Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

05 Απριλίου, 2023

Οι «συμμορίες» των Ανηλίκων ως βία του καπιταλισμού.


Ρωμύλος Αυδής:

Οι 'συμμορίες' των ανηλίκων ως βια του καπιταλισμού.
Εισαγωγικά να αναφέρω ότι και στα παιδικά μου χρόνια υπήρχαν τσαμπουκάδες, κυρίως για οπαδικούς λόγους, ή ακόμα και πετροβολήμτα ανάμεσα σε νεαρά άτομα στα Κάτω Πετράλωνα με τα Άνω για γκομενίτσες. Πέτρες έπεφταν βροχή εκατέρωθεν πάνω από τις ράγες του τρένου.
Η δράση των συμμοριών ανηλίκων, όπως έχει ονομαστεί από τους δημοσιογραφίσκους των αστικών Μ.Μ.Ε, μας έχει απασχολήσει και παλιότερα στη σελίδα αυτή. 
Το φαινόμενο αυτό-αν δεν με απατά η ασθενούσα μνήμη μου-άρχισε να παρουσιάζεται πιο έντονα μετά την αναγκαστική καραντίνα την περίοδο της πανδημίας, μια μαύρη περίοδος έξαρσης της οικογενειακής βίας. Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με μια συστηματική αναβάθμιση της δράσης των ανηλίκων.
Στην αρχή στόχος ήταν τα κινητά ή το χαρτζιλίκι μικρών παιδιών εκτός σχολείων, αλλά στη συνέχεια η βία εισήλθε και στα σχολεία. 
Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα παρακλάδι του γενικότερου καπιταλιστικού 'φόβου' προς κάθε τι το διαφορετικό, όπως θα πούμε παρακάτω.
Πρόκειται για ένα πολυδαίδαλο πρόβλημα που έχει να κάνει με την υποβαθμισμένη-σκόπιμη πολλές φορές-αντίσταση των γονιών στις απαιτήσεις των γόνων τους για πανάκριβα κινητά ή ρούχα μέσα από τις διαφημίσεις των καναλιών.
 Η αστική τάξη έχει φροντίσει να αναβαθμίσει το ρόλο των Μ.Μ.Ε και των εργαλείων τους στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων από τη δική της βία-ανεργία, πρωτοφανής ακρίβεια, εργασιακή ανασφάλεια, εργοδοτική αυθαιρεσία και βία, υποβαθμισένη Υγεία και κοινωνική Ασφάλιση. 
Δεν υπάρχει τηλεοπτική σειρά χωρίς εκβιασμούς, απαγωγές, δολοφονίες, βιασμούς και ενδο-οικογενειακή βία. 
Έτσι, τα πάντα φαντάζουν ως εξαίρεση κι όχι ως καπιταλιστικός κανόνας.
Τι είναι σήμερα το 'ταξικό' σχολείο; 
Είναι ένα σύστημα ατομικού ανταγωνισμού των μαθητών, ένα σύστημα βαθμοθηρίας και τέλος ο πρώτος χώρος 'συμμόρφωσης' σε μια σειρά εκπαιδευτικών απαγορεύσεων. 
Μάλιστα τα 15-στην συντριπτική τους πλειοψηφία-αποτελούν ένα εργαλείο γεφύρωσης των μαθητικών αντιδράσεων και απορρόφησης των κραδασμών τους. 
Μόνο η οργανωμένη παρουσία και δράση των μελών της ΚΝΕ μπορεί να παρέμβει με επιτυχία και να δρομολογήσει σειρά κινητοποιήσεων για αλλαγές στο ρόλο του σχολείου. Ενός τέλειου χώρου ιδεολογικής παρέμβασης υποχώρησης της Επιστήμης και των επιτευγμάτων της από τα αναλυτικά προγράμματα και της επιβολής των επιδιώξεων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Ο καπιταλισμός είναι αμείλικτος εχθρός-τιμωρός του 'διαφορετικού'.
 Εκμεταλλεύεται τις φυλετικές, θρησκευτικές διαφορές, τις ομόφυλες τάσεις των ανθρώπων.
 Είναι υπέρμαχος του σεξισμού σε κάθε πεδίο κοινωνικής δραστηριότητας-λοιδορεί τις μη όμορφες, τις 'παχουλές', κάθε τι διαφορετικό από τα μοντέλα που προωθεί μέσα από τους αστικούς τηλεοπτικούς δέκτες και τα ποικίλα περιοδικά του. 
Εξισώνει διαφορετικά κοινωνικά συτήματα-κομμουνισμός και φασισμός κι επιδιώκει το ξαναγράψιμο της Ιστορίας για να κρύψει από τους νέους-γιατί οι παλιότεροι τα έχουμε ζήσει-το ένοχο δολοφονικό παρελθόν και παρόν του.
Μέσα σ' ένα τέτοιο κλίμα ζουν και δρουν κι οι 'συμμορίες' ανηλίκων. 
Είναι εύκολο να τους καταδικάσουμε, αλλά δύσκολο να τους πλησιάσουμε και να τους αλλάξουμε κοινωνική πορεία δίνοντάς τους οράματα. 
Οράματα σε ένα σύστημα αμοραλισμού, ατομισμού, δηθενισμού, επικράτησης των κοινωνικών σκουπιδιών του καπιταλισμού. 
Και θέλει ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να φέξει.