Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

24 Ιουλίου, 2016

στην ΙΤΑΛΙΑ (που Δεν έχει μνημόνιο): Δεν θα «κουρευτούν» καταθέσεις «προς το παρόν»

Κ. Λαγκάρντ και Π. Κ. Παντοάν στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 (Πηγή: AP)Κ. Λαγκάρντ και Π. Κ. Παντοάν στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 (Πηγή: AP)
«Το σύστημα των ιταλικών τραπεζών είναι στέρεο, αν και φυσικά, εξέρχεται μιας μακράς ύφεσης η οποία κόστισε στην Ιταλία το 10% του ΑΕΠ της», σημείωσε ο Ιταλός υπουργός, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο 
«να καταστεί αναγκαία, στην φάση αυτή, προσφυγή σε κούρεμα καταθέσεων σε ό,τι αφορά τις ιταλικές τράπεζες».

Ακόμα, είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη με την Κομισιόν «εποικοδομητικός διάλογος», σε ό,τι αφορά την ευελιξία που σχετίζεται με τη νομοθεσία για τραπεζικούς οργανισμούς.

Υπενθυμίζεται, ότι αυτός ο «εποικοδομητικός διάλογος», διεξάγεται σε πεδίο έντονων αντιθέσεων, καθώς η μεν ιταλική κυβέρνηση από την πλευρά της δηλώνει ότι θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο (για να υπερασπιστούμε τις τράπεζες) και δεν αποκλείουμε τη μονομερή δράση, αν και κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ύστατη κίνηση...»
ωστόσο οι Βρυξέλλες και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, από την πλευρά τους
 επιμένουν στην αυστηρή τήρηση των ευρωενωσιακών κανονισμών που αφορούν και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Βέβαια, οι τρόποι στήριξης των προβληματικών τραπεζών εξελίσσονται και αυτοί σε πεδίο ευρύτερης ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης για τον τρόπο εφαρμογής συμφωνιών της ΕΕ, την όποια «χαλάρωση» ή «ευελιξία» κανονισμών της, ανάλογα και με τη θέση της κάθε δύναμης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ στις προβλέψεις του για την ιταλική οικονομία, σημείωσε ότι η οικονομία της δεν αναμένεται να επιστρέψει στα προ του 2008 επίπεδα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020. 

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του και για τα μη «κόκκινα δάνεια» των ιταλικών τραπεζών σημειώνοντας ότι μαζί με τις αργές δικαστικές διαδικασίες πιέζουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς. 

Οι χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις «είναι κρίσιμης σημασίας για την εμπέδωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τη στήριξη της ανάκαμψης», επισήμανε σχετικά.

πηγή 902.gr