Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

17 Ιανουαρίου, 2024

«Θέλετε φτηνά εργατικά χέρια τότε η λύση είναι Eδώ!»:

 

Μετανάστες σε τιμή ... ευκαιρίας διαφημίζει δικηγορική εταιρεία!


«Η λύση στο υψηλό μισθολογικό κόστος: Μετανάστες εργαζόμενοι (...) Αν θέλετε να προσλάβετε φτηνά εργατικά χέρια τότε η λύση είναι εδώ!»: Αυτό το αισχρό κάλεσμα απευθύνει μεγάλη δικηγορική εταιρεία στους πελάτες της, με email που αποστέλλει, διαφημίζοντας τις υπηρεσίες της στη «διεκπεραίωση» φθηνού εργατικού δυναμικού. Σε άλλα διαφημιστικά της μηνύματα αναφέρει: «Θέλετε να προσλάβετε άτομα για χειρονακτική εργασία και χαμηλό ημερομίσθιο; Τώρα μπορείτε... Αποκτήστε φθηνά εργατικά χέρια και καλύψτε τις ανάγκες της επιχείρησής σας».

Το διαφημιστικό αυτό του σύγχρονου σκλαβοπάζαρου απευθύνεται μεταξύ άλλων σε κατασκευαστικούς ομίλους, για να τους «εφοδιάσει» με μετανάστες εργαζόμενους σε ...τιμή ευκαιρίας.

Η συγκεκριμένη δικηγορική εταιρεία διαβεβαιώνει μέσα από το site της πως μπορεί να εξασφαλίσει τους μετανάστες με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη διαμονή των μεταναστών εργατών στη χώρα μας και για να εργάζονται νόμιμα.

Χαρακτηριστικά, και χωρίς προσχήματα στον τίτλο της διαφήμισης, αναφέρεται:

«Η λύση στο υψηλό μισθολογικό κόστος: Μετανάστες εργαζόμενοι» και παρακάτω: «Αν θέλετε να προσλάβετε φτηνά εργατικά χέρια τότε η λύση είναι εδώ!».

Σύμφωνα μάλιστα με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η εταιρεία έστειλε το σχετικό email με τη διαφήμισή της «σε κατασκευαστική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο Ελληνικό».



Με ένα «κλικ» η εταιρεία δεσμεύεται να παρέχει «φθηνά εργατικά χέρια» στους ομίλους

«Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο» απαντά το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σημειώνει ότι «διαφημίζουν την πραμάτεια τους ξεδιάντροπα στο διαδίκτυο, επικαλούμενοι την ανάγκη των εργοδοτών του κλάδου όχι απλώς για εργατικά χέρια αλλά για μεγαλύτερα κέρδη, όπως προσδοκούν και οι ίδιοι από τη δουλειά αυτή».

Και προσθέτει:

«Δεν ξέρουμε σε ποιο ξενοδοχείο κοιμούνται κάνοντας τέτοια όνειρα, αλλά σίγουρα λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί εδώ υπάρχουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, που μπορούν να μετατρέψουν τα όνειρα των επίδοξων σύγχρονων δουλεμπόρων σε εφιάλτες.

Αν και ακόμη δεν έχει εξαντληθεί η δυνατότητα να εργαστεί το εγχώριο εργατικό δυναμικό του κλάδου στο σύνολό του, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με μετανάστες εργάτες που πιθανόν να έρθουν για δουλειά στη χώρα μας. Ισα ίσα θα τους προστατέψουμε από το να δουλεύουν ανασφάλιστοι με πενιχρά μεροκάματα και χωρίς δικαιώματα. Γιατί αυτά τα δικαιώματα έχουν διασφαλιστεί από την υπογραφή ΣΣΕ που υπέγραψαν οι μεγάλες εταιρείες και η Ομοσπονδία μας και εφαρμόζεται σε όλο και περισσότερους χώρους δουλειάς.

Εχουμε την αποφασιστικότητα, τη δύναμη και τη γνώση να μην αφήσουμε κανέναν να θεωρήσει τους οικοδόμους αναλώσιμους. Να γνωρίζουν καλά οι κατασκευαστικές εταιρείες ότι αν τολμήσουν να κάνουν οποιαδήποτε συμφωνία με αυτούς τους κολαρογιακάδες δουλεμπόρους, θα βρουν απέναντί τους την πυγμή και την αποφασιστικότητα του Συνδικάτου.




