Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

04 Σεπτεμβρίου, 2018

ΠΡΙΝ 11 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΑΝ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ:

Βρήκαμε και Σας παρουσιάζουμε Τι έκαναν οι τότε κυβερνήσεις Πριν την κρίση στα Ταμεία μας:  




ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Στο απόσπασμα της «ενοποίησης» όρια ηλικίας και συντάξεις
Τη «συμπύκνωση» των Ταμείων κύριας ασφάλισης σε 6 έως 8 και της επικουρικής σε 10 ανακοίνωσε στο «διάλογο» η κυβέρνηση, «πατώντας» στο νόμο Ρέππα του ΠΑΣΟΚ, τις συνέπειες του οποίου βιώνουν ήδη οι εργαζόμενοι
Με πολιορκητικό κριό τη λεγόμενη ενοποίηση των Ταμείων, η κυβέρνηση της ΝΔ εφορμά στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αξιοποιώντας το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, που για το ζήτημα των ενοποιήσεων βάθρο έχει το νόμο 3029/2002 του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη σαλαμοποίηση των Ταμείων και, μέσω αυτής, το πετσόκομμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων για όλους τους ασφαλισμένους.
Απειλώντας ότι το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης «μπορεί σύντομα να οδηγηθεί στην κατάρρευση», ο υπουργός Απασχόλησης Β. Μαγγίνας έκανε γνωστό στη χτεσινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία 6-8 ασφαλιστικών φορέων κύριας ασφάλισης, 10 περίπου οργανισμών επικουρικής και 2-3 οργανισμών στον τομέα της Πρόνοιας. Συνεπείς αρωγοί στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης στάθηκαν και χτες το ΠΑΣΟΚ, ο ΛΑ.Ο.Σ. και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών Ενώσεων που συμμετείχαν και σ' αυτόν τον «κύκλο» του «κοινωνικού διαλόγου».
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, παρά τα παρακάλια τους προς την κυβέρνηση να τους δώσει άλλοθι συμμετοχής, τελικά δεν παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση. Ωστόσο, τα πλείστα λόγια υπεράσπισης του νόμου Ρέππα, που ακούστηκαν στην αίθουσα, καθιστούσαν τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες «ωσεί παρών», αφού με θέρμη υπερασπίζονται και οι ίδιες τον αντιδραστικό νόμο του ΠΑΣΟΚ.
Η πείρα της «ενοποίησης»
Στα πλαίσια της προωθούμενης «ενοποίησης», η κυβέρνηση απέφυγε χτες να πει συγκεκριμένα ποια Ταμεία θα υπαχθούν σε κάθε φορέα. Ο ισχυρισμός του ότι δήθεν οι «ενοποιήσεις» θα γίνουν χωρίς να θιγούν οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά και οι παροχές, δεν έχουν καμία ισχύ, αφού οι μέχρι τώρα ενοποιήσεις που έγιναν, οδήγησαν σε χαμηλότερες συντάξεις και αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (π.χ. στα Ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων), φορτώνοντας ταυτόχρονα το ΙΚΑ με υπέρογκα ελλείμματα, τα οποία έδιωξαν από την πλάτη τους οι τραπεζίτες.
Και όμως παρά την πραγματικότητα που βοά, ο υπουργός ισχυρίστηκε προκλητικά ότι με αυτό τον τρόπο θα οδηγηθούμε σε καλύτερες συντάξεις. Μόνο που και σ' αυτό η ελληνική εμπειρία τον διαψεύδει, αφού οι χαμηλότερες συντάξεις σήμερα δίνονται από τον ΟΓΑ, όπου δεν υπάρχει άλλο ταμείο στο χώρο των αγροτών. Πολύ περισσότερο που και η περίφημη ενοποίηση του ΟΑΕΕ των ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ οδήγησε σε σχέδια για μείωση των συντάξεων - τα οποία παραμένουν σε ισχύ - ενώ και τα ελλείμματα σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίστηκαν.
