Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

05 Δεκεμβρίου, 2018

ΣΤΕΡΕΨΑΝ ΚΙ ΑΠΟ ΙΔΕΕΣ ΟΙ ..."ΘΑΛΑΣΣΟΜΕΤΩΠΟΙ" ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ;;!!

Τώρα που έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για το θαλάσσιο μέτωπο, αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις του καθένα ξεχωριστά.
Μετά από τόσα χρόνια διεκδικήσεων, πιέσεων, κινητοποιήσεων, ήρθε η στιγμή να καταλήξει η πόλη στην αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης και πως ο καθένας εννοούσε αυτή ώστε να δικαιολογήσει και τη στάση του καθώς όλοι – άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο – συμμετείχαν ή πρωτοστατούσαν για την οριστική παραχώρηση στο δήμο Πατρέων.
Η πολυπόθητη παραχώρηση έγινε από την κυβέρνηση και όλοι δήλωσαν ικανοποιημένοι. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι η αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου με έργα κοινόχρηστου χαρακτήρα. Προς τούτο, όμως, δε φαίνεται να υπάρχει ομοθυμία παρότι όλοι έδειχναν να κόπτονται για το καλό της πόλης, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι, ταυτόχρονα , οι ίδιοι έκλειναν και το μάτι στα συμφέροντα.
Οι εξελίξεις, όπως αυτές καταγράφηκαν μετά την οριστική παραχώρηση, εκθέτουν όσους έπαιζαν για πολλά χρόνια διπλό παιχνίδι στις πλάτες των πατρινών.
Η δημοτική Αρχή , αμέσως μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας κυβέρνησης – δήμου, κινήθηκε για την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί και όλοι συμφωνούσαν σε αυτό.
Μάλιστα κατέθεσε συγκροτημένη πρόταση για το πως θα επιθυμούσε η ίδια να αξιοποιηθεί το θαλάσσιο μέτωπο. Με την πρότασή της έθετε ως ζητούμενο τη ριζική αναδιοργάνωση του παραλιακού περιβάλλοντος, με γενική βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών και προσθήκη νέων. Τόνιζε δε πως οι προτεινόμενοι χώροι θα πρέπει να έχουν κοινόχρηστο χαρακτήρα και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει πρόταση πολεοδομικού σχεδίου.
Αυτή την πρόταση (σ.σ. πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε και όλοι γνωρίζουν τι έργα περιλαμβάνει) κοινοποίησε σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις και φορείς. Παράλληλα, ζήτησε εντός προθεσμίας δύο μηνών να καταθέσουν και οι άλλοι τις προτάσεις τους ώστε σε μια ανοικτή διαβούλευση που θα ακολουθήσει εντός των ημερών και θα προσκληθούν άπαντες σε αυτή, να υπάρξει συγκερασμός απόψεων και ιδεών και να δοθεί έτσι κατεύθυνση στον μελετητή που θα προκύψει από τον διαγωνισμό.
Οι δύο μήνες της προθεσμίας παρήλθαν, αλλά στη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου του δήμου, δεν έφθασε ούτε μία πρόταση !
Η Αντιπολίτευση και οι βασικοί φορείς περιφρόνησαν αυτή τη δημοκρατική διαδικασία . Γιατί άραγε ;
Μπορεί κανείς να πιστέψει πως οι λεγόμενες μεγάλες παρατάξεις, που κατέρχονται στις εκλογές να διεκδικήσουν τη Δημαρχία, δεν έχουν άποψη για τη διαμόρφωση της παραλιακής ζώνης ; Μπορεί κανείς να πιστέψει πως κοτζάμ παρατάξεις δεν έχουν στις τάξεις τους έναν αρχιτέκτονα να ρίξει στο τραπέζι μία ιδέα και να τη βάλουν ως πρόταση στη διαβούλευση ;
Αυτοί που συχνά μιλάνε για ανάπτυξη και αρέσκονται σε θεωρίες περί ανάκαμψης της τοπικής οικονομίας, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της απογείωσης της πόλης στο μέλλον, πως γίνεται για το θαλάσσιο μέτωπο να κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους ;
Μήπως επιδίωξή τους είναι να βάλουν στο παιχνίδι ιδιώτες επενδυτές και ντρέπονται να το πουν ευθέως ; Και αν έχουν – που έχουν – κατά νου μια σύμπραξη δήμου – ιδιωτών γιατί δεν το καταθέτουν επισήμως ;
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει σαφές ότι το κρυφτούλι δεν θα μπορέσουν να το παίζουν για πολύ ακόμα. Οι εκλογές πλησιάζουν…
Τότε θα γίνει η πιο αντιπροσωπευτική διαβούλευση και για το θαλάσσιο μέτωπο.