Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

08 Ιανουαρίου, 2018

Για Τους ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ: Ανταπόκριση απ' τα Στρατόπεδα,του Ρ'



Οι φαντάροι δεν έχουν καμιά δουλειά στις πολεμικές επιδρομές του ΝΑΤΟ


Ο «Ριζοσπάστης» μιλά με έναν από τους φαντάρους που αρνήθηκαν να συμμετέχουν στη φύλαξη της ΝΑΤΟικής βάσης ελικοπτέρων που έχει στήσει η κυβέρνηση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τον Αλέκο Εμμανουήλ.

-- Ποια είναι τα προβλήματα του φαντάρου σήμερα;


-- Γενικό πρόβλημα αποτελεί η επιδίωξη να γίνουν οι φαντάροι πειθήνια όργανα του συστήματος που υπηρετεί τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Γι' αυτό ο φαντάρος, από τη στιγμή που για πρώτη φορά περνάει την πύλη του στρατοπέδου, πρέπει να γνωρίζει ότι στη στρατιωτική του θητεία συνεχίζει να έχει όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που είχε ως πολίτης. Αυτά τα δικαιώματα και οι ελευθερίες δεν σταματούν στην πύλη του στρατοπέδου. Οπου γίνεται προσπάθεια περιορισμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μέσα στα στρατόπεδα, ο φαντάρος έχει δικαίωμα να διεκδικήσει με αναφορές και διαμαρτυρίες την κατοχύρωση και την εφαρμογή τους.

Ενα άλλο οξυμένο πρόβλημα είναι το οικονομικό. Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δίνει στους φαντάρους 8,62 ευρώ το μήνα. Περιττό να αναφερθεί πως το ποσό αυτό δεν φτάνει ούτε για τα αναγκαία. 
Την ίδια στιγμή που ξοδεύονται εκατομμύρια σε ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, στις τουαλέτες υπάρχουν ποντίκια. Ενώ ο λαός δεινοπαθεί, η κυβέρνηση δίνει χρήματα για νέες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και το συσσίτιο περιλαμβάνει μισή μερίδα φαγητό και ενίοτε σκουλήκια όπως στο Μεσολόγγι. Εδώ δεν υπάρχουν χρήματα για καθαριστικά είδη και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δίνει δισεκατομμύρια για τα «F-16».

-- Γιατί αντιδράσατε στην ανάληψη υποστηρικτικών καθηκόντων στη ΝΑΤΟική βάση ελικοπτέρων από τη μονάδα σας στην Αλεξανδρούπολη;

-- Δεν πρόκειται ποτέ να φυλάξουμε, ούτε να εκτελέσουμε καμιά άλλη υπηρεσία που υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς φονιάδες των λαών. 
Προσωπικά αυτό υποστήριξα στην αναφορά μου προς τη διοίκηση. Το ίδιο έπραξαν κι άλλοι συνάδελφοί μου. 
Είναι προκλητικό και απαράδεκτο να φέρνουν μέσα στην πατρίδα μας, στο ίδιο το σπίτι μας, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ που σχεδιάζουν και εξαπολύουν πολέμους ενάντια στους λαούς. Να φυλάμε και να γινόμαστε έτσι συνένοχοι στα εγκλήματά τους, που ξέρει όλος ο κόσμος. 
Τα εγκλήματα σε βάρος των λαών της Γιουγκοσλαβίας, της Συρίας και άλλων. Δεν ξεχνάμε την επέμβαση των Αγγλοαμερικανών στη χώρα μας σε βάρος του ελληνικού λαού το 1946 - 1949, ενάντια στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Τελικά προσβάλλει και ντροπιάζει τον φαντάρο να του δίνονται εντολές για να υπηρετεί τα συμφέροντα των φονιάδων των λαών, που είναι ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της νεολαίας.

-- Από τα πρώτα πράγματα που επιδιώκεται να αποδεχτούν οι φαντάροι, είναι ότι στο στρατό δεν έχουν δικαιώματα. Πώς κατοχυρώνουν σήμερα οι φαντάροι τα δικαιώματά τους;

-- Ο φαντάρος από την πρώτη μέρα παρουσίας στη μονάδα βομβαρδίζεται από μια σειρά ιδεολογήματα, όπου λένε ότι «εκεί που σταματάει η λογική αρχίζει ο στρατός». 
Το κράτος, όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθούν να περάσουν στη συνείδηση του φαντάρου ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα και ελευθερίες. Οτι δεν υπάρχουν τρόποι διεκδίκησης και διαμαρτυρίας. 
Ο φαντάρος όμως έχει κάθε δικαίωμα, θαρρετά, αγωνιστικά, να παλέψει για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, για δικαιώματα και ελευθερίες.

Προσπαθούν με τη φοβία να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια διεκδίκησης.