Ο,τι ισχύει για τους οικοδόμους που ζουν και εργάζονται ήδη στην Ελλάδα, θα ισχύσει και για όποιους έρθουν εδώ να εργαστούν. Στο μεροκάματο, στο ένσημο, στην ξεκούραση, στην αξιοπρεπή ζωή.

Θα ισχύσουν οι κατακτήσεις που έχει καταφέρει όλος ο κλάδος και οι νέες που παλεύουμε με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας και τη νέα πανοικοδομική απεργία μας στις 31 Γενάρη.

Ας το βάλουν όλοι καλά στο μυαλό τους, εργοδοσία, κυβέρνηση και διάφοροι παρατρεχάμενοί τους: Αν θέλουν εργατικά χέρια για να φτιαχτούν τα έργα που σχεδιάζουν, θα τα πληρώσουν: Με αυξήσεις στους μισθούς, υποχρεωτική ΣΣΕ, ένσημο για όλες τις μέρες εργασίας, επιστροφή των κλεμμένων ενσήμων από τους οικοδόμους, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
«Οργάνωση - Αγώνας - Διεκδίκηση για τη ζωή και τα δικαιώματά μας»

Στις 31/1 η πανελλαδική πανοικοδομική απεργία | 23-24/1 απεργούν στο εργοτάξιο του Μετρό


Κάθε μέρα φτάνει στα εργοτάξια το απεργιακό κάλεσμα των οικοδόμων

«Οργάνωση - Αγώνας - Διεκδίκηση για να υπερασπιστούμε τη ζωή και τα δικαιώματά μας». Το κάλεσμα αυτό απευθύνουν με καθημερινές πρωτοβουλίες τους η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα Οικοδόμων, προετοιμάζοντας την πανοικοδομική πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει για την Τετάρτη 31 Γενάρη.

Με παρακαταθήκη την επιτυχία της πανοικοδομικής απεργίας στις 8 Νοέμβρη, η Ομοσπονδία δίνει συνέχεια στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος στον κλάδο συνολικά και ειδικότερα σε μια σειρά χώρους δουλειάς, διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων που έχει διαμορφώσει.

Διεκδικεί: Αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα με υπογραφή εργοταξιακών Συμβάσεων. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Κάθε μέρα δουλειάς να είναι και μέρα ασφάλισης. Υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργείου Εργασίας για μείωση των ορίων ηλικίας κατά 2 χρόνια στους ασφαλισμένους μετά το 1993 και κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ως γενικώς υποχρεωτικής. Επαναλειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας. Ενταξη συναφών ειδικοτήτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (γυψοσανιδάδες κ.ά.).

Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί μέχρι τώρα σε:

Αθήνα, 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Πάτρα, 10.30 π.μ. στα γραφεία του ΕΦΚΑ (Γούναρη και Κορίνθου). Λάρισα, 10:30 π.μ., πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου. Ηράκλειο, 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Κοζάνη, 10.30 π.μ. στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας - Υγιεινής & Ασφάλειας (πλατεία Αριστοτέλους).
Σύσκεψη στις 21 Γενάρη στην Αθήνα

Το απεργιακό κάλεσμα φτάνει κάθε μέρα με εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και Γενικές Συνελεύσεις στα εργοτάξια και στα οικοδομικά έργα, μαζί με το πλαίσιο διεκδικήσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας οργανώνει περιοδείες και συνελεύσεις σε εργοτάξια, εξορμήσεις και συζήτηση με τους εργαζόμενους σε μικρά και μεγάλα έργα στην Αττική. Την Κυριακή 21 Γενάρη το Συνδικάτο καλεί σε σύσκεψη εργαζομένων στα εργοτάξια της Αττικής, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του, με θέμα την οργάνωση της απεργίας.
Νέα 48ωρη απεργία στα εργοτάξια του Μετρό στην Αττική

