Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

28 Ιουλίου, 2020

Συνεκπαιδεύσεις με Ελλάδα και Τουρκία από το Αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ..


Αποκαλυπτικά για τη στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή και την ελληνική εμπλοκή είναι τα όσα συμβαίνουν με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», το οποίο επιστρέφοντας από την ανάπτυξή του στη Μέση Ανατολή (συνοδεύεται από το καταδρομικό «USS San Jacinto» και το αντιτορπιλικό «USS Truxtun»), πέρασε το Σουέζ και πραγματοποίησε συνεκπαιδεύσεις τόσο με το ελληνικό ΠΝ όσο και με την ελληνική ΠΑ.
Κατά πηγές, οι συνεκπαιδεύσεις με την ΠΑ (αερομαχίες σε ρόλο τόσο επιτιθέμενου όσο και αμυνόμενου) έγιναν τα μεσημέρια Σαββάτου και Κυριακής, με τετράδες ελληνικών «F-16» από τη Σούδα να ανοίγονται στην Ανατολική Μεσόγειο και αμερικανικά «F-18» να έρχονται μέχρι τα Κύθηρα, πραγματοποιώντας βολές στο Πεδίο Βολής «Καράβια» στο Μυρτώο, όσο και δυτικά της Κρήτης. Σε ό,τι αφορά το ΠΝ, στη συνεκπαίδευση διατέθηκαν η φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ» και υποβρύχιο, τα οποία ενσωματώθηκαν από την Παρασκευή μέχρι και χτες το βράδυ στη Δύναμη Κρούσης («Strike Group») του αεροπλανοφόρου. Η φρεγάτα παρείχε, μεταξύ άλλων, αντιαεροπορική κάλυψη στο αεροπλανοφόρο. Ολα «με σκοπό την προαγωγή του επιπέδου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ», όπως αναφέρεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι Αμερικανοί ετοιμάζουν, στην πορεία τους προς τα δυτικά και το Γιβραλτάρ, συνεκπαίδευση και με τους Τούρκους. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», η συνεκπαίδευση θα γίνει με μονάδες του τουρκικού ΠΝ στο πλαίσιο της ναυτικής επιχείρησης των Τούρκων «Μεσογειακή Ασπίδα» («Akdeniz Kalkani»). Ηδη αρμόδιες πηγές προεξοφλούν ότι η συνεκπαίδευση θα γίνει με τις τουρκικές φρεγάτες που επιχειρούν στα ανοικτά της Λιβύης.
Αλλωστε, η τουρκική επιχείρηση κουμπώνει ακριβώς πάνω στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή. Σύμφωνα με ενημέρωση του τουρκικού ΠΝ: «Η επιχείρηση "Akdeniz Kalkani" που ξεκίνησε από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο το 2006 εκτελείται» μεταξύ άλλων για «παροχή ασφάλειας μεταφοράς πετρελαίου στο Τσεϊχάν, τερματική περιοχή πετρελαίου, και ως εκ τούτου συμβάλλει στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια» (στο Τσεϊχάν, στα Αδανα της ΝΑ Τουρκίας καταλήγει ο αγωγός πετρελαίου Μπακού - Τσεϊχάν, που φέρνει και διοχετεύει στις δυτικές αγορές αζέρικο καύσιμο, ανταγωνιστικό προς το ρωσικό). Η επιχείρηση υλοποιείται επίσης για «υποστήριξη πρωτοβουλιών του ΝΑΤΟ για τη θαλάσσια ασφάλεια στην περιοχή». Οι Τούρκοι ενημερώνουν, άλλωστε, πως «οι πληροφορίες που συλλέγονται στο πλαίσιο της επιχείρησης αποστέλλονται στις αρχές του ΝΑΤΟ».
Εξάλλου, ακριβώς σε τέτοια ευρωατλαντική βάση, το τουρκικό ΠΝ κάνει συχνά συνεκπαιδεύσεις με μονάδες από άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Π.χ. στις 28/6 η τουρκική φρεγάτα «TCG ORUC REIS» είχε στο πλαίσιο της «Akdeniz Kalkani» συνεκπαίδευση με την ιταλική φρεγάτα «ITS ALPINO» στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΗΠΑ - ΕΕ στρώνουν το έδαφος για διευθετήσεις σε βάρος των λαών
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρει:
«Η εμπλοκή του ξένου παράγοντα - των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ - για τη λεγόμενη "αποκλιμάκωση της έντασης" στα Ελληνοτουρκικά, ουσιαστικά στρώνει το έδαφος για διευθετήσεις υπέρ των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, σε βάρος των λαών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Κατά συνέπεια ο λαός δεν μπορεί να περιμένει τίποτα θετικό από τις πρωτοβουλίες εκείνων των δυνάμεων που ευθύνονται για τους πολέμους, τις αλλαγές συνόρων και τη γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή, μέρος των οποίων είναι και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας - Τουρκίας».