Η άρνηση φύλαξης ΝΑΤΟικών βάσεων από Ελληνες φαντάρους αποτελεί και παράδειγμα για τον τρόπο που ο φαντάρος μπορεί να διεκδικεί και να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του μέσα στο στρατό. Η επιλογή της αναφοράς και της διαμαρτυρίας, απέναντι σε κάθε προσπάθεια περιορισμού και εκφοβισμού, αποτελεί τρόπο διεκδίκησης. Τα δικαιώματά μας και οι ελευθερίες δεν μας χαρίζονται από κανέναν. 
Αντίθετα, με περήφανη και αγωνιστική στάση κατακτιούνται στην πράξη. Αυτή η στάση είναι η μοναδική που μπορεί να αποτελέσει οδηγό για διεύρυνση των δικαιωμάτων, των ελευθεριών, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στα στρατόπεδα.


Αποστολές εκτός συνόρων

Απ' τη στήλη μας στο παρελθόν, με αφορμή έγγραφες διαμαρτυρίες στρατιωτών, αλλά και από προφορικές αναφορές τους σε μονάδες, έχει στηλιτευτεί κατ' επανάληψη η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές εκτός συνόρων.

Οι αποστολές αυτές, ακόμη και αν βαφτίζονται «ειρηνευτικές», «ανθρωπιστικές», «αντι-πειρατικές», το πραγματικό τους επιχειρησιακό υπόβαθρο είναι βίαια επεμβατικό, ενταγμένο στο πλαίσιο στήριξης και εξυπηρέτησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, ενάντια σε λαούς, σε περιοχές - στόχους.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν πολλούς λόγους να στηρίζουν τέτοιου είδους δεσμεύσεις και συμμετοχές. Ο ελληνικός λαός, όμως, τα στελέχη και οι στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων απολύτως κανέναν.

Κανένα λόγο δεν έχουν να στηρίζουν και πολύ περισσότερο να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις σαν τη ΝΑΤΟική θηριωδία στη Γιουγκοσλαβία, 
που άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς, «παράπλευρες απώλειες», εκτελεσμένους άμαχους, βομβαρδισμένα νοσοκομεία, σχολεία, ακόμη και νεκροταφεία. `Η σε επιχειρήσεις σαν αυτές των Αμερικανών, Γάλλων, Ρώσων και ΝΑΤΟικών για την αποκατάσταση της ...δημοκρατίας στη Συρία, που είναι η αιτία 12 εκατομμύρια παιδιά να ζουν σε απελπιστική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας ή να έχουν διασκορπιστεί ως προσφυγόπουλα στις γύρω χώρες.
Τα 1,3 εκατομμύρια νεκροί που το ΝΑΤΟ άφησε πίσω του στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, είναι απ' τους πολέμους των συμμάχων της Ελλάδας κατά της ...τρομοκρατίας. Είναι απ' τους πολέμους που οι ελληνικές κυβερνήσεις στήριξαν όχι μόνο πολιτικά αλλά και στρατιωτικά μέσω των βάσεων και των άλλων παραχωρημένων υποδομών.

Είναι πλέον ώρα να γίνει συνείδηση σε κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, σε κάθε στρατευμένο. Κανένας να μη γίνει υπηρέτης των εγκληματικών σχεδίων των ιμπεριαλιστών. Καμιά συμμετοχή σε ΝΑΤΟική ή ευρωενωσιακή αποστολή ή άσκηση. Αρνηση στην αποδοχή μετατροπής των στρατιωτών μας σε υπηρετικό προσωπικό σε υπάρχουσες και εκκολαπτόμενες ξένες στρατιωτικές βάσεις.

Καψόνι στο στρατό

Στη στήλη έχουν φθάσει πολλές καταγγελίες σχετικά με τα καψόνια στο στρατό.
Είναι γνωστό ότι το καψόνι εμπεριέχει εξαναγκασμό, δηλαδή βία. Η βία αυτή μπορεί να είναι ψυχική αλλά και σωματική. 
Η άσκησή της δεν έχει καμία εύλογη αιτία και δεν προβλέπεται πουθενά, ακόμα και στα εγκεκριμένα προγράμματα ή διαταγές εκπαίδευσης της στρατιωτικής υπηρεσίας.

Ομως, ως πρακτική υπάρχει. 
Υπάρχει και καταδυναστεύει εκατοντάδες στρατευμένους νέους, μετατρέποντας την ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά τους σε κόλαση. Το καψόνι γίνεται για τον εξαναγκασμό αυτού που το υφίσταται, πολλές φορές με την ανοχή και τη συγκαλυμμένη διατήρηση αυτής της βάναυσης πρακτικής απ' τις στρατιωτικές διοικήσεις.

Η ψευδεπίγραφη «επένδυση» της βίας του καψονιού με εκπαιδευτικά στοιχεία, όπως η ενδυνάμωση του χαρακτήρα, η αύξηση της ψυχικής και σωματικής αντοχής αλλά και η εκπαίδευση στην εκτέλεση των διαταγών δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Είναι επίσης γνωστό ότι σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η «εθιμική» βία ευθύνεται για τραγικά συμβάντα σε στρατευμένους, ακόμη και για αυτοκτονίες.

