Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

10 Οκτωβρίου, 2016

43 Φωτογραφίες-Ντοκουμέντα απ' την Αντίσταση της Αθήνας το '44 !!

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ

Φωτογραφίζοντας το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας 
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΑΘΗΝΑ 2016 

Εισαγωγικό σημείωμα

Την άνοιξη του 2014 η Τάνια Μουσούρη και ο Αλέξης Χατζής δώρισαν στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ έναν ανεκτίμητης αξίας φωτογραφικό θησαυρό. Πρόκειται για το αρχείο (σε πρωτότυπα φωτογραφικά φιλμ) του Απόστολου Μουσούρη, οπερατέρ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

Ο Απόστολος Μουσούρης, έχοντας πάρει μέρος ως κινηματογραφιστής στις μάχες του Γράμμου
(1948, 1949) και Βίτσι (1949), αποτύπωσε εικόνες ανεκτίμητης αξίας. Εικόνες που αποτελούν ντοκουμέντα ιστορικά, αδιαμφισβήτητα και αδιάβλητα.
Το σύνολό του φωτογραφικού αρχείου του Μουσούρη εκπλήσσει για τον πλούτο που περιέχει.
Ο Απόστολος Μουσούρης μάς παραδίδει εικόνες από την καθημερινότητα των ανθρώπων στις περιοχές της «Ελεύθερης Ελλάδας», λεπτομέρειες από τη ζωή των μαχητών του ΔΣΕ, καταγραφές μαχών, στιγμιότυπα από την εκπαίδευση καθώς και τοπία.
Το πλούσιο αυτό φωτογραφικό αρχείο δίνει τη δυνατότητα μιας όσο το δυνατό ρεαλιστικότερης
γνωριμίας με την ιστορία της ένοπλης εκείνης ταξικής σύγκρουσης της περιόδου 1946-49, καθώς και να γνωρίσουμε την καθημερινότητα της ζωής και της δράσης των μαχητών και μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Ταυτόχρονα, οι εναπομείναντες μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ θα μπορέσουν να αντικρίσουν ξανά τα μέρη στα οποία βάδισαν και πολέμησαν.

Αναπόσπαστο μέρος της δράσης του ΔΣΕ υπήρξε η οργανωμένη υποχώρηση του ΔΣΕ στο έδαφος της Αλβανίας στο τέλος Αυγούστου του 1949 και η πολιτική προσφυγιά που ακολούθησε με την εγκατάσταση χιλιάδων ως πολιτικών προσφύγων πλέον στις Λαϊκές Δημοκρατίες και την ΕΣΣΔ, όπου εγκαταστάθηκε και το μεγαλύτερο μέρος τους στην περιοχή της Τασκένδης. Εκεί έζησε και ο ίδιος ο Απόστολος Μουσούρης, ο οποίος παραδίδει στην ιστορική γνώση και έρευνα μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα της πρώτης περιόδου εγκατάστασης των πολιτικών προσφύγων.


Η μάχη της Αθήνας