Στο μεταξύ, νέα 48ωρη απεργία έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν την Τρίτη 23 και την Τετάρτη 24 Γενάρη οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια της εταιρείας «AVAX» στην κατασκευή της νέας γραμμής του Μετρό στην Αττική, ενώ προετοιμάζουν και τη συμμετοχή τους στην πανοικοδομική απεργία. Την κινητοποίηση έχουν προκηρύξει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Σωματείο Εργαζομένων στην Κατασκευή του Μετρό. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις σε όλα τα καταβαλλόμενα ημερομίσθια, εμπρόθεσμη καταβολή δεδουλευμένων, χωρίς καθυστερήσεις, και διασφάλιση του ωραρίου. Υπενθυμίζεται ότι για τα αιτήματα αυτά έχουν πραγματοποιήσει σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων (24ωρη απεργία στις 30 Νοέμβρη, 48ωρη απεργία στις 19 και 20 Δεκέμβρη).

«Τέτοιες εστίες αντίστασης πρέπει να πληθύνουν σε όλη την Αττική, σε εργοτάξια, μικρότερα γιαπιά, ανακατασκευή κ.α. Να νιώσουν οι εργοδότες ότι δεν αστειευόμαστε και θα πάμε τον αγώνα μας μπροστά, με σταθερότητα και συνέπεια. Με ενότητα και συσπειρωμένο τον κλάδο γύρω από το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία», τονίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων και προσθέτει: «Είναι απαράδεκτο να χτίζονται τόσα έργα με τις πλάτες μας, να κορδώνονται οι κατασκευαστικές εταιρείες για τα κέρδη τους και εμείς να παίρνουμε λιγότερα από αυτά που παίρναμε τη δεκαετία του 2000, με το κόστος ζωής από τότε να έχει εκτοξευτεί».

«Η προηγούμενη πανοικοδομική απεργία, τον Νοέμβριο, έδειξε τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η οργάνωση της πάλης μας», υπογραμμίζει και καλεί στη νέα απεργία «να νεκρώσουν τα γιαπιά, τα εργοτάξια και όλοι οι χώροι δουλειάς. Η απεργιακή μας συγκέντρωση να είναι μαζική, μαχητική, με παλμό και αποφασιστικότητα».

ΣΕΤΕΠΕ
Τώρα απολύουν εργαζόμενους και επειδή αρρωσταίνουν!

Ακόμα και σε απολύσεις εργαζομένων όταν αυτοί αρρωσταίνουν προχωρά η εργοδοσία, προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη της. Εμπλουτίζει έτσι την πολύπλευρη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, που ήδη περιλαμβάνει εντατικοποίηση, τσάκισμα δικαιωμάτων, έλλειψη μέτρων προστασίας.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ), σε επισιτιστικό κατάστημα στον Λευκό Πύργο, μέσα στις γιορτές, εργαζόμενη απολύθηκε, και μάλιστα τηλεφωνικά, επειδή νόσησε με γρίπη και αδυνατούσε να εργαστεί. «Η εργοδοσία, μέσω της υπευθύνου, δήλωσε ότι "τώρα είναι γιορτές, δεν μπορείς να λείπεις από το μαγαζί, πάρε χάπι κι έλα στη δουλειά"», σημειώνεται από το Συνδικάτο, κι αυτό την ίδια στιγμή που είναι σε έξαρση ο κορονοϊός και οι άλλες ιώσεις.

Το ΣΕΤΕΠΕ καταγγέλλει πως αυτή η περίπτωση δεν είναι μεμονωμένη. «Τις τελευταίες μέρες, που η εντατικοποίηση στους εργαζόμενους στον κλάδο χτύπησε "κόκκινο", ζήσαμε μη καταβολές Δώρων, εκβιασμούς από την εργοδοσία όταν ο συνάδελφος σήκωνε κεφάλι κ.λπ. Ολα όμως απαντήθηκαν με την οργανωμένη δράση του Συνδικάτου, με την παρέμβασή μας. Και έτσι θα συνεχίσουμε».

Το Συνδικάτο ζητά να παρθεί πίσω η απόλυση της εργαζόμενης και στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του, προχώρησε σε εξορμήσεις και στο συγκεκριμένο κατάστημα και σε άλλα επισιτιστικά της περιοχής. Συνομίλησε με εργαζόμενους και ανέδειξε την ανάγκη για απάντηση σε κάθε επίθεση της εργοδοσίας, σε κάθε προσβλητική συμπεριφορά.