Ο κάθε στρατιώτης, ανεξαρτήτως του βαθμού που φέρει αυτός που τον διατάσσει να εκτελέσει το καψόνι με οποιονδήποτε τρόπο, όχι μόνο πρέπει να αρνηθεί την εκτέλεσή του, αλλά ταυτόχρονα και άμεσα να το καταγγείλει.
Είναι υποχρέωση του κάθε στρατιώτη, με την άρνηση στην εκτέλεση του καψονιού, να βοηθήσει να καταργηθεί το καψόνι στην πράξη.

Προετοιμασία για ...μετά

Καταγγελία στρατευμένων στη στήλη περιγράφει τη «διδακτική» προτροπή αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας προς νεοσύλλεκτους σμηνίτες. «Εδώ προετοιμάζεστε για τη ζωή και τη δουλειά. Εδώ θα μάθετε να υπακούτε», είπε. Εννοώντας φυσικά το σύστημα.

Προφανώς, το θέμα δεν αφορά «στενά» τι είπε ένας εκπαιδευτής υποσμηναγός σε εκπαιδευόμενους νεοσύλλεκτους, χωρίς φυσικά να απαλλάσσεται ο οποιοσδήποτε απ' τις προσωπικές ευθύνες που δημιουργούν τέτοιες δηλώσεις όταν γίνονται στο συγκεκριμένο χώρο.

Το θέμα είναι, κι αυτό είναι τραγικά σοβαρό κι επικίνδυνο, ότι τέτοιες προτροπές φανερώνουν ξεκάθαρα πως στην εκπαίδευση εντάσσεται και το «στρώσιμο» των νέων μας για τον εργασιακό μεσαίωνα που τους περιμένει μετά την απόλυσή τους. 
Εναν μεσαίωνα, που μπορεί η κυβέρνηση να παρέλαβε απ' τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όμως τον στηρίζει ένθερμα και τον επεκτείνει καθημερινά.  
Τώρα, αν κάποιοι συνδέουν με τα προηγούμενα και δηλώσεις του τύπου «...η Ελλάδα αποτελεί μια υποσχόμενη επένδυση» του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και μάλιστα πολύ συχνού επισκέπτη του υπουργείου Αμυνας, δεν θα έχουν καθόλου άδικο.

Οι φαντάροι όμως έχουν δικαιώματα και στη θητεία τους, αλλά και μετά από αυτή. Συλλογικά να αγωνιστούν γι' αυτά, σε πείσμα του κάθε αντιδραστικού που τους θέλει να αποδέχονται αναντίρρητα την κατάργηση των δικαιωμάτων τους.


100 χρόνια ΚΚΕ

Στο επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» στις 13-14 Γενάρη, θα δημοσιευτεί η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του.

Στη Διακήρυξη αποτυπώνονται η πορεία και οι αγώνες και οι θυσίες του ΚΚΕ για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, της φτωχής αγροτιάς, των γυναικών, της νεολαίας.

Η πορεία του ταυτίστηκε με τους αγώνες του λαού μας ενάντια στην εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Οσες φορές ο ελληνικός λαός και η νεολαία έκαναν δεκτά τα συνθήματα του ΚΚΕ, είχαν νίκες και έγραψαν λαμπρές σελίδες. Χάραξαν νικηφόρα πορεία και νίκησαν το φασισμό - ναζισμό με την αντίσταση στους κατακτητές το 1940 - 1944 και με τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτικών μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.

Το ΚΚΕ άντεξε σε διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες, εκτελεστικά αποσπάσματα, γιατί ήταν πάντα ριζωμένο στο λαό και πάλευε για το δίκιο, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Η δημοσίευση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελεί έναυσμα για πλατιά συζήτηση με τους στρατιωτικούς για την προοπτική της διεξόδου, για το λαό και την πατρίδα μας, που προτείνει και αγωνίζεται το ΚΚΕ. 
Οι φαντάροι να συζητήσουν ανοιχτά, να μάθουν για το ΚΚΕ και να διαδώσουν ανοιχτά τον «Ριζοσπάστη» με τη Διακήρυξη μέσα στα στρατόπεδα.

Στη συζήτηση, αλλά και στην πληθώρα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη διάρκεια του 2018, το ΚΚΕ καλεί το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ειδικότερα αυτούς που προέρχονται από φτωχά λαϊκά στρώματα, να μελετήσουν την ανηφορική μεν, αλλά γεμάτη με αγώνες, θυσίες και διαχρονικές αξίες πορεία του ΚΚΕ.

Η δημοσίευση της Διακήρυξης για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ να αποτελέσει βήμα για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη των αγώνων σχετικά με τη διεκδίκηση, κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων της στρατευμένης νεολαίας. Να βρισκόμαστε όλοι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Ο αγώνας ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι ίδιος με τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις. Είναι δεμένος με τον αγώνα για εργασία και δικαιώματα.

Ηδη έχουν προγραμματιστεί εξορμήσεις σε στρατόπεδα, στον Αυλώνα, Μεγάλο Πεύκο, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) και στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου.