Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ και ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΩΝ ΤΟΥ...
Οι φοιτητές Ιατρικής βλέπουμε τον τεράστιο αγώνα που δίνουν  οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το υγειονομικό προσωπικό ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, την προσπάθεια να σωθούνε ζωές! 
Παίρνουμε θάρρος από αυτόν τον αγώνα και μπαίνουμε στην μάχη ώστε να συμβάλλουμε από το δικό μας μετερίζι, όσο μπορούμε με την πείρα και τις γνώσεις μας. Από τη μάχη αυτή άλλωστε δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε εμείς, οι φοιτητές ιατρικής που έχουμε βάλει ως στόχο να θέσουμε την επιστήμη μας στην υπηρεσία του λαού.
Σε αυτή την προσπάθεια καλούμε κάθε συμφοιτητή μας που βλέπει πως μπορούμε να αποτελέσουμε χρήσιμη εφεδρεία στην προσπάθεια των γιατρών να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, που συνειδητοποιεί ότι τώρα είναι η ώρα να υλοποιηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αλλάξει η κατάσταση στα νοσοκομεία, ώστε κανείς ασθενής να μην χάσει τη ζωή του ενώ μπορεί να σωθεί.
Παίρνουμε σαν παράδειγμα και οδηγό στη δράση μας, τη στάση των αγωνιστών γιατρών, της ΟΕΝΓΕ που πραγματοποίησαν την πρώτη κινητοποίηση υγειονομικών στην Ευρώπη ενάντια στις άθλιες συνθήκες εργασίας, που γίνονται επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή μπροστά στην πανδημία. Που με το κεφάλι ψηλά απαίτησαν από το Υπουργείο Υγείας να πάρει θέση, πριν να είναι πολύ αργά, και να κάνει πράξη τα δίκαια αιτήματά τους.
Για αυτό στηρίζουμε τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών και διεκδικούμε μαζί τους:
  1. Να επιταχτούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων.
  2. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με κρατική ευθύνη και χωρίς πληρωμή των ασθενών να αναλάβουν την εξέταση, συνταγογράφηση, θεραπεία.
  3. Να επιταχτούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
  4. Άμεσα χωρίς άλλη καθυστέρηση να προσληφθεί το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσει το σύνολο των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ.
  5. Να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός των ΜΕΘ ώστε να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές και να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με κορονοϊό (αναπνευστήρες για μηχανικό αερισμό αυξημένων, κλπ.).
  6. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό του υγειονομικού προσωπικού (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου μιας χρήσης, αδιάβροχες φόρμες μιας χρήσης κλπ.).
  7. Άμεση στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων, με προτεραιότητα τα ΤΕΠ και τις ΜΕΘ αλλά και των δομών ΠΦΥ ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
  8. Άμεσα, χωρίς χρονοτριβή, να προσληφθούν οι επικουρικοί ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών.
  9. Να χορηγούνται οι άδειες ειδικού σκοπού σε όσους υγειονομικούς τις δικαιούνται. Μέτρα προστασίας για τους υγειονομικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσής τους στον κορονοϊό
  10. Να επιταχτούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και τη νόσο.
 Δεν αρκούν τα χειροκροτήματα, το να βαφτίζεται το ιατρικό προσωπικό μαχητές, ήρωες!
Είναι ευθύνη του κράτους να λύσει τα τεράστια προβλήματα των νοσοκομείων!
Παρακολουθούμε, καθημερινά, με αγωνία και άγχος, τα νέα κρούσματα, την κατάσταση των συνανθρώπων μας στα νοσοκομεία, τις προβλέψεις και τις συστάσεις για την εξάπλωση της πανδημίας. Παρακολουθούμε στις ειδήσεις την πορεία των γειτονικών χωρών, την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η Ιταλία.
Όμως, κυβέρνηση και Υπουργείο,  δεν μας ενημερώνουν για το πως θα αντιμετωπιστούν τα κρούσματα και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες στα νοσοκομεία, όταν το 25% των κλινών ΜΕΘ είναι κλειστές εδώ και 15 χρόνια ενώ αποδεδειγμένα η εισαγωγή σε ΜΕΘ μειώνει κατά 50% τη θνητότητα.
Κανείς, δεν μας ενημερώνει τι θα γίνει με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μας δίνουν συστάσεις να μείνουμε σπίτι και να επικοινωνήσουμε με το γιατρό μας, την ώρα που οικογενειακοί γιατροί δεν υπάρχουν και τα Κέντρα Υγείας έχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.
Κανείς, δεν μας ενημερώνει τι θα γίνει με τον “αθέατο” συνωστισμό. 
Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία αλλά τι θα γίνει στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς, στις τεράστιες ουρές όπου ο κόσμος, ακόμη κι ευπαθείς ομάδες, προμηθεύονται φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης;
Με την πρωτοβουλία μας δεν κλείνουμε τα μάτια μας στην τραγική κατάσταση που κυριαρχεί στα νοσοκομεία, που, δυστυχώς, μπροστά στην πανδημία του κορονοϊού φαίνεται ακόμα πιο καθαρά. 