Ενοχη η πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Το συμπέρασμα και από τη χτεσινή εισήγηση του υπουργού Απασχόλησης είναι ένα: Δεν είναι ο αριθμός των ταμείων που ευθύνεται για τις χαμηλές συντάξεις, αλλά η αντιασφαλιστική και αντεργατική πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Με τον ίδιο τρόπο, δε θα βοηθήσει ούτε η «ενοποίηση», αφού, παρά τα λεγόμενα, η κυβέρνηση είναι στοχοπροσηλωμένη στη μείωση των συντάξεων και των παροχών.
Το ομολόγησε, άλλωστε, με τον τρόπο του και ο ίδιος ο υπουργός Απασχόλησης, όταν ισχυρίστηκε ότι «η ενοποίηση είναι το πρώτο βήμα που σε σύντομο χρόνο θα οδηγήσει σε άρση αδικιών, υπερβολών και στρεβλώσεων». Οπου, βέβαια, «αδικίες» και «υπερβολές» δεν εννοούνται οι εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις των 300-500 ευρώ, αλλά οι συντάξεις κάποιων ασφαλισμένων που ξεφεύγουν από τον «πάτο του βαρελιού». Αυτές στοχοποιεί σήμερα η κυβέρνηση, αυτούς βάζει στο κρεβάτι του Προκρούστη η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Κατάπιε το ... νόμο του το ΠΑΣΟΚ
Καμιά επί της ουσίας διαφωνία από τους εκπροσώπους του στο «διάλογο», αφού βάση της «ενοποίησης» αποτελεί ο 3029/02
Μην έχοντας να πει κάτι διαφορετικό για την πολιτική της κυβέρνησης (το δικό του νόμο εφαρμόζει, άλλωστε), το ΠΑΣΟΚ για άλλη μια συνεδρίαση συνέχισε τη δημαγωγική «κριτική» στη διαδικασία του «διαλόγου». Ο εκπρόσωπός του ζήτησε η κυβέρνηση να φέρει νομοσχέδιο ή γραπτές προτάσεις, αλλιώς «αυτή η συζήτηση χάνει το νόημά της». Την ίδια στιγμή, σχετικά με το επικουρικό ταμείο της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ, εμφανίστηκε υπέρ της υπαγωγής του στο ΕΤΑΤ, αφού άλλωστε αυτό προβλέπει και ο νόμος Ρέππα, αλλά υποστήριξε ότι επειδή οι αναλογιστικές μελέτες της τράπεζας και των εργαζομένων δείχνουν μια μεγάλη διαφορά στο ποσό που καταβάλλει η τράπεζα, θα έπρεπε η κυβέρνηση να μην καταθέσει τη σχετική τροπολογία!
Επί της διαδικασίας ήταν και η παρέμβαση του προέδρου της ΟΚΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι στο βαθμό που δε συμμετέχουν όλοι οι «κοινωνικοί εταίροι» - μέλη της ΟΚΕ, η ΟΚΕ θα προσέλθει σε νέα συνάντηση αν υπάρξει σχετικό νομοσχέδιο. Ουσιαστικά, δηλαδή, και η ΟΚΕ καλεί την κυβέρνηση να επιταχύνει το σχετικό νομοθέτημα. Υπέρ της ενοποίησης, τάχτηκε και ο ΛΑ.Ο.Σ., ζητώντας «να αποσαφηνιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις», που ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. καμώθηκε ότι δεν τα γνωρίζει!
Ο ΣΕΒ υπερθεμάτισε στα κυβερνητικά σχέδια και μάλιστα πρότεινε τη δημιουργία μόλις 4 Ταμείων κύριας ασφάλισης: ένα για όλους τους μισθωτούς και από ένα Ταμείο για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Ν. Ασημακόπουλος, αν και έκανε λόγο για «επικοινωνιακό παιχνίδι», εντούτοις συνεχίζει να δίνει το απαραίτητο πρόσχημα στην κυβέρνηση. Μάλιστα, οχτώ χρόνια μετά τη σύμφωνη γνώμη που έδωσε η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να γίνει η ενοποίηση των τριών Ταμείων στον ΟΑΕΕ, τώρα διαμαρτύρεται πως τάχα οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί δεν τηρούνται..! Στο ίδιο μήκος κύματος και η ομιλία του εκπροσώπου της ΕΣΕΕ Δ. Αρμενάκη ο οποίος βλέπει τη «σωτηρία» του ΟΑΕΕ στην ένταξη στο Ταμείο και των αγροτών!    


ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΙΚΑ - ΟΓΑ - ΟΑΕΕ
Προαναγγελία για ένταση του τζόγου
Την ένταση του τζόγου με τα αποθεματικά του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ προαναγγέλλει η ενημέρωση που έκανε ο Π. Κατσούλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Ανώνυμης Επιχείρησης Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων των τριών ασφαλιστικών ταμείων, στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΚΑ. Γεγονός που κατήγγειλε ο Θ. Κακκαβάς, μέλος του ΔΣ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, αποχωρώντας από τη συνεδρίαση του ΔΣ.
Στην ενημέρωση που έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΔΑΚ, χαρακτήρισε ικανοποιητικές τις αποδόσεις των αποθεματικών που τζογάρονται για να καταλήξει στο συμπέρασμα: «Η στρατηγική της εταιρείας αλλά και η διαχρονική πραγματικότητα συνηγορούν στη συγκέντρωση, υπό τη διαχείριση της ΑΕΔΑΚ, όσο το δυνατόν μεγαλύτερου όγκου κεφαλαίων έτσι ώστε οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να έχουν δυναμική παρουσία στις Κεφαλαιαγορές». Σε ελεύθερη μετάφραση αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη κλοπή των εργαζομένων μέσω της διεύρυνσης του τζόγου με τα αποθεματικά.
Ο Θ. Κακκαβάς πριν αποχωρήσει κατήγγειλε αυτή την πολιτική επισημαίνοντας ότι: «Πρόκειται για ένα σκηνικό εξωραϊσμού και παραπέρα δυναμώματος του τζογαρίσματος. Η ζωή έχει αποδείξει ότι τα αποθεματικά του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων τα κατάκλεψαν μέσω του τζόγου το τραπεζικό και χρηματιστηριακό κεφάλαιο. Με το πρόσχημα της δήθεν αξιοποίησης των αποθεματικών επιχειρείται να κρυφτεί το γεγονός ότι το τζογάρισμά τους αποσκοπεί στην υλοποίηση "μιας πραγματικά ενιαίας εσωτερικής αγοράς χρηματοπιστωτικών και επενδυτικών υπηρεσιών" όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το διευθυντήριο των Βρυξελλών».
Κάτι που τονιζόταν και παλαιότερα στην έκθεση Σπράου, ότι δηλαδή τα αποθεματικά των ταμείων είναι σημαντικός παράγων τόνωσης της χρηματαγοράς. Ακόμα η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι τα διάφορα τραπεζικά και χρηματιστηριακά προϊόντα έγιναν η αιτία για να χαθούν τεράστια ποσά. Καταλήγοντας, τόνισε ότι η αξιοποίηση των αποθεματικών πρέπει να γίνεται «με εγγυημένη απόδοση που θα υπερκαλύπτει το ύψος του πληθωρισμού με επιτόκιο, το ανώτατο επιτόκιο δανεισμού του δημοσίου χωρίς μεσολάβηση τρίτων».
Υπενθυμίζεται ότι η ΑΕΔΑΚ, πέρα όλων των άλλων, συμμετείχε και στην αγορά και πώληση των - περίφημων πλέον - δομημένων ομολόγων, κάποια από τα οποία κατέχει και σήμερα.
ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΤΟ ΚΚΕ:
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Επιχειρείται εξίσωση προς τα κάτω
Μετά την ομιλία της, χτες, στους εργαζόμενους του ορυχείου της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το Ασφαλιστικό: «Η ενοποίηση των Ταμείων η οποία προωθείται γίνεται ακριβώς για να συντρίψουν, να γκρεμίσουν τις όποιες κατακτήσεις είχαν οι εργαζόμενοι και είχαν διατηρηθεί τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια εξίσωση των εργαζομένων προς τα κάτω και όχι για μια εξίσωση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων προς τα πάνω».

Ήρθε και η κυβέρνηση Τσίπρα και ολοκληρώνει την λεηλασία... 
Bγάλατε Ακόμη Συμπεράσματα ;;