Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

του Γ. Βεντούρα: Μπαμπά Γιατί; (οι κομμουνιστές δεν συμμετέχουν στις αστικές κυβερνήσεις)

Μπαμπά γιατί;

(οι κομμουνιστές δεν συμμετέχουν στις αστικές κυβερνήσεις)


Οι περισσότεροι από εμάς σε κάποια στιγμή της ζωής μας αναφωνήσαμε:
«Βρε, δε με κάνεις εμένα πρωθυπουργό για ένα μήνα να δεις πως θα τα φτιάξω όλα!»

Είναι όμως τόσο εύκολο σε κάποιον να τα αλλάξει όλα;
Έχουν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός τη δύναμη και την εξουσία να κάνουν ότι θέλουν;
Πού αρχίζει και πού τελειώνει η εξουσία τους αυτή;

Γιατί οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να κάνουν πράγματα που να είναι αρεστά στον λαό;
Γιατί οι κομμουνιστές της Ελλάδας αρνήθηκαν το 2012 την προοπτική να συμμετέχουν σε μια αστική κυβέρνηση και στη συνέχεια το 2015, ούτε καν συζήτησαν τη συμμετοχή τους σε μια αριστερή κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ;


Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό ο αναγνώστης βρίσκει απαντήσεις όχι μόνο στα ερωτήματα αυτά, αλλά και σε ένα σωρό άλλα, όπως:
 Γιατί υπάρχουν πολλά κόμματα και δεν είμαστε όλοι μαζί; 
Τι είναι κέρδος, υπεραξία, ανάπτυξη; 
Τι είναι κράτος
 και κυβέρνηση;

Με έναν ιδιαίτερο, πρωτότυπο και ξεχωριστό τρόπο ο συγγραφέας, χρησιμοποιώντας την κοινή λογική, με λόγια απλά και παραδείγματα κατανοητά, ανοίγει έναν διάλογο με αυτόν που διαβάζει το βιβλίο, που σπάνια τον συναντάμε σε τέτοιου περιεχομένου κείμενα.

Με έναν λόγο δομημένο, στοιχειοθετημένο, και με καλή χρήση της Ελληνικής γλώσσας, ο αναγνώστης ρουφάει στην κυριολεξία τα λόγια του συγγραφέα και οδηγείται βήμα-βήμα στα συμπεράσματα με τα οποία καταλήγει στο τέλος του βιβλίου.

Όμως, με μοναδικό τρόπο ο συγγραφέας, δεν δεσμεύει τον αναγνώστη με τα συμπεράσματα αυτά, αλλά του δίνει ταυτόχρονα το δικαίωμα επιλογής του τρόπου με τον οποίο αυτός θα τα χρησιμοποιήσει!

Με λίγα λόγια, είναι ένα κοινωνικό-πολιτικό βιβλίο, γραμμένο για όλους μας, ανεξαρτήτως γνώσεων, ηλικίας, οικονομικής κατάστασης και πολιτικής τοποθέτησης!

Και το βιβλίο τελειώνει ώς εξής:
Αν θέλεις πραγματικά να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα σου, δεν αρκεί να αλλάξεις την κυβέρνησή σου. Επιβάλλεται να αλλάξεις τον ιδιοκτήτη των μέσων παραγωγής. Η Εργατική Τάξη και τα λαϊκά στρώματα οφείλουν να πάρουν στα χέρια τους την κατοχή των μέσων παραγωγής και, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, να τα λειτουργήσουν για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Το πεπρωμένο μας, το φτιάχνουμε με τα ίδια μας τα χέρια. Για τις δυσκολίες και τα βάσανα που περνάμε, δεν φταίει «η κακιά μας η μοίρα». 
Η αναμονή κάθε τέσσερα χρόνια των εκλογών για να ρίξεις μία ψήφο, το κλείσιμο στον εαυτό σου και η ανεύρεση μιας λύσης ατομικής, είναι αδιέξοδη τακτική.
 Ο μόνος άνθρωπος γίνεται εύκολη λεία για τα αρπαχτικά της εκμεταλλευτικής μας κοινωνίας.


Μην περιορίζεσαι στο ν’ αναρωτιέσαι: «μα δεν υπάρχει κάποιος να κάνει κάτι»; 
Φίλε μου, μην περιμένεις οι άλλοι να σου λύσουν τα προβλήματα, αυτά δεν λύνονται από κάποιους «αντιπροσώπους», από κάποιους ικανούς βουλευτές, από κάποιους καλούς δημάρχους, από κάποιους «καταφερτζήδες» συνδικαλιστές.

ΕΣΥ είσαι αυτός που αναλαμβάνει το καθήκον να δράσει, να κινητοποιηθεί, να μπει μπροστά, να ξεσηκώσει τους άλλους!
Η προοπτική για τα λαϊκά στρώματα βρίσκεται στην Οργάνωση, στην Ταξική Αλληλεγγύη, τη Λαϊκή Συμμαχία και το Συλλογικό Αγώνα μέσα από σωματεία, συνδικάτα, λαϊκές επιτροπές, δίπλα και μαζί με το κόμμα της Εργατικής Τάξης.

Αλλιώς, φίλε μου, κάτσε στα αυγά σου, παρέα με τις αλυσίδες σου και μην διαμαρτύρεσαι.


  • Το βιβλίο θα υπάρχει στην Σ.Ε. και σύντομα και στα PUBLIC
  • Ας Σπεύσουμε