Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

05 Απριλίου, 2018

ΤΑ "ΠΑΘΕΙ" ΤΑ ΖΕΙΤΕ -ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ?


Δεύτερος συμβασιούχος εργαζόμενος στην καθαριότητα του δήμου Περάματος κατέρρευσε μέσα σε 15 μέρες την ώρα της δουλειάς. Το νέο περιστατικό καταγράφηκε την περασμένη Τρίτη. Ο συμβασιούχος καθάριζε πεζόδρομο στη λεωφόρο Ειρήνης, όταν έπεσε στο έδαφος μισολιπόθυμος. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

Ο εργαζόμενος είχε προσληφθεί με 8μηνο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, το οποίο λήγει σε δύο μήνες.

Θυμίζουμε ότι στις 19/3, συμβασιούχος εργαζόμενη στο δήμο, με το ίδιο πρόγραμμα, υπέστη σοβαρή καρδιακή προσβολή ενώ καθάριζε πεζόδρομο.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο δήμο Περάματος τονίζει ότι τα περιστατικά αυτά επιβεβαιώνουν την ανάγκη να ενισχυθεί η πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, για να σταματήσει η ομηρία των εργαζομένων, που μετατρέπεται σε άγχος για το μέλλον, επιβαρύνοντας και την υγεία τους. Παράλληλα, με επιστολή που έστειλε στη δημοτική αρχή χαρακτηρίζει απαράδεκτο το ότι 5 και 6 μήνες μετά την πρόσληψή τους οι συμβασιούχοι του 8μηνου προγράμματος δεν έχουν περάσει από τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διασφάλιση της υγείας τους (π.χ. εξετάσεις), ώστε να πηγαίνουν και στα ανάλογα πόστα.

Απαιτεί «μετά την πρόσληψη εργαζομένων, ανεξαρτήτου σχέσεως εργασίας, πριν την τοποθέτησή τους σε υπηρεσία να προηγείται συνάντηση με το Γιατρό Εργασίας. Με βάση το απόρρητο ιατρικό ιστορικό, ο Γιατρός Εργασίας να προχωράει στις προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και ασφάλεια του εργαζόμενου, χωρίς τα όποια προβλήματα εργασίας να οδηγούν σε κοινωνικό αποκλεισμό».

Καταγγέλλει ακόμα τους όρους των ασφαλιστικών καλύψεων των εργαζομένων της κοινωφελούς εργασίας. Οταν οι εργαζόμενοι ξεπεράσουν τις 13 μέρες ασθένειας ή όταν προκύψει άδεια κύησης και λοχείας, ο ΟΑΕΔ σταματά την πληρωμή τους! Αυτό αναγκάζει τους εργαζόμενους να επιλέξουν ανάμεσα στο να χάσουν το μοναδικό πενιχρό εισόδημα ή να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή τους!

****


ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΕΡΓΑΝΗ» - ΜΑΡΤΗΣ 2018

Σταθερά σε υψηλά ποσοστά «ευελιξία» και υποαπασχόληση




Συνεχίζονται και για το 2018 τα υψηλά ποσοστά «ευελιξίας» και υποαπασχόλησης των μισθωτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του έτους που καταγράφονται στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».
Όπως προκύπτει μετά και τη σημερινή γνωστοποίηση των ροών απασχόλησης για το μήνα Μάρτη, στις νέες συμβάσεις εργασίας που έγιναν από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Μάρτη, αν και το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων ήταν θετικό κατά 55.580, μόνο το 46,66% ήταν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ το 40,04 ήταν συμβάσεις με μερική απασχόληση και το 13,30 συμβάσεις με εκ περιτροπή εργασία.
Επισημαίνεται ακόμη πως ένας μεγάλος αριθμός συμβάσεων που έχουν πλήρες ωράριο είναι ορισμένου χρόνου και κατ’ επέκταση έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης.
Ειδικότερα τον μήνα Μάρτιο, στις νέες προσλήψεις με μερική απασχόληση ήταν το 38,75% των συμβάσεων, με εκ περιτροπής εργασία το 12,37% και μόνο το 48,88% με πλήρη απασχόληση.
Αναφορικά με το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων για τον προηγούμενο μήνα, αυτό έχει σχέση με την έναρξη της τουριστικής περιόδου και τις γιορτές του Πάσχα, γεγονός που καταμαρτυρά και σε ποιους κλάδους έγιναν οι περισσότερες προσλήψεις.
Έτσι ο τομέας των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης είχαν το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο (16.352 επιπλέον θέσεις εργασίας) ο πρώτος και (10.973 θέσεις) ο δεύτερος. Και οι δύο μαζί απορρόφησαν σχεδόν τις μισές από τις παραπάνω νέες θέσεις εργασίας.
Επιπρόσθετα, τα στοιχεία της «Εργάνης» καταδεικνύουν τη συνεχή καθήλωση των μισθών στα χαμηλά επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα σε 19 νέες επιχειρησιακές συμβάσεις που κατατέθηκαν το μήνα Μάρτη και αφορούσαν 20.052 μισθωτούς υπήρξε μια μικρή αύξηση του μισθού τους μόλις κατά 1,08%, ενώ ακόμα 30 νέες επιχειρησιακές που αφορούν 10.652 μισθωτούς δεν προβλέπουν καμία αύξηση μισθού.
Για να καταλάβεις Τι γίνεται και για Ποιούς 
https://www.rizospastis.gr/