Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

18 Ιουλίου, 2016

Επίσκεψη - Άποψη του ΚΚΕ για το Βιετνάμ


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ
Σημαντικές συναντήσεις και ενδιαφέρουσα ανταλλαγή πείρας
Του Γιώργου ΕΛΤΑΧΗΡ. --
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη επίσκεψη στηΣοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ που πραγματοποίησε από τις 9 έως τις 14 Ιούλη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, μετά από πρόσκληση του ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής και της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν, επίσης, ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής και ο Γιώργος Ελταχήρ, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».
Συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Ανόι, με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ,Nguyen Phu Trong, όπου έγινε ενημέρωση και συζήτηση για ζητήματα που απασχολούν τα δύο Κόμματα και τους λαούς των δύο χωρών.
Τόσο ο Δ. Κουτσούμπας όσο και ο Nguyen Phu Trong τόνισαν την ανάγκη να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο Κομμάτων, αλλά και συνολικότερα μεταξύ της Ελλάδας και του Βιετνάμ και των λαών τους, σε όλα τα επίπεδα, πάνω στη βάση των ιστορικών δεσμών που συνδέουν τα δύο κόμματα και τους λαούς των 2 χωρών, δεσμοί που αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα όταν ο ελληνικός λαός εξέφραζε την αλληλεγγύη του στην πολύχρονη πάλη του λαού του Βιετνάμ ενάντια στη γαλλική αποικιοκρατία και την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, αλλά και στη βάση των σύγχρονων καθηκόντων.
Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ
Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, στη συνάντηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη 18η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, η οποία θα φιλοξενηθεί φέτος τον Οκτώβρη στο Ανόι, ενώ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του ΚΚΕ στην πραγματοποίηση των Διεθνών Συναντήσεων και τις προσπάθειες κοινής δράσης στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.
Στο πλαίσιο, εξάλλου, της συζήτησής τους για τις διεθνείς εξελίξεις και την όξυνση των ανταγωνισμών, οι Γενικοί Γραμματείς των δύο κομμάτων, με αφορμή και τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας (Ανατολική Θάλασσα), αλλά και τις εξελίξεις στο Αιγαίο, αναφέρθηκαν και σε ζητήματα εδαφικών διαφορών μεταξύ κρατών (π.χ. για τον καθορισμό Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας από άλλη κ.ο.κ.), συμφωνώντας και οι δύο ότι, με την παρέμβαση και των λαϊκών κινημάτων, οι διαφορές αυτές θα πρέπει να λύνονται ειρηνικά, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, με πολυμερείς διαπραγματεύσεις και αποφάσεις.
Αλλες συναντήσεις
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε ακόμη με μια σειρά τμημάτων και στελεχών της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ.
Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, Hoang Binh Quan,συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι εξελίξεις στην Ελλάδα και την ΕΕ, η σχέση ανάμεσα στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και την όξυνση των ανταγωνισμών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επικίνδυνες αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Από τη συνάντηση με την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ
Από τη συνάντηση με την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε, επίσης, με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, Nguyen Ngoc Bao. 
Στη συνάντηση ο Δ. Κουτσούμπας, αφού επισήμανε ότι οι διαφορές των Κομμουνιστικών Κομμάτων σε ζητήματα στρατηγικής και οικονομίας δεν πρέπει να γίνονται εμπόδιο στην ανταλλαγή απόψεων, 
έθεσε ορισμένα ερωτήματα - προβληματισμούς για την πολιτική του «ανοίγματος» στην οικονομία της αγοράς, των ιδιωτικών επενδύσεων, της εισόδου ξένου κεφαλαίου κ.ο.κ. και την ταξική διαστρωμάτωση που δημιουργούν και ενισχύουν, το πώς σ' αυτές τις συνθήκες μπορούν να προστατεύονται τα εργατικά συμφέροντα και τι κάνει το ΚΚ Βιετνάμ να πιστεύει ότι τους σημερινούς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης δε θα ακολουθήσει ένας κύκλος κρίσης.
Με βάση τη συνολικότερη πείρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, εξέφρασε την ανησυχία του 
ότι σε μια πορεία οι δυνάμεις της καπιταλιστικής παλινόρθωσης θα επιδιώξουν να ανατρέψουν και το ΚΚ,
 να αλλάξουν ακόμα και το σημερινό καθοδηγητικό ρόλο του και να πάρουν οι ίδιες την εξουσία, 
ενώ επισήμανε και την αρνητική πείρα του ελληνικού λαού αλλά των λαών της ΕΕ, 
από τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση βρισκόταν στο τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ ανέλυσε τις θέσεις του Κόμματός του για τη γραμμή της «ανανέωσης» που έχει υιοθετήσει από το 1986 και το μοντέλο της «οικονομίας της αγοράς σοσιαλιστικού προσανατολισμού», το οποίο επιβεβαιώθηκε και στο πρόσφατο 12ο Συνέδριο του ΚΚ Βιετνάμ. 
Σε αυτό το πλαίσιο, παρέθεσε μια σειρά στοιχείων που αναδεικνύουν το ρόλο των καπιταλιστικών σχέσεων και του ξένου κεφαλαίου στο Βιετνάμ (π.χ. πάνω από το 50% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τις Αμεσες Ξένες Επενδύσεις), καθώς και την άμεση διασύνδεση της βιετναμέζικης οικονομίας με τη διεθνή καπιταλιστική οικονομία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Πόλη Χο Τσι Μινχ, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε ένα κέντρο αποκατάστασης και εκπαίδευσης παιδιών με αναπηρία
Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Πόλη Χο Τσι Μινχ, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε ένα κέντρο αποκατάστασης και εκπαίδευσης παιδιών με αναπηρία
Κατά την παραμονή της στο Ανόι, η αντιπροσωπεία είχε επίσης συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης του Βιετνάμ, Nguyen Van Huynh, με τον Εκτελεστικό Γραμματέα της ΚΕ της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Χο Τσι Μινχ, Nguyen Anh Tuan,καθώς και με τον Ελληνα πρέσβη στο Ανόι, Ν. Κανέλλο.
Κατά τη διάρκεια, τέλος, της επίσκεψης στην Πόλη Χο Τσι Μινχ, η οποία είναι και η μεγαλύτερη πόλη του Βιετνάμ με 13 εκατ. κατοίκους (σε σύνολο 90 εκατ. κατοίκων στη χώρα), συναντήθηκε με τον Γραμματέα της Κομματικής Επιτροπής της πόλης και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, Dihn La Tang.