Γνωρίζουμε καλά ότι  αυτή η κατάσταση υπάρχει χρόνια με ευθύνη αυτής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι φοιτητές που ασκούμαστε στις κλινικές, ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την υποστελέχωση και τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία, όπως και το σύνολο των υγειονομικών που βρίσκεται σε αυτά. Τα παραδείγματα πολλά και γνωστά... ράτζα στους διαδρόμους μετά από κάθε εφημερία, 30.000 κενά στα δημόσια νοσοκομεία, κάλυψη θέσεων με επικουρικούς γιατρούς που μένουν ακάλυπτες μετά την απόλυση τους, συνεχής υποχρηματοδότηση με τον προϋπολογισμό να έχει μειωθεί κατά 50% τα τελευταία 10 χρόνια.
Ταυτόχρονα, αυξάνονται καθημερινά οι καταγγελίες του ιατρικού προσωπικού για τις ελλείψεις και τα οξυμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την αύξηση των κρουσμάτων, για τον απαραίτητο εξοπλισμό τόσο για την ατομική προστασία (μάσκες που μοιράζονται με δελτίο αναφοράς για να μην τελειώσουν, αντισηπτικά, γάντια, ποδιές) όσο και για την υποστήριξη των ασθενών (π.χ. αναπνευστήρες). Καθώς επίσης και για τις κλίνες ΜΕΘ που θα χρειαστούν στην έξαρση του ιού, για την αναβολή όλων των τακτικών χειρουργείων, για τις προσλήψεις προσωπικού -πιο συγκεκριμένα, τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχουν προσληφθεί 500 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, ενώ έχουν εγκριθεί 354 θέσεις επικουρικών ιατρών. Την ίδια ώρα, μάλιστα, που πολλοί υγειονομικοί μένουν εκτός εργασίας για 7 μέρες λόγω του κορονοϊού (αντιστοιχούν στο 11% των κρουσμάτων).
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση  παίρνουμε θέση!
Γνωρίζουμε, πως δεν αρκεί η ατομική ευθύνη για να κερδίσουμε τον πόλεμο ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας! Συμβάλλουμε όσο μπορούμε στην υπεράσπιση και προστασία της Υγείας του λαού!
Απεναντίας, κατανοούμε πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο με οργανωμένο τρόπο στη βάση της αλληλεγγύης για την οξυμένη κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία. Για αυτό, προτείναμε και ο δικός μας Φοιτητικός Σύλλογος, οι φοιτητές της Ιατρικής να μην μείνουν απλά θεατές των όσων διαδραματίζονται. Στεκόμαστε πλάι στο υγειονομικό προσωπικό και τα αιτήματα τους, απαιτώντας παράλληλα να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής ασφάλειας των φοιτητών που θα συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια.
Συνδυάζοντας έτσι την ανάγκη για προσφορά, με την αξία της συλλογικής πάλης για τα δικαιώματα του λαού και την νεολαίας για Υγεία, μακριά από την αποδοχή της κατάστασης και την προσπάθεια διαχείρισης της.
Βαλεντίνα Καραντάνα,
φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ,  εκλεγμένη στο ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αθηνών
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ

Πρωτοβουλία για εθελοντική συμβολή αποφοίτων και τελειόφοιτων φοιτητών της Ιατρικής και της Νοσηλευτικής στη μάχη κατά της πανδημίαςΠρωτοβουλία για εθελοντική συμβολή αποφοίτων και τελειόφοιτων φοιτητών της Ιατρικής και της Νοσηλευτικής στη μάχη κατά της πανδημίας, παίρνει η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας.
Σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ της αναφέρει:
«Η ΚΝΕ, μέσω των εκπροσώπων της στα διοικητικά συμβούλια των φοιτητικών συλλόγων Ιατρικής και Νοσηλευτικής όλης της χώρας, κατέθεσε πρόταση για εθελοντική συμβολή απόφοιτων και τελειόφοιτων φοιτητών στη μάχη κατά της πανδημίας στα νοσοκομεία της χώρας.
Οι αποφάσεις των συλλόγων που ήδη υπάρχουν, η θετική ανταπόκριση που συναντά καθημερινά αυτή η πρωτοβουλία από τους ίδιους τους φοιτητές επιβεβαιώνουν πως οι φοιτητές, οι νέοι επιστήμονες μπορούν και πρέπει να καταθέσουν τα εφόδια, τις γνώσεις, την επιστήμη τους στην υγεία και την πρόοδο του λαού μας.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί, παράλληλα, κραυγή διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, που παρά τα περιοριστικά μέτρα, δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, των νοσοκομείων, των υγειονομικών, που δίνουν καθημερινή μάχη στα νοσοκομεία, με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, μέτρα υγιεινής κ.λπ.
Οι δυνάμεις της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια, όπως και στους χώρους δουλειάς, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής, θα συνεχίσουν με κάθε τρόπο,  με το παράδειγμα, την αλληλεγγύη, τη διεκδίκηση να συμβάλουν στην οργάνωση των νέων υπερασπίζοντας τα δικαιώματά τους, ώστε περισσότεροι να πάρουν δύναμη, κουράγιο.  
Και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή... Μένουμε δυνατοί!»