Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

18 Μαρτίου, 2017

προς θαυμαστές του Τραμπ: ετοιμάσατε τα Παιδιά σας για πόλεμο;; Δείτε τον προϋπολογισμό του θαυμαστή Σας:


ΗΠΑ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Αύξηση δαπανών σε στρατό και εσωτερική ασφάλεια - Μείωση σε κοινωνικές δαπάνες

Ο προϋπολογισμός για το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ
Σημαντική αύξηση των δαπανών κατά 10% των εξοπλιστικών πακέτων για τη χρηματοδότηση ιμπεριαλιστικών πολέμων προβλέπει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2018 που παρουσίασε χτες η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, συνεχίζει τις περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες που αφορούν στην Παιδεία, την Υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και υπηρεσίες του ΟΗΕ.
Ειδικότερα, το σχέδιο προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά μειώνει κατά 20,7% τις δαπάνες για μικρομεσαίους αγρότες και τη δημιουργία υποδομών σε δίκτυα ύδρευσης σε αγροτικές περιοχές. Προβλέπει, επίσης, κατάργηση της αμερικανικής συνδρομής με τρόφιμα στο Διεθνές Πρόγραμμα Επισιτισμού, Διατροφής και Εκπαίδευσης Παιδιών. Οι δαπάνες για την εκπαίδευση μειώνονται κατά 13,4%, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει μείωση δαπανών κατά 31,4% και υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 3.000 υπάλληλοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Επίσης, μειώνονται κατά 20,7% οι δαπάνες στα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας που αφορούν την εκπαίδευση και τη στήριξη θέσεων εργασίας για ανέργους άνω των 55 ετών. «Μαχαίρι» μπαίνει και στα (ούτως ή άλλως ανεπαρκή) προγράμματα του υπουργείου Οικιστικής Ανάπτυξης για τη στήριξη της στέγης λαϊκών νοικοκυριών, που μειώνονται κατά 13,2%. Οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας μειώνονται επίσης κατά 16,2%.
Αντίθετα, στους μεγάλους «κερδισμένους» του προϋπολογισμού για το 2018 αναδεικνύονται τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πολεμικής βιομηχανίας, των κατασκευαστών όπλων (από συμβατικά και πυρηνικά έως ειδικά λογισμικά για αποτροπή κυβερνο-επιθέσεων). Οι (ήδη υψηλές) δαπάνες του υπουργείου Άμυνας αυξάνονται κατά 10% και ανέρχονται συνολικά σε 639 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 574 δισεκατομμύρια αφορούν τις λειτουργικές ανάγκες του Πεντάγωνου.
Κερδισμένα είναι και τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται γύρω από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, όπου και εκεί οι δαπάνες αυξάνονται κατά 6,8%. Στις δαπάνες αυτές συμπεριλαμβάνεται και κονδύλι 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανέγερση τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Αύξηση κατά 5,9% παρατηρείται στις δαπάνες του υπουργείου για τους Βετεράνους.
Ο προϋπολογισμός για το 2018 προβλέπει την αύξηση της χρηματοδότησης στη NASA, δίνοντας προτεραιότητα σε ερευνητικά προγράμματα αστρονομίας και αστροφυσικής.
(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)