Τετάρτη 12/10/2016 - 19:10
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κάλεσμα για μαθητικό ξεσηκωμό!





«Στις 7 Νοέμβρη καταλήψεις στα σχολεία και όλοι στους δρόμους»! 
Αυτό είναι το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αττικής, που δίνει αγωνιστικό ραντεβού για τη Δευτέρα 7 Νοέμβρη στις 12.00 το μεσημέρι στα Προπύλαια.
«Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από όσα μας αξίζουν και μας στερούν!», δηλώνουν οι μαθητές που κοροϊδεύουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί «κανονικότητας» στο άνοιγμα των σχολείων, λέγοντας ότι «έχουν κάνει το ψέμα επάγγελμα»!

Η Συντονιστική Επιτροπή της Αττικής σημειώνει:
«Έχουμε ήδη ξεκινήσει...! Πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται εδώ και βδομάδες σε κινητοποιήσεις γιατί αντιμετωπίζουμε παλιά και νέα προβλήματα... Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά»! 
Οι μαθητές βάζουν στο στόχαστρό τους το σημερινό σχολείο της παπαγαλίας, των σκόρπιων γνώσεων, των μεγάλων ελλείψεων, των φροντιστηρίων, αλλά και όσα ζουν στο σπίτι τους, με τους γονείς τους να κοιτάνε κάθε μέρα τι θα κόψουν για να τα βγάλουμε πέρα. 
Βάζουν όμως στο στόχαστρό τους και τα κυβερνητικά σχέδια που έχουν φανεί για ένα σχολείο ακόμα χειρότερο όπου δεν θα έχουν όλοι οι μαθητές το δικαίωμα να πάνε στο Λύκειο, όπου θα διαχωρίζει τους μαθητές από πολύ νωρίτερα και μέχρι το τέλος.
 «Με λίγα λόγια ετοιμάζουν ένα σχολείο που θα μας κοιτά ακόμα περισσότερο στην τσέπη, με πιο πολλά εμπόδια από πολύ νωρίτερα, ένα σχολείο ακόμα πιο σκληρό εξεταστικό κέντρο!», σχολιάζει η Συντονιστική Επιτροπή και καλεί στις κινητοποιήσεις στις 7 Νοέμβρη, 
διεκδικώντας:
«Το υπουργείο και η κυβέρνηση να εξασφαλίσουν ΤΩΡΑ χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία μας. Να αντιμετωπιστούν τα κενά, οι ελλείψεις σε καθηγητές, να δοθούν λεφτά για αναλώσιμα, υποδομές και ό,τι άλλο χρειάζεται για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας.
Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη μόρφωσή μας.
Να γίνει τώρα η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και η Ενισχυτική Διδασκαλία σε όλα τα σχολεία.
Να μη μας στοιβάζουν στις τάξεις. 20 μαθητές ανά τμήμα για να μπορεί να γίνεται μάθημα.
Δωρεάν - ασφαλής μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της μέρας. Ενα γεύμα για όλους τους μαθητές.
Να μπορούμε να δίνουμε εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές θέλουμε, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούμε και οι εξετάσεις να γίνονται μετά το τέλος του Λυκείου.
Να μείνει στα χαρτιά το σχολείο - έκτρωμα που ετοιμάζουν. Πάρτε το πίσω!
Με ευθύνη του κράτους να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων τόσο στους χώρους φιλοξενίας όσο και στα σχολεία κατά βάση τις απογευματινές ώρες.
Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους».
Κλιμακούμενη δράση για τους μαθητές των ΕΠΑΛ

Στο ίδιο αγωνιστικό ραντεβού καλεί τους μαθητές να συντονίσουν τα βήματά τους και η Συντονιστική Επιτροπή των ΕΠΑΛ Αθήνας, η οποία συνεδρίασε την περασμένη Κυριακή και βάζει επίσης κάποιους ενδιάμεσους αγωνιστικούς σταθμούς στη δράση για τα ιδιαίτερα προβλήματα των ΕΠΑΛ. 
Έτσι, η Επιτροπή καλεί τους μαθητές των ΕΠΑΛ σε τοπικές κινητοποιήσεις αύριο και μεθαύριο και κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 21 Οκτώβρη στις 12.30 το μεσημέρι, μαζί με άλλα σχολεία της Δυτικής Αθήνας που έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις.

Επίκεντρο της συζήτησης και των αιτημάτων στα ΕΠΑΛ είναι η κατάργηση ειδικοτήτων και τομέων στη Β' και Γ' Λυκείου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η έλλειψη βιβλίων στις ειδικότητες, οι λειψές υλικοτεχνικές υποδομές. 
Την ίδια στιγμή, προχωρά ο συντονισμός των ΕΠΑΛ της Αθήνας και με το 4ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας που κλείνει 2 βδομάδες κινητοποιήσεων.

«Μπήκαμε στα ΕΠΑΛ για να μάθουμε μια ειδικότητα, μια τέχνη για να μπορέσουμε να βρούμε αύριο μια δουλειά πάνω σε αυτό που μας αρέσει, να ακολουθήσουμε τα όνειρά μας. Την ίδια στιγμή τραβάμε ένα σωρό ζόρια, γιατί ταυτόχρονα δουλεύουμε, προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα εμείς και οι οικογένειές μας. (...) Φέτος, η κυβέρνηση καταργεί και συγχωνεύει τομείς και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ. Δηλαδή, ενώ έχουμε ήδη ξεκινήσει μια ειδικότητα στο σχολείο που πηγαίνουμε, αυτή φέτος δεν υπάρχει, δεν μπορούμε να την ολοκληρώσουμε», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα ΕΠΑΛ σε ξεσηκωμό, προκειμένου:
Να μην κλείσει κανένα τμήμα στα ΕΠΑΛ. Κάθε μαθητής να έχει πρόσβαση στην ειδικότητα που επιλέγει και να την ολοκληρώνει χωρίς εμπόδια.
Να δοθούν τώρα όλα τα βιβλία ειδικοτήτων.
Το υπουργείο και η κυβέρνηση να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν κανονικά τα ΕΠΑΛ.
Σύγχρονα εργαστήρια, για να μπορούν οι μαθητές να παρακολουθούν σωστά την ειδικότητά τους.
Μείωση των μαθητών ανά τάξη και εργαστήριο (2 εκπαιδευτικοί ανά 10 μαθητές).
Πτυχίο στα 3 χρόνια και να είναι η μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος.
Η πρακτική άσκηση στα ΕΠΑΛ να είναι ενταγμένη στη μάθηση. Ασφάλιση και πληρωμή με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη.
Δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της μέρας.
Ένα γεύμα για κάθε μαθητή.
Δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους.