Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

02 Ιουλίου, 2016

δεν υφίσταται ο λόγος για την καταβολή του ΕΚΑΣ καθώς οι συντάξεις έχουν αυξηθεί απ' το 1996 κατά 13 ευρώ !!



,,Αναστάσιος Πετρόπουλος υφυπουργός Εργασίας:δεν υφίσταται ο λόγος για την καταβολή του ΕΚΑΣ καθώς οι συντάξεις έχουν αυξηθεί απ' το 1996 κατά 13 ευρώ !!,,

Πέμπτη 30/06/2016 
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑΣ



Την τραγική κατάσταση και το σοκ που βίωσαν οι χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι με την έλλειψη της επικουρικής σύνταξης αυτόν το μήνα, την κατάργηση του ΕΚΑΣ από την 1 Γενάρη 2017, αλλά και τα ψέματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που ισχυρίζεται ότι θα καλύψει τις απώλειες, έφερε στη Βουλή ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, με την Επίκαιρη Ερώτησή του για το ΕΚΑΣ στη Βουλή.
Ο κομμουνιστής βουλευτής στηλίτευσε την απόφαση της κυβέρνησης να διαχωρίσει την καταβολή της κύριας και της επικουρικής σύνταξης (τη δεύτερη μέρα κάθε μήνα), αναρωτώμενος για τη σκοπιμότητα αυτής της κίνησης. 

Επικαλέστηκε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η αλλαγή της ημερομηνίας θα οδηγήσει στην καταβολή 11 και όχι 12 συντάξεων σε ετήσια βάση, ενώ έθεσε και το ερώτημα «μήπως σκοπός είναι να συνηθίσουν οι συνταξιούχοι ότι οι επικουρικές δεν αποτελούν ενιαίο μέρος της σύνταξης, μιας και την εγγύηση του κράτους έχει μόνο η κύρια σύνταξη και είναι κάτι που ίσως αύριο να μην υπάρχει». 
Όσον αφορά την κατάργηση του ΕΚΑΣ, ο Χρ. Κατσώτης υπογράμμισε ότι οι απώλειες στην τριετία 2016-2019 φτάνουν τα 2,4 δισ. ευρώ. 
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έθεσε ως νέο όριο οικογενειακού εισοδήματος τα 11.000 ευρώ όταν το 2015 το όριο έφτανε στα 15.380 ευρώ. 
Έτσι όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα πάνω από 11.000 ετησίως ή 916,68 ευρώ μηνιαίως χάνουν το ΕΚΑΣ, 
ενώ τραγικές είναι οι επιπτώσεις για τα ζευγάρια δικαιούχων καθώς και οι δύο μαζί χάνουν το ΕΚΑΣ που έπαιρναν, ύψους 5.520 ευρώ σε ετήσια βάση.
Ο κομμουνιστής βουλευτής ζήτησε την ακύρωση αυτών των οδυνηρών συνεπειών και των δυσαναπλήρωτων απωλειών στο εισόδημα χιλιάδων συνταξιούχων και κυρίως ζευγαριών που τσακίζονται με τις συγκεκριμένες διατάξεις.

Α. Πετρόπουλος: Δεν υφίσταται ο λόγος καταβολής του ΕΚΑΣ

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Αναστάσιος Πετρόπουλος, υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όσον αφορά την κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Κυνικά δήλωσε πως η καταβολή του, που αποφασίστηκε το 1996, εξυπηρετούσε πελατειακούς λόγους ενόψει των εκλογών που θα γίνονταν εκείνη την εποχή. 
Ισχυρίστηκε επίσης ότι σήμερα πλέον δεν υφίσταται ο λόγος για την καταβολή του καθώς οι συντάξεις έχουν αυξηθεί κατά 13 ευρώ από τότε (!), ενώ ανέφερε ότι από το Γενάρη του 2019 θα γίνει αναπλήρωση των συντάξεων, μέσα από την ανάπτυξη που -η κυβέρνηση πιστεύει- θα έρθει...
Όσον αφορά το σενάριο που αναφέρει ότι λόγω αλλαγής της ημερομηνίας καταβολής των επικουρικών συντάξεων, θα καταβληθούν 11 και όχι 12 φορές μέσα στο χρόνο, επικαλέστηκε το τραπεζικό σύστημα που δεν μπορούσε να καταβάλλει και τις δύο συντάξεις μέσα σε μία μέρα, λόγω τεχνικών προβλημάτων, ενώ κατέφυγε στις γνωστές συκοφαντίες σε βάρος του ΚΚΕ για σύμπραξη με τη ΝΔ για να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Χρ. Κατσώτης: Η κυβέρνηση λέει ψέματα

Η απόφαση για την αλλαγή ημερομηνίας ήταν της κυβέρνησης και όχι των τραπεζών, σχολίασε ο Χρ. Κατσώτης, απαντώντας στον υφυπουργό Εργασίας, στη δευτερολογία του.  
Κατήγγειλε την κυβέρνηση που συνεχώς ψεύδεται και υπόσχεται πράγματα που δεν κάνει, 
καθώς η αναπλήρωση, που ανέφερε ο υφυπουργός, δεν διευκρινίζεται πότε και πώς θα γίνει. 
Μάλιστα, επισήμανε ότι οι συντάξεις θα μειωθούν και άλλο από 15-30% μέσα από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους που πρόσφατα ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τον αντιασφαλιστικό νόμο.