Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

03 Νοεμβρίου, 2016

Δ. Κουτσούμπας: Ο ελληνικός λαός πρέπει να Επαγρυπνεί::

http://www.rizospastis.gr/
Ο ΓΓτης ΚΕτου ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.Από τη χτεσινή συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο

Μετά τη συνάντηση, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Ενημέρωσα τον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή και τις θέσεις του ΚΚΕ. Η όξυνση των αντιθέσεων, των ανταγωνισμών, οι πολεμικές συγκρούσεις και η συσσώρευση στρατιωτικών όπλων και δυνάμεων σε όλη την περιοχή, από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μ. Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μ. Ανατολή, δεν προοιωνίζονται θετικά βήματα και ζητήματα για τους λαούς και κυρίως για τον ελληνικό λαό.
Ο ελληνικός λαός πρέπει να επαγρυπνεί. 
Το ΚΚΕ, ιδιαίτερα, με ζητήματα που αφορούν - αυτό που ονομάζουμε - εθνικά θέματα της χώρας, οι προκλητικές δηλώσεις, για παράδειγμα, συνεχόμενες το τελευταίο διάστημα από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν,
 η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, η αμφισβήτηση του Αιγαίου και των νησιών της πατρίδας μας, 
όπως επίσης και οι εξελίξεις με το νέο "σχέδιο Ανάν", ουσιαστικά σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου που προωθείται αυτό το διάστημα με εντατικούς ρυθμούς, θα πρέπει να μας κάνουν να βρεθούμε ακόμα περισσότερο σαν ελληνική κοινωνία, σαν ελληνικός λαός σε ετοιμότητα, σε επαγρύπνηση και σε κινητοποίηση.
Το ΚΚΕ θα συμβάλει, θα συνεχίσει να συμβάλει με την τοποθέτησή του υπεύθυνα, σταθερά, έτσι ώστε να αξιοποιείται στην κατεύθυνση της επίλυσης αυτών των προβλημάτων, όλων, σε όφελος της ειρήνης, σε όφελος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, της Κύπρου, σε όφελος των λαών της περιοχής».

Οι θέσεις του ΚΚΕ βοηθάνε στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και ερωτηθείς για το σχόλιο του ΑΚΕΛ για τη θέση του ΚΚΕ για το Κυπριακό, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: 
«Το ΑΚΕΛ έχει δικαίωμα να έχει τις θέσεις του, όπως και το ΚΚΕ υπεύθυνα, σοβαρά και σταθερά αναπτύσσει τις θέσεις του γύρω από το κυπριακό πρόβλημα. 
Μόνο να σας θυμίσω ότι ήταν το ΚΚΕ που μίλησε για το "σχέδιο Ανάν", 
για την ανάγκη να ρωτηθεί και ο κυπριακός λαός και να πει αυτό το στεντόρειο "όχι" που τελικά είπε.
 Εάν δεν υπήρχε το ΚΚΕ με αυτή του θέση και άλλες δυνάμεις, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αυτή την εξέλιξη εκείνη την περίοδο. 
Έτσι και σήμερα.
Ο συμβιβασμός που είχε γίνει, για παράδειγμα, ο επώδυνος συμβιβασμός, όπως και το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα της Κύπρου και της Ελλάδας έλεγαν, σε σχέση με τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που ήταν κυρίως θέση της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού "κράτους" διαχρονικά, έφτασε να θεωρείται θέσφατο, θέση αρχής

Και μάλιστα, όχι μόνο αυτό, αλλά να εξελίσσεται σήμερα, στην ουσία, σε διχοτομική λύση, σε δύο συνιστώντα κράτη
Δεν μιλάμε δηλαδή για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, 
αλλά μιλάμε για μία συνομοσπονδία, 
μιλάμε για δύο κράτη που θα έχουν δικό τους σύνταγμα, δικιά τους σημαία και βεβαίως θα είναι επίφαση η ομοσπονδία και η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
Αυτά τα ζητήματα είναι πολύ σοβαρά και θα έλεγα ότι και το ΑΚΕΛ και άλλα κυπριακά κόμματα, όπως και τα ελληνικά κόμματα, θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή την εξέλιξη, αυτές τις θέσεις του ΚΚΕ, να τις μελετήσουν βαθύτερα, γιατί βοηθάνε στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος και όχι στη διχοτόμηση της Κύπρου».

Προβληματίζει και προκαλεί ανησυχία η επίσκεψη Ομπάμα
Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ και για τους λόγους της επίσκεψης, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: 
«Οπωσδήποτε δεν έρχεται για αυτό που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή για να πει "μπράβο" στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες και πώς επιλύει το προσφυγικό πρόβλημα ή για να βοηθήσει για τη διαπραγμάτευση.
Οι ΗΠΑ έχουν ισχυρά συμφέροντα εδώ στην περιοχή, αυτό το διάστημα, όπως βλέπουμε, πολύς κόσμος πάει και έρχεται, θα έρθουν και πολλοί άλλοι από τα ισχυρά κράτη, τις καπιταλιστικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εδώ και βεβαίως θέλουν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα για τους ανταγωνισμούς τους με τη Ρωσία, με άλλες επίσης ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή. 
Αρα, και μας προβληματίζει και μας ανησυχεί και από αυτή τη σκοπιά θα πρέπει να το αντιμετωπίσει και να το δει και ο ελληνικός λαός».

Να μπουν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τα κρίσιμα ζητήματα για το λαό

Νωρίτερα, στη συνομιλία που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο, στην αρχή της συνάντησής τους, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε:
«Κύριε Πρόεδρε, εκτός από το ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες, υπάρχουν πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν το λαό μας και τη χώρα μας, σε μια στιγμή και σε μια περίοδο που οξύνονται οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί, οι επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή. 
Σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη το νέο σχέδιο για το Κυπριακό και βέβαια, με τη ΝΑΤΟική παρουσία εδώ στο Αιγαίο, να συσσωρεύονται στρατιωτικές δυνάμεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στη Μαύρη Θάλασσα. 
Και βέβαια, με τα γνωστά προβλήματα στη Μέση Ανατολή, στη γειτονιά μας. 
Αυτά τα ζητήματα, νομίζουμε, πρέπει να μπουν στην ατζέντα, στην επικαιρότητα, να συζητηθούν και βέβαια έτσι να δράσουν οι πολιτικές δυνάμεις. 
Και γι' αυτά ήρθα σήμερα εδώ, για να σας ενημερώσω για τις θέσεις του ΚΚΕ, τις προτάσεις μας και πώς βλέπουμε την κατάσταση να εξελίσσεται».

Από την πλευρά του, ο Πρ. Παυλόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι 
«πάντοτε ακούω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις θέσεις και απόψεις σας, άρα τις θέσεις και απόψεις του ΚΚΕ».