χώρο της χθεσινής συγκέντρωσης πολιτών που συνόδευσε…Γιώργος Κωνσταντίνου: Πρωτιά, Ιόνιο ανθρωπιάς! (Audio)
Η πρωτιά της παράταξης και η ανάδειξή της σε περιφερειακή…


ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ


ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

lascorfu.wordpress.comΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

laskef.blogspot.comΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

lszante.blogspot.comΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

laslefkadas.wordpress.com